Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Moudra, drahá i zadarmo, o dezinformační kampani Ruska v Česku

  18:00
Podle studie think tanku Evropské hodnoty se prý dezinformační kampaň Ruska v České republice uskutečňuje šířením konspiračních teorií a cílených dezinformací.

Miloš Zeman v Rusku. foto: Ilustrace Richard CortésČeská pozice

Think tank Evropské hodnoty představil studii, v níž se jal odhalovat „projevy systematické dezinformační kampaně Ruska v České republice“. Co je podle ní jejím cílem? Prý podrývat důvěru v demokratické politiky a instituce, Evropskou unii a NATO – a podkopat důvěru názorových oponentů. Co na to říci, kromě toho, že zmíněné subjekty jsou většinou samy největšími hrobaři své důvěryhodnosti?

Podle profesora Andreje Borisoviče Zubova, ruského historika a politologa, je nejlepší obranou proti lžím pravda. Nejlepší obranou proti nedůvěře je tedy věrohodné získání důvěry, kterou pak může podrývat každý, jak chce. Může si leda vylámat zuby – a tím více se potvrdí ona důvěryhodnost. Je-li ovšem, dodejme.

Útok na škůdce

Vypadá to, že samotný think tank Evropské hodnoty v důvěryhodnost oněch subjektů nevěří, a proto jedinou cestou, jak cosi zkusit uhrát, je zaútočit na škůdce. To je ale z normalizačních dob příšerně obehraná písnička. Aspoň však víme, z jakých propagandistických zřídel se think tank napájí. Rady profesora Zubova to nejsou.

Vypadá to, že samotný think tank Evropské hodnoty v důvěryhodnost demokratické politiky a institucí, Evropské unie a NATO nevěří, a proto jedinou cestou, jak cosi zkusit uhrát, je zaútočit na škůdce

Jak se podle studie dezinformační kampaň Ruska v ČR uskutečňuje? Prý šířením konspiračních teorií a cílených dezinformací, využíváním spojení ekonomických a politických zájmů. Když to vezmeme odzadu, hned tu je problém: Doporučuje think tank naprosto oddělit ekonomické a politické zájmy? Kde však je vnitřní integrita takového stanoviska?

Když přístup některých českých politiků k Číně nese právě tyto znaky, mohou jejich kritici vyskočit z kůže! Tak jak to je? Spojit, když think tank doporučí – a oddělit, když se zachmuří? A pomluvit ty, kdo by poukázali na dvojí metr? A co se týče „konspiračních teorií“, ať se válí v tomto blátivém kompostu, kdo chce, jak libo.

Když něco trápí normálního člověka, je to konspirační praxe. Ale o té se think tanku mluvit nechce, protože by riskoval otevření veřejné diskuse, čemuž neholduje, a je docela zřejmé, proč. To bláto, které se snaží po druhých házet, by si totiž odnesl na své hlavě.

Boření báboviček

Kdo jsou podle think tanku protagonisté a pomocníci oné údajné systematické dezinformační kampaně Ruska v ČR? „Neříkáme, že každý Rus, který žije v Česku, je agentem, ale v každém případě tu vidíme lidi, kteří hrají určitou roli v prosazování určitých zájmů.“ O think tanku, který plodí taková moudra, by se dalo říci, že je zadarmo drahý.

Prezident Zeman nedávno odmítl uznat připojení Krymu k Rusku, což boří think tanku nejen „jakékoliv“ bábovičky, ale jej i přímo usvědčuje ze lži a dezinformace

Možná to tuší, a proto vystrkuje drápky aspoň na prezidenta Zemana. Ten „je pro ně cenným spojencem. Jakákoliv pozice je projevena ruskou stranou, prezident Zeman ji později hájí,“ nabubřele tvrdí think tank. Prezident Zeman však nedávno výslovně odmítl uznat připojení Krymu k Rusku, což boří think tanku nejen „jakékoliv“ bábovičky, ale jej i přímo usvědčuje ze lži a dezinformace.

Navíc se tak podle think tanku děje „za podpory českých politických představitelů“. Rusko prý využívá „spřízněné nevládní organizace a podporuje extremistické síly“. Významné jsou prý také aktivity ruských tajných služeb, jejichž cíle jsou podle think tanku od těch amerických zcela odlišné: „Americké tajné služby se nesnaží oslabovat českou demokracii, spíš se snaží bojovat proti terorismu.“

Přijetí amerického zákona

Nesmějme se, nasmějeme se ještě asi dost. Můžeme jen konstatovat, že těm americkým tajným službám – suma sumárum – šlo oslabování demokracie vždy mnohem lépe než boj proti terorismu.

Nemohl by think tank prosazovat přijetí amerického zákona o povinné registraci „zahraničních agentů“, aby kromě deklamace děsuplných floskulí udělal též něco kloudného?

Zastavme se však ještě u těch „spřízněných nevládních organizací“. Které to jsou? Nebylo by vhodné, aby se to zjistilo? Třeba zrovna tím americkým způsobem? Zavedením zákona o povinné registraci „zahraničních agentů“ (FARA), který v USA platí už 80 let? Nemohl by think tank prosazovat jeho přijetí, aby kromě deklamace děsuplných floskulí udělal též něco kloudného?

Cože? Že by se sam v případě zavedení takového zákona nemusel cítit zcela komfortně? Ale jděte, to bude jen zase nějaká pomluva z Kremlu. Think tank Evropské hodnoty se určitě nenechá zahanbit „zastánci Kremlu, kteří mají své pozice často velmi dobře vyargumentované“, jak sám připouští, a půjde příkladem, což bude argument, kterým to všem kritikům natře.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...