Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Média často posuzují postoje vůči Židům dvojace

  12:26
O ocenění Antisemita roku Ilhan Omarové, kongresmance za Demokratickou stranu, česká média – ani ta veřejnoprávní – vůbec neinformovala.

Ilhan Omarová je jedinou poslankyní ze „Skvadry“, která se narodila mimo USA. foto: Reuters

Nedávno jsem opět přečetl román Isaaka Bashevise Singera Nepřátelé. Příběh lásky. Herman Broder, hlavní postava, žije v New Yorku střídavě se svou manželkou, Polkou Jadwigou, která ho v době holokaustu ukrývala, židovskou milenkou Mašou a první manželkou Tamarou, o níž léta měl zprávy, že ji nacisti zavraždili, ale jednoho se objevila v USA živá. V podstatě je to román jednoho muže, který se díky holokaustu stal polygamistou. Hermanovi se v USA zejména líbilo, že zde Židé žijí svobodně, mohou dělat, co se jim zachce, a nikdo jim neubližuje, nikde žádný nacista.

Singer začal román zveřejňovat na pokračování v listu The Jewish Daily Forward v roce 1966. Otázkou je, zda by Broder každodenní život Židů v New Yorku i dnes, po více než 50 letech, popisoval stejně optimisticky. Mám za to, že nikoliv. Spíše by hovořil o obavách a strachu z verbální agrese a fyzického napadání jen proto, že na veřejnosti neskrývá svůj původ.

Nárůst agrese

Píšu o tom proto, že v neděli 5. ledna se bez povšimnutí českých médií uskutečnila v New Yorku pokojná demonstrace, na níž členové židovských organizací a přátelé Izraele dali najevo, že se nenechají zastrašit a budou bojovat proti antisemitismu. Na Brooklyn Bridge pochodovalo zhruba 30 tisíc lidí, pod heslem „No Hate, No Fear“ protestovali kvůli množícím se útokům na Židy. Akci redakčním komentářem podpořil i největší deník v USA The New York Times.

Agrese proti Židům v New Yorku loni výrazně vzrostla. Vedení tamní policie do září 2019 evidovalo 163 případů – o 50 procent víc než za devět měsíců předchozího roku. Kromě častých verbálních napadání se dnes už téměř každodenně odehrávají fyzické inzultace, které někdy skončí dokonce smrtí.

Agrese proti Židům v New Yorku loni výrazně vzrostla. Vedení tamní policie do září 2019 evidovalo 163 případů – o 50 procent víc než za devět měsíců předchozího roku. Kromě častých verbálních napadání se dnes už téměř každodenně odehrávají fyzické inzultace, které někdy skončí dokonce smrtí. Stačí vzpomenout na nedávnou střelbu v košer supermarketu v New Jersey či na útok nožem na ortodoxní Židy ve městě Monsey z konce loňského roku.

V průvodu kráčel i guvernér New Yorku Andrew Cuomo, který na shromáždění prohlásil, že chystá prosadit zákon, dle nějž budou antisemitské útoky kvalifikované jako teroristický čin, a zároveň zvýší počet policistů hlídkujících v ulicích města. Vedle guvernéra New Yorku v průvodu kráčel senátor Charles Schumer a jeho kolegyně Kirsten Gillibrandová, oba zvoleni za Demokratickou stranu.

Zákaz vstupu do Izraele

Ironií osudu je, že v den konání demonstrace americká nezisková organizace StopAntisemitism.org zvolila největším antisemitou roku prominentní muslimskou kongresmanku Demokratické strany Ilhan Omarovou, jejíž rodina pochází ze Somálska, ale politička, která patří do takzvaného neomarxistického křídla strany, většinu života strávila ve městě Minneapolis-St. Paul ve státě Minnesota. Vybrána byla na základě hlasování za své „bezkonkurenční úspěchy v oblasti nenávisti vůči Židům“.

Muslimské kongresmance za Demokratickou stranu Ilhan Omarové kvůli jejím antisemitským postojům Izrael zakázal vstup do země

Organizace StopAntisemitism.org na konci hlasování zveřejnila video s konfetami a blahopřáním Omarové a přidala seznam počinů, které kongresmance přinesly titul Antisemita roku. Například obvinila americkou židovskou organizaci AIPAC, že platí americké politiky, aby byli proizraelští; podporovala protiizraelské hnutí BDS (hnutí Bojkot, stažení investic a sankce) či uvedla na Twitteru, že „Izrael zhypnotizoval svět, nechť Alláh probudí tyto lidi a pomůže jim vidět všechny špatnosti Izraele“. Ilhan Omarové kvůli jejím postojům Izrael zakázal vstup do země.

O udělení nelichotivého ocenění demokratické kongresmance česká média – ani ta veřejnoprávní – vůbec neinformovala. A teď si představte, co by se stalo, kdyby tento titul získal nějaký konzervativní politik ze střední či východní Evropy. Vsadím se, že by pokroková média, která Ilhan Omarovou a jí podobné levicové politiky často chválí kvůli jejich kritice prezidenta Donalda Trumpa, o události informovala okamžitě a popisovala ji ze všech možných úhlů. Pokud si někdo myslí, že naznačuji existenci dvojího metru, pak se nemýlí.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...