Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Morální relativismus odporuje nejen Bibli, ale i rozumu

Na dva články na ČESKÉ POZICI – Jiřího Hanuše Křesťané, pohané a Poslední večeře Páně a Michala Semína Ukřižování jako dobrovolné a svobodné jednání – zareagoval spisovatel J. S. Cash.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

10. 4. 2016 8:50

Pane Cash, souhlasím s Vámi... Dnes je snaha všechno relativizovat - a to není dobře. Vede to k anarchii. Možná, že některé biblické příběhy jsou smyšlené a některé biblické postavy fiktivní - nedoložené vědecky - stále zde ale zůstává duchovní odkaz, který přežil tisíciletí a z kterého čerpaly generace lidí. (Zejména v Novém zákoně - láska k bližnímu apod.) A ve Starém zákoně. Desatero - úcta k rodičům, nedotknutelnost práva jednotlivce, soukromého majetku (nepokradeš) - a podobně. Některé atributy Desatera jsou samozřejmě překonány, ale nic na tom nemění, že byly základní atributy desatera byly po staletí morální oporou lidí, zejména nás, Evropanů. Už ve škole jsme se učili, že je chybou brát biblické texty doslovně, je třeba brát je symbolicky. Nejsem náboženská fanatička a jen vlažná křesťanka, ale relativizování všeho, co se dřív bralo vážně, se mi nelíbí... Vede to k tomu, že si lidé pak nebudou vážit ničeho, ani vztahů - jak v rodině - tak i ve společnosti. A to je

0 0
možnosti

10. 4. 2016 8:53

Pokračování : A to je chaos - a ANARCHIE... Díky za pochopení.

0 0
možnosti

Č. Berka

5. 4. 2016 22:58
tradice

svou civilizaci? Ale kdeže, většina národa pohádkám izraelských pastevců nevěří! Kdo četl Bibli a pozorně, nemohl si nevšimnout, že je Ježíš, ten židovský chlapec, co se narodil v roce sedm před Kristem stále obklopen muži... zatímco by měl být ženat ;-)...a své matce Marii nikdy neřekne "mami" ale oslovuje ji "ženo" .

Křesťanské tradice? - domluvené sňatky, poddanství, neustálé hlídání, co je a není ve vědě v souladu s Biblí, kreacionismus, spojení moci světské s církví....

0 0
možnosti

5. 4. 2016 10:31
Ad Mír

Ať je tomu jakkoliv, tak "aprilový" článek p. Hanuše, křesťanského historika, je podle mého mínění hloupoučkou osvětou.

0 0
možnosti
Re: No ona to taky žádná osvěta není.

Jakpak je to dlouho, co si kdekdo bušil do hrudního koše, že je taky CHARLIE HEBDO?? Že svoboda slova musí bejt, i kdyby na chleba nebylo? To se to chytračí, když nasazujeme psí hlavu někomu jinému, že?

0 0
možnosti
Asi jsem úplně tupá, ale až doteď jsem

páně Hanušovo povídání považovala za podařený sarkasmus a on je to útok na pilíře křesťanské víry a tradice! No tý brďo ! O panu Cashovi jsem v životě neslyšela a hořce toho lituji. Jak já mohla mít dávno už ve všem jasno!

0 0
možnosti

Mir

5. 4. 2016 4:38
Re: Asi jsem úplně tupá, ale až doteď jsem

přesně tak. Už to datum 1. 4. A navíc podobný vtípek provedl už vloni. Taky to někdo nepochopil a čekal

jsem to i letos. Navíc je p. Hanuš církevní historik a zde na ČP měl docela dobrý článek k synodě o rodině.

0 0
možnosti