Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Mládkova nehoráznost a ještě horší odezva...

  11:44

Když už se musí mlžit kolem důvodů odvolání ředitele státní firmy, proč proboha zrovna „ageismem“?

foto: © ČTKČeská pozice

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) před několika dny odvolal Jiřího Ježe, ředitele Diama v Stráži pod Ralskem. Ministr zdůvodnil svůj krok příliš vysokým věkem dosavadního šéfa státního podniku: „Ano, odvolal jsem pana Ježe a jmenoval jsem pana Rychtaříka. Obměna byla z věkových důvodů, pan Jež se už blíží důchodovému věku, pan Rychtařík je výrazně mladší.“ (Jiřímu Ježovi je 64 let.)

Ten „důvod“ je nehorázný hned ze dvou důvodů.

„Hodnoty“

Na webu sociální demokracie se v sekci „Hodnoty, cíle a principy ČSSD“ dočteme: „Hájíme rovnost všech lidí v důstojnosti, svobodě, právech a v životních šancích, a to bez ohledu na pohlaví, věk, rasu, národnost, náboženské a politické přesvědčení, zdraví, ekonomické a sociální postavení jednotlivců, rodin a domácností ve společnosti. (…) Vytváříme podmínky pro rovný přístup ke vzdělání, práci, k občanskému i osobnímu uplatnění.“

Není mezi tím a Mládkovým zdůvodněním Ježova odvolání rozpor? Co na to spolustraníci? Šéfporadce premiéra Vladimír Špidla odmítl Mládkův výrok komentovat a odkázal nás na tiskovou mluvčí ČSSD (slíbená oficiální odpověď od Evy Gregorové ani po urgencích nedorazila).

Máme ministra pro rovné příležitosti jenom proto, abychom ho jako „vyspělí Evropané“ měli?Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier byl sdílnější: „Prověřoval jsem si celou záležitost u pana Mládka a mám informaci, že k odvolání nedošlo kvůli věku, že šlo o jiný důvod. Pokud by byl ředitel odvolán kvůli věku, tak by to bylo diskriminační. K odvolání kvůli věku tu ale nedošlo, takže žádný problém nevidím.“

Když už máme ministra pro rovné příležitosti, není tu mimo jiné od toho, aby nekompromisně vystoupil právě ve chvíli, kdy nějaký politik, notabene ministr, vypustí z úst takovou nehoráznost, která je ještě s vysokou pravděpodobností v rozporu s antidiskriminačním zákonem? Nebo tu máme ministra pro rovné příležitosti jenom proto, abychom ho jako „vyspělí Evropané“ měli? Že Dienstbiera Mládkův výrok nechává v klidu, protože skutečný důvod odvolání ředitele byl jiný, je směšný alibismus.

Není však skutečnost, že ministr Mládek nehorázným ageismem zakrýval pravý důvod odvolání ředitele Diama (ať už byl jakýkoli) ještě nehoráznější než ageismus? Mládek ČESKÉ POZICI potvrdil, že se jednalo o „nešťastná slova“, a dodal: „Potřebujeme teď v Diamu někoho dynamického, který zejména vyřeší skládku odpadu v blízkosti Ostravy.“ Toto už je ten pravý důvod pro výměnu ředitele? Jak můžeme věřit politikům, když jedni strkají hlavu do písku a druzí tají pravé důvody svých kroků?

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!