Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Možná jsme ve vesmíru sami. Konspirační teorie, nebo zpráva?

  7:11

Potvrzení existence mimozemské inteligence by znamenalo, že se historie jednou provždy vymaní z lidské svrchovanosti a hegemonie.

foto: © ČESKÁPOZICE, Jan KunderaČeská pozice

Zprávy jsou vidět všude. O konspiračních teoriích je třeba vědět. Na zprávy nemusí být člověk nijak zvlášť informovaný. Konspirační teorie je v podstatě druhem zasvěcenosti, předpokládá jisté úsilí. Zpráva je prostě k mání. Konspirace je tutovka. Zpráva naopak bingo.

Usáma bin Ládin je mrtev – 2. května 2011 z toho byla všude hlavní zpráva. Teroristický vůdce nečekaně vystoupil z přítmí konspiračních teorií a vstoupil do historie. Beze mne. Poněvadž jsem se jako na truc zrovna ten den nedíval na zprávy.

Propastný rozdíl

O konspirační teorie nebyla samozřejmě nouze ani předtím. Tolik dobře informovaných lidí se za uplynulých deset let domnívalo tolik různých věcí… Já sám jsem v oněch bludných letech často uvažoval, kde se bin Ládin může schovávat. Co s ním asi je? Pokoušela se o mne různá moudra, až mě 2. května zastihla ona zpráva. V tu chvíli jsem si dokonale uvědomil propastný rozdíl mezi konspirační teorií a zprávou.

Dnes si člověk nemůže být jistý zveřejněnou zprávou. Neexistuje jistota, která by učinila přítrž neustálým konspiračním teoriím. I smrt teroristického vůdce mnozí zpochybňují. Prý nezahynul on, ale jeho dvojník. Je to jen historka, jež byla třeba, aby byl znovu zvolen Barack Obama. Dobře informované portály, prostě tutovky. Kdo trvá na konspiračních teoriích, je rád dobře informován navzdory jakýmkoli zprávám a rozšiřuje řady pomýlených, kteří byli přivedeni na scestí, si může dál hovět v různých verzích.

Kdy konečně zazní ve zprávách, že ony maličké zelené bytosti doopravdy existují?

Stále věřím raději zprávám. Věřím ve zprávy. Podobně jako Zorán věřím v laserový paprsek. Věřím, že Usáma byl zabit. A věřím, že byl zabit Usáma, a nikoli někdo jiný. Věřím i tomu, že člověk přistál na Měsíci. Věřím, že to celé nenatočili v nějakém ateliéru.

Zprávy jsou vidět, konspirace se „vědí“. Co se týče Katyně, v souvislosti s tamním masakrem bylo po dlouhá desetiletí jasnou, viditelnou zprávou, že to udělali Němci. To byla oficiální verze, jen co je pravda. Vše, co jí odporovalo, se považovalo za konspirační teorii, klamavou kampaň opozice. Vypadá to, že to udělali Sověti. Dnes už je všeobecně známé, že pravdou byla konspirační teorie.

Obrovské tajemství

Má i předchozí generace, které četly noviny, závisely na televizních novinách a zprávy pro ně ještě byly svaté, byly mnohokrát úmyslně přivedeny na scestí. Samá lež jako věž, po celá desetiletí. Po tom všem je proklatě těžké uchovat si víru, důvěru ve zprávy.

Hezké je to, co se nám líbí bez vedlejších zájmů. Zpráva je to, co je všude vidět. Teď tedy nastává pravá chvíle položit si otázku: Kdy bude možné všude vidět přítomnost mimozemské civilizace, stejně jako byla všude vidět zpráva o smrti Usámy bin Ládina? Kdy konečně zazní ve zprávách, že ony maličké zelené bytosti doopravdy existují? Kdy už se dozvím z přehledu zpráv, že čarodějnice fakt nejsou, a ufoni fakt jsou?

