Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Miloš Zeman to schytává za své „proruské“ postoje

Chce-li se český prezident vzepřít stádnímu myšlení, musí se chovat nestádně. Jak chceme mít demokracii, když se neumíme ani důstojně pohádat? Když se pravidla či argumenty nahrazují hrubostí? Když nejsme schopní systémově generovat prostor?
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

20. 11. 2014 16:24
Proč souhlas se Schneiderem

Diskutující, kteří se staví na stranu nadávající lůzy, schvalují výhrůžky a házení vajíček na prezidenta, kteří vehementně podporují sankční americkou politiku (která blokuje hospodářský rozvoj v Evropě), nejsou zřejmě schopni pochopit (nejen Schneiderovy texty), ale to, že prakticky usilují, aby se ukrajinská válka a její utrpení, přesunulo na Moravu a do Čech.

Neuvědomují si nebo neuznávají základní skutečnosti, které ovlivňují dnešní politickou situaci v Evropě.

Válka již začala hospodářskými sankcemi, ekonomickým euroatlantickým výpadem na Rusko. Výsledky jednání G20 v Austrálii neubraly válečnému harašení na síle.

Válka s Ruskem o Ukrajinu se nedá vyhrát, skončí jenom a pouze tím, že Ukrajina jako stát, za nevýslovného utrpení občanů, přestane existovat.

V EU naroste sociální i politické napětí a pro Brusel nastane neřešitelná situace, zhoršená státním dluhem.

Dluhy nejsou schopny splatit ani USA a spoléhají na válečnou ekonomiku. (Splatit jen dluhy federální vlády by dokázalo 840

0 0
možnosti
VV

20. 11. 2014 16:26
Re: Proč souhlas se Schneiderem

Pokračuje (Venc 18:24)

Dluhy nejsou schopny splatit ani USA a spoléhají na válečnou ekonomiku. (Splatit jen dluhy federální vlády by dokázalo 840 miliard pracovních hodin. Pokud se ovšem ti, kdo ji odvedou, zřeknou i sebemenší odměny.)

V dnešní době informačního boomu nelze dlouhodobě utajovat, resp. překrucovat skutečnosti o závažných společenských událostech. Ukrajinské události takovou skutečností jsou. (navíc se jedná o spor USA s Ruskem a ČR žádný takový spor nemá).

Za těchto poměrů je třeba si velice vážit zodpovědného přístupu prezidenta Zemana, který se snaží hrozbě války vyhnout tak, jak umí a jak může.

0 0
možnosti
VP

V. Pokorný

20. 11. 2014 11:32
Souhlas pane Schneidere

Pane Schneidere, napsal jste celkem střízlivé zhodnocení štvanice na prezidenta. Samozřejmě, že ti, kteří jsou tak říkajíc na druhé straně od názorů prezidenta, mu tohle budou stále omílat. Nelze než,za mne samého, podpořit příspěvek pana Poděbradského, který pochází, aspoň jak se domnívám, z dobrého komentáře od pana Vlka z Kosa nostra zostra, kde tuhle věc, tedy tu demonstraci proti panu Zemanovi, skvěle ohodnotil.

0 0
možnosti
JP

J. Poděbradský

20. 11. 2014 12:29
Re: Souhlas pane Schneidere

mate pravdu, ztotoznuji se s nazory vlka

0 0
možnosti
TS

T. Sauer 490

20. 11. 2014 10:21
Pozoruhodná argumentace

..."Pussy Riot neměly, ani nemohou mít nic společného s Plastic People, protože výtržnost v kostele by byla tím posledním, co by se od Plastiků dalo čekat...." Jinak tedy, dělají-li TO jinak nežli Plastici či Vysockij, vem je čert a nezasluhují žádnou toleranci!! To je panečku argumentace hodná člověka co byl svého času součástí uskupení jehož členové byli lidmi jako je dneska ZEMAN označováni za SPODINU SPOLEČNOSTI, NARKOMANY A PROTISTÁTNÍ ŽIVLY. Magor se tam nahoře jistě baví a V. Brabenec a další PPU? Ti s vámi p. Schneidere v této věci na 100% nesouhlasí a nikdy by nemohli!

0 0
možnosti
JS

J. Schneider

20. 11. 2014 20:57
Vy jste mluvčí PPU?

