Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Mistrovství Evropy ve fotbalu, hysterický aktivismus a starý dobrý svět

ME: Nizozemsko - Česko (Dumfries, Masopust) foto: ČTK

Nedávné Euro uspořádala UEFA pod skrytou záštitou Black Lives Matter a LGBTQ. A řada hráčských hvězd se snažila na sebe upozornit aktivismem. Bláznivý svět do starých kolejí vrátil obránce Italů Leonardo Bonucci. Na tiskovce se napil jak piva, tak koly.
  18:02

Fotbal až na druhém místě

Skončilo fotbalové Euro. Pořádala ho Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) pod skrytou záštitou dvou takzvaně progresivních globálních hnutí Black Lives Matter a LGBTQ. První skupina donutila poklekávat nejen hráče národů s otrokářskou minulostí, ale i týmy některých států, jež neměly ani otroky, ani dlouhá staletí brutálně nedrancovaly Afriku, Asii a Jižní i Severní Ameriku.

Hnutí zastupující desítky genderových variant bylo vidět více, všude vlály LGBTQ+ vlajky, v duhových barvách jezdily podél hřiště bannery části sponzorů i miniaturní volkswagen, který vezl rozhodčímu na začátku zápasu míč. Akci finančně podpořilo tucet sponzorů. Alipay, Hisense, Tik Tok a Vivo z Číny, ruský Gazprom, Qatar Airways, FedEx a Coca-Cola z USA, Volkswagen, Heineken, Takeaway.com a Booking.com z Evropské unie. Už tato sestava ukazuje reálnou ekonomickou sílu nejvyspělejší části Evropy.

Akci finančně podpořilo tucet sponzorů. Alipay, Hisense, Tik Tok a Vivo z Číny, ruský Gazprom, Qatar Airways, FedEx a Coca-Cola z USA, Volkswagen, Heineken, Takeaway.com a Booking.com z Evropské unie. Už tato sestava ukazuje reálnou ekonomickou sílu nejvyspělejší části Evropy.

Poprvé v historii soutěže se řada hráčských hvězd snažila na sebe upoutat pozornost různým aktivismem. Německý brankař Manuel Neuer nosil duhovou pásku, kapitán Holanďanů Georginio Wijnaldum před zápasem s Čechy prohlásil, že uslyší-li rasistický výrok, okamžitě odejde z hřiště. Christiano Ronaldo a Paul Pogba vyděsili Heineken a Coca-Colu. Portugalec na tiskové konferenci odstrčil lahve koly se slovy „Pijte radši vodu“, jeho show pak napodobili i další fotbalisté.

Hráč Francie, který je prý věřící muslim, po zápase s Němci sundal ze stolu nealkoholické pivo od Heinekenu. Nechtěl propagovat výrobek pivovaru, i když neobsahoval alkohol. Vedení firmy se poučilo a po zápase proti Portugalcům před Karima Benzemu, který je také muslim, nepoložilo už žádnou lahev.

Na hysterický aktivismus osobitě zareagoval trenér Rusů Stanislav Čerčesov, jenž před novináři lahev koly otevřel bez otvíráku grifem zkušeného pivaře. Vtipný byl i ukrajinský útočník Andrij Jarmolenko, který poprosil obě firmy, zda by ho nesponzorovaly. Bláznivý svět do starých dobrých kolejí musel vrátit obránce vítězných Italů Leonardo Bonucci. Na tiskovce po finále se napil jak piva, tak koly. A akcionáři Heinekenu i Coca-Coly se mohli uklidnit.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...