V době změny režimu zaměstnávala otázka existence UFO – stejně jako reportéra Jánose Dériho blahé paměti – i mě. Měl jsem dojem, že tato otázka je stejně jako paranormální fyzika nespravedlivě opomíjená, že je v opozici. Obrovské tajemství. Kosmická Katyň globálních rozměrů. Až dosud byla utajována, teď však může konečně vyjít na povrch. Roswell a Katyň, pěkně takhle vedle sebe. A coby ne?

Dnes, po 20 letech, jsem trochu skeptičtější. Teď už bych opravdu čekal potvrzení – zprávu. Jenže nepřichází, dává na sebe čekat kdesi v nočním šeru. Uvízla někde v temném vesmíru. A teď tam trčí. Navzdory všem dalším složkám, aktům X, Y a Z, je stále živé Rajkinovo okřídlené rčení: „Něco tam je, jenom to není ono.“ To ještě není ono.

Něco tam zřejmě je, pokud i Shakespeare praví:„Je více věcí na zemi i v nebi.“ Vypadá to však, že neznámo v našem případě ještě neznamená mimozemskou civilizaci, ale něco jiného. Navzdory zvláštním světlům a nevysvětlitelným bytostem jsme možná přece jen sami.

Hledání smysluplného signálu

Kniha Paula Daviese Tajemné ticho (The Eerie Silence) vychází právě nyní také maďarsky.  Davies je vedoucím pracovní skupiny postdetekčních aktivit Search for extraterrestrial intelligence (SETI) a také uznávaným fyzikem, kosmologem, astrobiologem a autorem výborných populárně vědeckých publikací. Jen tak mimochodem, pokud by to někdo náhodou nevěděl, SETI je oficiální „seznamka“, která pomocí radioteleskopů zkoumá kosmické vlnění a v nepředstavitelné změti dat čeká na nějaký smysluplný signál.

Současné zkoumání vesmíru se zúžilo na okolí Země, v němž jsou družice pouhými prostředky pozemské komunikace, a nikoli zvěstovateli mimozemského světa

Zatím však žádný signál, jenž by se změnil ve zprávu a díky kterému by se rozjely postdetekční aktivity, nedorazil. Zatím totiž žádná detekce nenastala a není vyloučeno, že to tak zůstane – že nikdy nic neobjevíme, poněvadž ani není co. Podle Daviese je možné, že ticho je natolik tajemné, protože na celém světě krom nás skutečně nikdo jiný není.

Vedle spousty dalších otázek je nyní i ta, zda se v dohledné době vůbec najde způsob, možnost, jak si odpovědět, neboť americká vláda SETI zastavila dotace. Neobjeví-li se jiný sponzor, bude tato, dokonce vědeckými kruhy uznávaná seznamka zrušena. To vše zapadá do současného zkoumání vesmíru, které se od studené války zúžilo na okolí Země, v němž jsou družice pouhými prostředky pozemské komunikace, a nikoli zvěstovateli mimozemského světa.

Povznášející i alarmující perspektiva

Evangelium znamená doslova dobrou zprávu, šťastnou novinu. Těžko říct, zda bude dobrou zprávou, až jednoho dne zjistíme, že k tomu, abychom přijali cizí bytosti, už nemusíme být ani stateční, ani dobře informovaní. Až jednoho krásného dne otázka existence UFO a mimozemského inteligence prolomí hranice pološera konspiračních teorií a pseudovědy, které se považují za dobře informované.

Existence jiné než lidské inteligence by totiž znamenala, že se historie jednou provždy vymaní z lidské svrchovanosti a hegemonie. To je perspektiva povznášející i alarmující. Ohrožuje nás, nebo neohrožuje? Podle Daviese je lepší si upřímně přiznat: momentálně nemáme ani ponětí. Prostě nevíme.

Z nedostatku něčeho lepšího proto zůstávají konspirační teorie. Zůstává člověk. Z nedostatku něčeho lepšího. Žádné jiné zprávy. Co nového? Nic. Pokud ne to, že nejnovějším hitem v naší malé vlasti se stala píseň Mizu-mizu (Jak je-jak je). Proto je naším malým ufonem alespoň její interpret Tomi Fluor.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...