Že si osmělujete takto hovořit? Nebo z jakého titulu? --- Vím o atmosféře v kapele ze své zkušenosti krapítko víc, než vy, a vím, že názory by tam zazněly různé. Politické persekuce nikdo neschvaluje, ale co vy asi nechápete, to je rozdíl mezi výtržností, založenou na omezování náboženské svobody druhých, a paralelní existencí, které s vládnoucími strukturami nechtěla mít styčné body - což znamená, že PPU nevyhledávali konfrontaci s režimem, ale když do toho šel režim, tak to ustáli. Ale zastávali též právo na svobodu náboženských projevů, a noblesně - postoj, který je vám asi cizí - respektovali svobodu druhých. Přesně podle definice, že moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhých. To je ten rozdíl mezi Pussy Riot a PPU. Z čehož plyne, že jste úplně vedle, ať si tam vykřičníků naděláte, kolik chcete.

0 0
možnosti
JP

J. Poděbradský

20. 11. 2014 9:20
ANO jste pořád stejné ovce

A několik tisíc odpovědných a statečných demokratů neváhá  a je rozhodnut demokracii zachránit!Je jejich cílem snad  najít a ztrestat největší korupčníky v  zemi, kteří rozkrádají  ve velkém veřejné prostředky a jimi produkovaná korupce, jako rakovna  ničí  stát a jeho struktury? Nic takového! Nebo snad  jim dělá  zásadní starost rychle probíhající  oligarchizace  českého  veřejného prostoru, kdy  skupinka nejbohatších  držitelů českých pasů – zcela záměrně nepoužívám termín – našich spoluobčanů, protože se jimi ani trochu necítí být,  si dnes v podstatě  rozpracelovala  stát a ovládla  jediný účinný prostředek veřejné kontroly – v zemi působící media? Ani nápad!  Andrej Babiš  v klidu položil  květiny  a zapálil svíčku na Národní!!!! Nikomu to ani trochu nevadilo a už vůbec nikoho nepobouřil jeho komentář, že  byly opuštěny hodnoty Listopadu!!! Nebo snad  ten dav na  Národní  velmi tvrdě  a účinně  žádá, aby  to, co využili změnu  poměrů k tomu, že doslova vytunelovali republiku, ale 

0 0
možnosti
JP

J. Poděbradský

20. 11. 2014 9:22
Re: ANO jste pořád stejné ovce

....ale  jsou  naprosto beztrestní, byli  okamžitě  volání k odpovědnosti a  byl jim obstaven majetek, než bude zinventariován a  převeden opět do vlastnictví státu? Ani náhodou! Václav Klaus  přichází také  nerušen do podchodu  v Mikulandské… A vykládá o tom, jak ta privatizace se nám báječně povedla. Škoda, že nezmínil finále o  amnestii pro největší privatizační gaunery! To byl opravdu majstrštyk! Ne  ani s tímhle  nemá nikdo  z těch, co včera ochranovali na Národní demokracii sebemenší  problém! Na co si ti z Národní, kterým byl Kalousek vítaným hostem a kde i malé

děti věděly, kdo je Belzebub, v pondělí vlastně stěžovali? Prostě tupé stádo užitečných id iotů, Vitejte na Ukrajině

0 0
možnosti
PGS

20. 11. 2014 9:05
Zeman dostává poprávu cfo proto!

Za to, že v chorobné snaze mentorovat ostatní a mít vždy navrch ztrácí soudnost, paměť a schopnost uvažovat v souvislostech! Hloupě popírá nevyvratitelné skutečnosti a své neurvalé hulvátství a křupanství povyšuje na hrdinství! Po Klausovi je to další egocentrický nabob, kterého nám byl čert dlužen a v jehož osobě platíme za povrchní naivitu a hloupost našich nechytrých spoluvoličů!

0 0
možnosti
VN

20. 11. 2014 17:04
Re: Zeman dostává poprávu cfo proto!

Přesně jste svým argumentůprostým příspěvkem ilustroval to, co autor popisuje.

0 0
možnosti
J

Jan111

20. 11. 2014 8:51
Mne sa zdá,

že česká spoločnosť je priveľmi rozdelená a veľa ľudí zastáva radikálne názory, preto je rozumný dialóg takmer nemožný. Chcelo by to viacej pragmatizmu a racionality. No možno sa mýlim a je to len tým, že som Slovák a tak sa dokážem na vašu politiku pozrieť z väčšieho nadhľadu.

