Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

MATOCHA: V kavárnách příliš nesněží

  17:56
Pavel Čižinský nedávno řekl: „Mám dvě děti a občas si kladu otázku, jestli je má kvůli stále mírnějším zimám ještě vůbec cenu učit lyžovat.“ To říká v sezoně, kdy se na horách lyžovalo čtyři měsíce...

Pavel Čižinský foto:  Dan Materna, MAFRA

Lepší příklad odtrženosti kavárenských aktivistů od reality přírody a světa lze sotva najít. Letos byla na českých horách největší sněhová nadílka minimálně za uplynulých deset let. V Peci pod Sněžkou, kam jezdím nejčastěji, se začalo lyžovat již před Vánoci a bude se lyžovat možná až do Velikonoc.

V centru Prahy to však vypadá jinak, po zimě dávno ani památky, a když zkušenost s počasím z kaváren Starého i Nového Města a Malé Strany zobecníte i na hory, aniž byste tam vyjeli, můžete snadno být za pitomce, jak se podařilo starostovi Prahy 1 Pavlu Čižinskému.

V centru Prahy to vypadá jinak, po zimě dávno ani památky, a když zkušenost s počasím z kaváren Starého i Nového Města a Malé Strany zobecníte i na hory, aniž byste tam vyjeli

Levicový aktivista Čižinský šel v polovině března podpořit středoškolské studenty stávkující „proti ignorování klimatických změn“ a na Malostranském náměstí jim řekl: „Mám radost, že právě mladým lidem není jedno, co se s naší planetou děje. Já sám mám dvě děti a občas si kladu otázku, jestli je má kvůli stále mírnějším zimám ještě vůbec cenu učit lyžovat.“ Aspoň tak je pan starosta citován na facebookovém profilu Prahy 1. To říká v sezoně, kdy se na horách lyžuje již čtvrtý měsíc bez jediného dne přerušení pro nedostatek sněhu!

Mimopražstí budou oněměle zírat i na další posty a informace na Facebooku Prahy 1, stejně jako na Facebooku Pavla Čižinského a jeho spolupracovníků. Za zaznamenání stojí především slovník a výběr priorit aktivistů, kteří radnici centrální části hlavního města loni na podzim ovládli. Třeba aktivista Strany zelených Vít Masare se stal „projektovým manažerem pro lepší klima ve společnosti Praha 1“. A radnice Prahy 1 dále ustavila komisi pro participaci a agendu 21. Zprávu o jejím prvním zasedání rovněž najdete na Facebooku této městské části.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!