Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Michael Žantovský: V Charlieho kůži

Na komentář filozofa a kněze Tomáše Halíka v Lidových novinách Proč nejsem Charlie zareagovala řada českých osobností. „Prohlašuje-li se někdo za Charlieho, vede ho k tomu empatie. Ta se Tomáši Halíkovi tentokrát vyhnula,“ píše Michael Žantovský.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RK

18. 1. 2015 10:36
Hrůzná hrozba: Halík prezidentem??

Některá koupená media, zejména ct24, opakovaně propagují scestnou myšlenku že by Halík se měl stát prezidentem ČR. Nyní Halík sám ve svém textu "Nejsem Charlie" jednoznačně ukázal, že by situace "Halík prezident" byla katastrofou pro českou demokracii, pro odvahu národa, bojovat proti barbarství a násilí.

0 0
možnosti
JH

17. 1. 2015 5:54
Tenká a zároveň individuální hranice.

Myslím, že je dobré mít právo se vyjádřit i být neslušný, Ale za arogantní považuji pokud někdo opakovaně narušuje posvátno nějakého náboženství. Autorům karikatury to nijakým způsobem nepřidává na svobodě, muslimské části Francie a teď při miliónovém nákladě i světa ubližuje. A teď dojdeme k nejprekérnejší části problému. Pokud by byl spatřen v otisknutí proroka Mohameda úmysl urazit pak to můžeme považovat ne jenom za neslušné ale i za trestné. Daná situace pak může paradoxně nastat ani ne při prvotním otisknutí (zde může převládat svoboda vyjádřit se) ale pří další reprodukci karikatury. (Pokud je úmysl autora to těm muslimům "nandat")

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

17. 1. 2015 11:11
Re: Tenká a zároveň individuální hranice.

Urážka zůstane urážka bez ohledu zda se jedná o náboženství, rasu, nebo rodinu. Myslím, že papež František se vyjádřil nejen za sebe.

0 0
možnosti
BR

B. Rudolf

16. 1. 2015 20:55
Halík je Charlie

A to z toho důvodu, že vykládat nad něčím hrobem, že to co mrtvý dělal, bylo urážlivé  a nevkusné, je samo o sobě urážlivé a nevkusné.

0 0
možnosti
MM

17. 1. 2015 15:14
Re: Halík je Charlie

Není to spíš tak, že Halík reagoval na ty, kteří z nactiutrhačů dělají po smrti hrdiny?

0 0
možnosti
MS

M. Sedmík

16. 1. 2015 18:40
Žantovský poněkud vedle

Tomáš Halík sice kritizuje karikatury, ale ani slovem se nezmiňuje o tom, že by se měly zakázat. Pokud píše o odpovědnosti, je to evidentně v rovině mravní a ne právní či dokonce trestně právní. Hranice akceptovatelného z hlediska morálky by měly být užší než hranice dané zákonem, který má řešit jen nejhorší excesy. Ovšem jak vystihl náš opravdu geniální karikaturista Vladimír Jiránek: "Dvě věci mne naplňují úžasem: hvězdné nebe nade mnou a náš právní řád!"

.

O tom, jak často pokrytecky jsou ve Francii nastaveny právní limity svobody slova, mimo jiné píše článek

http://www.postoy.sk/content/vladimir-palko-falosna-volba-medzi-terorom-nihilizmom

Halík ve svém pohledu není osamocený.

0 0
možnosti
MS

M. Sedmík

16. 1. 2015 19:22
Re: Žantovský poněkud vedle

Ještě citát z odkazovaného článku:

Za posledné desaťročia nastal v chápaní slobody prejavu posun. Kedysi to znamenalo slobodu vypovedať politický názor bez hrozby sankcie, dnes je to právo na obscénne správanie a na zverejňovanie urážlivých, iracionálnych fikcií. Naopak, vypovedanie pravdy sa často trestá. Došlo k oddeleniu práva na hovorenie pravdy od slobody obscénneho prejavu. Najlepšie to vidno na probléme islamu. Kto sa pokúša vecne ho kritizovať, vystavuje sa ostrakizácii zo strany mainstreamu, kto islam iracionálne urazí, stáva sa pre mainstream hrdinom.

0 0
možnosti