Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Mučednice Vondráčková

  11:38

Proč Radiožurnál nehraje zlidovělé songy Heleny Vondráčkové? Padlo i slovo cenzura. Rada Českého rozhlasu stížnost zpěvačky zamítla.

Martin a Helena se stížností u Rady Českého rozhlasu neuspěli. Radiožurnál bude kulturní dědictví umělkyně Vondráčkové nadále ignorovat. foto: © ČTK, ISIFAČeská pozice

Rada Českého rozhlasu odmítla stížnost zpěvačky Heleny Vondráčkové, že Český rozhlas nehraje její písně. Umělkyně, respektive její manžel a manažer Martin Michal, vyslovila obavu, že jde o cenzuru, protože její písně zlidověly a rozhlas o ně musí podle zákona pečovat jako o kulturní dědictví.

Vezměme to od konce. Známe mnoho písní, které zlidověly, o něž rozhlas nepečuje jako o kulturní dědictví, aniž by to Heleně Vondráčkové zvedalo adrenalin. A nejde jen o nepochybně zlidovělé songy, jako je „Já ti ho tam našroubuju...“.

Pečovat o kulturní dědictví neznamená starat se o komerční úspěch autora nebo interpreta

Za druhé, rozhlas může o písně pečovat jako o kulturní dědictví i tak, že je bude pouštět i v jiných interpretacích. Jde přece o písně, jak píše umělkyně. Ostatně ani Vondráčková není natolik namyšlená, což velmi chválíme, že by za kulturní dědictví výslovně považovala ony písně pouze ve své interpretaci. Nadto pečovat o kulturní dědictví neznamená starat se o komerční úspěch autora nebo interpreta.

Velmi se obáváme, že si umělkyně popletla význam slova cenzura. Navzdory téměř půl století kontinuálně strávenému na vrcholu pop music, ať už doby byly různé. Včetně těch nejrůznějších. Cenzura je opatření užívané ve válečném stavu, v míru pak státy autoritářskými a totalitními. Kdyby opravdu byla na černé listině, ani bychom se o jejím protestu nedozvěděli. Dělala by maximálně někde skladnici a byla by ráda, že je ráda. Jako kdysi její (bývalá) kamarádka Marta Kubišová. V té době však umělkyni Vondráčkovou tato noční můra zřejmě vůbec netížila.

Český rozhlas uvedl jako důvod menší hranosti písní v interpretaci Heleny Vondráčkové jejich obehranost. Jinými slovy, posluchači žádají také trochu něco jiného, umělkyně musí prominout. Prezident Václav Klaus tomu říká neviditelná ruka trhu.

Snad může být umělkyni určitou nadějí, že když se jí interpretovaným písní nedostává řádné, neřku-li zákonné pozornosti (přehlédli jsme snad něco v našem právním řádu?), snad se jí dostane zadostiučinění, když třeba jednou její truchlící fanoušci navrhnou tuto samozvanou ikonu kulturního dědictví nabalzamovat.

Autor:

Prodej byt 2+1, 53m2, Česká Třebová
Prodej byt 2+1, 53m2, Česká Třebová

Nové náměstí, Česká Třebová, okres Ústí nad Orlicí
2 490 000 Kč