Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Miroslav Hudec: Diskuse o Charlie je spíše o naší civilizaci

Článek „Proč nejsem Charlie“ v LN teologa Tomáše Halíka vyvolal řadu kritických i vstřícných ohlasů. Ten se s nimi vyrovnal v přípěvku „Případ Charlie“ na ČESKÉ POZICI, na nějž zareagoval svým článkem diplomat Michal Žantovský. Všechny pak přiměly k reakci psychologa Miroslava Hudce.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J. Skodak

2. 4. 2015 23:18
Hodnoty západní civilizace

Naše západní civilizace stojí na hodnotách, které se utvářely pod vlivem anticko-křesťansko-židovské tradice. Problém tkví v tom, že jsme tuto stavbu hodnot zbourali a na místo toho postavili jakousi postmoderní stavbu-nestavbu, která při větším otřesu tento nápor nevydrží! Byla totiž postavena za absence hodnot jako:svědomí, zodpovědnost, ohleduplnosti,...Mělo by dojít k renesanci základních hodnot západní civilizace, domnívá se autor článku a velmi správně tuší, že už čas dozrál. Postavit solidní stavbu je otázkou bytí či nebytí. Problém však tkví v tom, že zájmy individuální svobody, která si činí nárok na nezodpovědnost, jak říká Žantovský, neumožňuje takovou stavbu. V tomto smyslu se Prof.Halík podstatou západu neminul, protože je na straně hodnot konstrukce tolik potřebné stavby, která neusnadní vnějšímu nepříteli pokračovat v ničivém díle. Na které straně je Žantovský? Konstrukce nebo destrukce?

0 0
možnosti
a co se tak zabývat

případem střelby v UB? Tam taky umřelo dost lidí na to, abychom diskutovali nad možnými příčinami uvnitř společnosti. Já vím, není to tak zajímavé, protože v tomto případě není jasně definovaný nepřítel, kterého by šlo eliminovat a vylít si vztek a pomstít se.

0 0
možnosti

30. 3. 2015 20:42
Myslím, že je potřebné připomenout, že růst

antisemitismu souvisí se zvyšujícím se počtem muslimů v různých zemích. Např. ve Francii. U nás moc muslimu "zatím" není, tak není ani antisemitských útoků. Nesvalujme vše na Evropany, oni si svou "Golgotou" už prošli a myslím, že se i poučili. Ale není možné tolerovat netoleranci.

0 0
možnosti