0 0
možnosti
PGS

20. 11. 2014 9:11
Re: Mne sa zdá,

Ano, souhlas! Většina občanů spíše intuitivně cítí, že společnosti chybí konzervativní hodnoty a konzervativní postoje. Ale zatím rozumově nedospěla k poznání, že je to zákonitý důsledek neustálé nepoučitelné volby liberálních pragmatiků a změnit to může jenom volba konzervativních stran a osobností, které dají svými konzervativními postoji a jednáním společnosti dobrý konzervativní příklad! Od etanolizovaného egocentrického pragmatika moci obklopeného bandou skrčenců nelze očekávat nic, než tragikomickou parodickou frašku! A nechytrosti obhájců tohoto naboba, jako je pan Schneider, se lze jenom hořce vysmát!

0 0
možnosti
RK

20. 11. 2014 8:05
re: Nesouhlasím....

Souhlasím s předdiskutujícím - skutečně máte, pane Schneidere, nutkavou potřebu vybočovat z názorového proudu "slušných" lidí. A skutečně vás čtu pro ten nesouhlas.

Jsme asi tak stejně staří a patrně nesdílíme stejné zkušenosti nebo formovaly každého jinak. Nečase vezmi čert, ale chtěl-li umožnit Rusům restart vstupu do naší jaderné energetiky, pak dobře mu tak. Onehdá jste přitom zmínil, že nabídka ze strany Američanů byla ubohá, či něco podobného, ale samozřejmě bez jakéhokoli důkazu. Teď tu kartu vytahujete znovu. Měli bychom tedy teď zabetonovanou energetiku v propojení s nedemokratickým, válečnickým, autokratickým režimem v Rusku.

Hlavně, že to jsou Slované patrně, jinou hodnotu už nenalézám. Až vám zase příště bude čouhat znechucení z U.S.A. z bot, tak to vyjádřete jasně. A celkem vzato SČSP si ještě pamatujete a Vyvadil vám ho zas pucuje, aby se leskl.

Pro mě je Rusko nebezpečný, násilnický a zrádný partner. A měl jsem sen - americkou základnu, třeba i jen ten radar, na našem území. Pak by

0 0
možnosti
JT

20. 11. 2014 8:22
Re: re: Nesouhlasím....

Smutná, oficiální argumentace. Rusko není totéž co SSSR, Rusko je demokratický stát, a těžko asi najdete důkazy,že Rusko je zrádný, násilnický, nespolehlivý partner. Také pořád používáte stejný slovník jako protiruští diskutéři (někteří studenti, umělci, atd). Americké vojsko nebo radar na našem území? Proč? To si neumíte představit, že hrdý národ se nemusí schovávat za záda velkého bratra? Jak to dělají jiné státy, že existují i bez toho, aby měly na svojom území cizí vojska? Jinak na názor máte právo.

0 0
možnosti
KP
pussy

P. Schneidře, mně osobně jsou nějaké ruské pussy ukradeny, ale napadlo Vás, že mnohým lidem jednoduše vadí prezidentovo lidové buranství? Je to nejvyšší ústavní činitel, jako volič předpokládám, že se bude náležitě důstojně chovat. Říkat veřejně sprostá slova v jakékoliv souvislosti může např. bavič soukromé tv, u prezidenta je to k zamyšlení. Společnost se systémově snaží vychovávat potomky k slušnosti, Zeman tu snahu podkopává. Motat se u korunovačních klenot také na státní důstojnosti nepřidá. Říkat lidem na demonstraci, že se jich nebojí, je praštěné - copak to jsou nepřátele?! Jsou to občané ČR a nepřišli ho zabít, ale protestovat! Umění manažera není v tom, že za každou cenu prosazuje svou pravdu, ale že dokáže usmiřovat a přitom přesvědčovat. A to Zeman nedělá, rozhodl se bojovat proti části vlastního lidu.

0 0
možnosti
V

V.Hricák

20. 11. 2014 4:48
Re: pussy

Souhlasím s vámi,že komentář na ruské šlapky si mohl Zeman odpustit.Nejsem odborník na hudbu,jestli se tak dá v jejich případě říkat, ale já bych si od těchto veselých a vševědoucích dívek nic nekoupil.Je mi proto záhadou,že sotva je v Rusku pustili z lapáku,začaly létat po světě.Kde na to berou?K účastníkům demonstrace snad jen tolik,že je to stejná suita lidí,která proti Zemanovi držkovala už v době prezidentské kampaně.A už tenkrát jsem měl podezdření,že to někdo financoval.Kolik pak asi stály ony červené karty?Jedna, jako druhá.Kdopak je asi nechal vyrobit? A hlavně ! Kdo je zaplatil?

