Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Matrix by mohla rozbít vládní koalice ANO, Piráti a TOP 09

  16:06
Má-li být příští koalice logická, měly by ji tvořit ANO, Piráti a TOP 09, neboť tato vládní sestava by byla garantem skutečné změny. Tento návrh málokdo bude brát vážně, ale za pokus by stál. Dle starého přísloví je totiž v sexu a v politice vše dovoleno. Jinak se potvrdí, že logika v lidském rozhodování přichází na řadu poslední.

Zleva předseda Pirátů Ivan Bartoš, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. foto: ČTK

Jistý německý bankéř kdysi prohlásil, že logika v lidském rozhodování vždy přichází na řadu poslední. Nejspíše to platí i pro politiku, proto bude zajímavé sledovat, jakou roli sehraje tato disciplína, jeden ze tří pilířů klasické definice harmonie (etika, estetika a logika), při vytváření nové vládní koalice. Logické uvažování předpokládá, že v rozhodování není rozpor. Podíváme-li se na složení vládní koalice, která nyní končí, musíme konstatovat, že při jejím skládání logika hrála jen malou roli.

Sociální demokraté a lidovci si vzali Babiše do týmu s vidinou, že během prvního půl roku vládnutí si rozdělí mezi sebou vše, co z hlediska moci má cenu, a všichni budou čtyři roky spokojeni. Jenže brzy si uvědomili, že miliardář šmelit nechce (peněz má dost), proto se rozhodlo, že se ho musejí zbavit, takže přišel na řadu tradiční recept na zničení politického protivníka: zesměšňovat, skandalizovat a nakonec kriminalizovat. Výsledek známe.

Náraz na deep state

Andrej Babiš narazil na takzvaný deep state (hluboký stát), což je nový výraz používaný západními politology zejména po nástupu Donalda Trumpa. Jinde, třeba v Itálii, se tomu říká chobotnice, u nás se uchytilo slovo matrix, ale používá se i systémová smlouva, což je vyšší a rozšířená varianta známé opoziční smlouvy mezi Klausem a Zemanem.

Andrej Babiš narazil na takzvaný deep state (hluboký stát), což je nový výraz používaný západními politology zejména po nástupu Donalda Trumpa. Jinde, třeba v Itálii, se tomu říká chobotnice, u nás se uchytilo slovo matrix, ale používá se i systémová smlouva, což je vyšší a rozšířená varianta známé opoziční smlouvy mezi Klausem a Zemanem.

V praxi jde o pevnou mocenskou strukturu s dlouhodobou strategií ovládnout hlavně zákonodárství (mít vždy více než 101 poslanců), mít pod kontrolou regulátory (antimonopolní úřad, ČNB, regulátor odvětví energetiky apod.), tajné služby, policii, justici, tedy státní zastupitelství a soudy, média a velvyslanecké posty v klíčových zemích. Politici v tomto systému hrají podřadnou roli ministrantů, kteří plní rozkazy. Obyčejní lidé o tom nic nevědí, ale v uplynulých letech zřejmě vycítili, že systém nepracuje v jejich prospěch, proto se velká část voličů od zavedených stran odvrátila.

Pak máme Nejvyšší kontrolní úřad, Národní bezpečnostní úřad, Policejní prezidium ČR, BIS, Úřad pro zahraniční styky a informace (rozvědka), Generální inspekce bezpečnostních sborů, Národní centrum kybernetické bezpečnosti, Státní pozemkový úřad, Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran, takzvaného superúředníka pro státní službu, vedení velkých státních podniků, jako je ČEZ, ČEPS, Česká pošta, Budvar, Lesy ČR, České dráhy a další podniky a instituce.

A do vedoucích postů těchto institucí dosazovali lidi (většinou s dlouhodobým mandátem někdy až šesti let) ČSSD, ODS a lidovci. Sobotka s Bělobrádkem za uplynulé tři roky tyto pozice jen více upevňovali, ODS dost oslabila a hnutí ANO bylo systematicky vyšachovávané ze všech pozic.

Žádné zastoupení

Možná překvapí strana Miroslava Kalouska, jednoznačně největšího Babišova kritika, ale fakta jsou taková, že TOP 09 v hluboké mocenské struktuře není nijak zastoupená

Pokud má být příští koalice logická a jejím cílem rozbití matrixu, měly by ji vytvořit ANO, Piráti a TOP 09, vládní sestava, která bude garantem skutečné změny. Možná laskavého čtenáře překvapí, že v tomto kontextu zmiňuji stranu Miroslava Kalouska, jednoznačně největšího Babišova kritika, ale fakta jsou taková, že TOP 09 ve zmíněné hluboké mocenské struktuře není nijak zastoupená.

Dobře vím, že tento návrh na novou vládní koalici málokdo bude brát vážně, ale za pokus by to stálo. Nezapomeňme na staré přísloví, že v sexu a v politice je vše dovoleno. A jestli to dopadne jinak, německý bankéř bude mít zase pravdu.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...