0 0
možnosti
OJ

19. 11. 2014 23:01
Nesouhlasím....druhá část

Alternativní názory jsou dobré, ale nevím, jestli ty vaše vycházejí z potřeby vydefinovat se vždy kvůli vlastnímu egu mimo myšlenkový mainstream. Nevím, komu sloužíte, ale mám pocit, že ty síly jsou temné a vedou někam, kam většina národa nechce. Tím neříkám, že velmoc na druhé straně Atlantiku je čistá jak lilie, ale svobodu a demokracii světu Rusko nedalo. Osobně se mě dotýká Vaše interpretace davových shromáždění na Národní a na Hradčanech. kde jsem osobně s přáteli byl a tolik slušných a usměvavých lidí v ulicích jsem snad od revoluce neviděl.

Píšu Vám proto, že vaše články občas čtu, považuji je za relativně zinformované, jejich přínosem je zamyšlení, aby člověk nesetrvával v myšlenkovém stereotypu. Jinak se s Vámi skoro v ničem neshodnu, ale to jak jistě chápete patří ke schopnosti efektivní demokratické diskuze.

Přesto se ptejte, komu a čemu sloužíte. Já nechci žít pod ruskou nadvládou, já volím svobodu a demokracii a tu mi Rusko nenabízí.

0 0
možnosti
JS

J. Schneider

19. 11. 2014 23:14
Nenechte se unášet pocity

Především bych doporučoval nevynechávat ty pasáže, v nichž jsem k Zemanovi kritický a píšu, že to schytal právem. Když toto pominete, pak vaše kritika ztrácí půdu.

Uráží mne vaše poznámky o sloužení někomu. Nevím, jestli je to váš myšlenkový a mravní svět, že nedovedete přemýšlet jinak.

A bylo by dobré, kdybyste si své názory, rady a moudra občas pustil proti sobě: v demokracii, říká se, se může stát prezidentem kdokoliv. Tak, tady to máte. (Přiznávám se, že jsem na tento bonmot odpovídal, že to je právě to, co mne na demokracii děsí.)

A zamyslete se nad tím, komu slouží tito lidé, třeba "slušní a usměvaví" (takto argumentovali bolševici proti chartistům taky, nezlobte se, že to neberu - ti "slušní a usměvaví" lidé se téměř nikdy nikoho nezastali, volili bolševika a oni to byli, ne já, kdo se starali o vlastní ego).

0 0
možnosti
OJ

19. 11. 2014 22:48
Nesouhlasím s Vámi takřka v ničem, ale přesto je dobré si Vá

Pane Schneidere, občas Vaše články čtu s podobným doporučením jako bylo známé ve své době u Ludvíka Vaculíka: "Nesouhlasím s Vámi takřka v ničem, ale přesto je dobré si Vás občas přečíst". Nyní se mi zdá, že Vaše obhajoba MZ je nejen dalece za hranicí reality argumentů, ale i za hranicí dobrého vkusu. Předně MZ to neschytává za své proruské postoje, ale především funguje součtový efekt jeho přešlapů, kdy pověstnou kapkou, která přetekla bylo pár vulgárních slov v Hovorech z Lán. Osobně jsem byl zděšen už v době předvolební kampaně, že člověk s takovouto politickou pověstí a osobnostními parametry může vůbec kandidovat na prezidenta. Jeho působení už na začátku 90-tyých let bylo ještě v porevolučním zmatku snesitelné, ale nástupem opoziční smlouvy u mě ztratil veškerý kredit. Zjistěte si, jak s ním cloumal kmotr Mrázek přes pana Šloufa, určitě leccos víte o kauze Olovo a také o tajných plánech na jeho prezidentování v linii Dalík - Šlouf - Nejedlý, SPOZ atd. A dnes Kellner.

Alternat

0 0
možnosti
KP
Re: Nesouhlasím s Vámi takřka v ničem, ale přesto je dobré si Vá

Vystihl jste naprosto přesně můj názor. Je to politik let 90-tých. Problém je, že když se někdo byť slušně, ale kriticky otře o Zemana, je automaticky označen za havloida a zařazen do podvratného hnutí pod názvem pražská (lumpen) kavárna. Strach je silná emoce a proto jej manipulátoři přiživují konstrukcemi o hnutích obludných rozměrů, aby mohli stádo vyděšených ovcí lépe vodit.

0 0
možnosti