Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Martin Zvěřina: Proč má mít monopol na vkus zrovna Halík?

Komentář kněze Tomáše Halíka v Lidových novinách Proč nejsem Charlie vyvolal řadu reakcí, jež LN postupně publikují. „Pan Halík možná nepochopil, že dokud jsou ,našimi hrdiny‘ lidé, kteří s fanatismem bojují pomocí obrázků, je naše civilizace stále takovou, jakou ji chce mít i on,“ píše Martin Zvěřina.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

T. Czernin 251

21. 1. 2015 22:24
Halík je vědec? A světoznámý?

Zkoumá jako ostatní katolická paka množství andělů na špičce jehly? Nebo dokazuje opakované zjevení panenky Marie v Lourdech? Či zkoumá, které hovado zasvinilo do černa ikonu czenstochowské marjány? Je to jen žvanil, kecal, plkal a žvatlal. Nic víc...

0 0
možnosti

19. 1. 2015 20:00
Za koho se staví Halík??

I když se Halík snaží nejapnými pasážemi své stanovisko relativizovat, v podstatě se staví na stranu vraždících teroristů. Proč? Protože mu vadí, že Charlie hebdo si dělá také legraci z flanďáků takových jako je Halík, nebo z papeže, který sice slíbil že prověří vatikánskou banku, vedenou mafií, ale k tomu prověření se nehodlá ve skutečnosti dostat.

Někteří připitomělí žurnalisté zejména v ct 24 se snaží takového Halíka prezentovat jako nadějného kandidáta na úřad prezidenta republiky - no to by byla opravdu katastrofa....

0 0
možnosti

20. 1. 2015 6:47
Halíka za presidenta netlačí ČT24

vážený pane Kluzáku. ČT24 je jen vykonavatelem vůle Tržiště 365/15.

0 0
možnosti

19. 1. 2015 16:43
poznámka

Takže jak vidím s diskuse svoboda slova platí pro Charlie, ale ne pro Havlíka.

0 0
možnosti

Goeg

19. 1. 2015 16:24
Světoznámý katolík a vědec?

To myslel autor vazne nebo si delal srandu? Mozna ceskoznamy katolik, ale uz ne vedec. Jak a cim je svetoznamy? A co vedeckeho vymyslel ci publikoval? Vzdyt ani Karlova univerzita mu nechce uznavat jeho publikace jako "vedecke", ci spise odborne. Nemyslim to zle, ale to je jednoduse fakt.

0 0
možnosti

19. 1. 2015 16:59
Re: Světoznámý katolík a vědec?

Je-li sociologie věda, tak jeden z nejvýznamnějších současných sociologů. Je-li teologie věda, tak jeden z nejvýznamnějších současných teologů. Obé přednáší v zahraničí v Evropě i za oceánem, takže zřejmě světově uznávaný vědec. A vy ráčíte být čím, že si troufáte s takovou drzostí?!

0 0
možnosti

Tatana

19. 1. 2015 10:26
Selhání státu

Je smutné, že v souvislosti s událostmi v jednom státě EU jiný stát EU rezignuje na zajištění bezpečnosti svých občanů při pravidelné pokojné demonstraci.

Dnes by se měla konat demonstrace PEGIDy v Drážďanech , ale Německá ani Saská vláda nejsou schopny zajistit bezpečnost demonstrantů.

Takže v tomto kole islámisté vyhráli.

0 0
možnosti

19. 1. 2015 12:11
Re: Selhání státu

A jak byste si zajištění bezpečnosti všech v několikasethlavém davu, prosím konkrétně představovala? Buďte tak dobrá a poučte nás!

0 0
možnosti

19. 1. 2015 8:25
A proč má mít monopol Zvěřna, Žantovský...

Pan Zvěřina shledává alespoň jakési argumenty, které by obhájily názor, že redaktoři Charlie Hebdo vlastně až nic tak zlého nedělali a že to, co dělali patří do naší civilizace. Jsou to ale velmi chabé a mylné argumenty! Spolu s Žantovským pak Halíka obviňují, že cosi nepochopil, co patří do naší civilizace a nepřímo u něj dělají fanatického hlasatele "jediného" správného názoru, kterému je třeba se vysmát. Pan Zvěřina pak navíc tvrdí, že Ch.H. nešetřil nikoho. Již v tomto se mýlí! Prošel jsem, na netu všechny karikatury, které jsem z dílny Ch.H. našel. Ano nevybíravě tvrdě a zlomyslně řežou téměř do všeho, s výjimkou bolševizmu a bolševiků, což jsou největší přispěvatelé k míře zla ve společnosti. A není tajemstvím, že šéfredaktor Charbonier byl celoživotním zarytým bolševikem a redaktoři kolem něj k tomu neměli daleko! Co pan Zvěřina nepochopil, je několik věcí. Není důležité, co si o karikování ve stylu Ch.H. myslí on a další hajitelé a útočníci proti Halíkovi, ale jak karikatu

0 0
možnosti

B. Rudolf

18. 1. 2015 16:55
trest za urážku náboženství

Trest za urážku náboženství byl v dějinách téměř vždy zbraní sadistických blbů. Proto budu raději ohrožován slovními či obrázkovými urážkami než sadistickými blby.

0 0
možnosti

19. 1. 2015 16:45
Re: trest za urážku náboženství

Takže kdyby někdo uveřejnil o vaší matce, že je prostitutka, respektoval by ste to jako svobodu slova.

0 0
možnosti

M. Sedmík

18. 1. 2015 16:35
Nejen Halík

O monopolu nemůže být řeč; podobný názor vyjadřuje hodně lidí, z novějších namátkou

http://evzennavratil.bigbloger.lidovky.cz/c/444331/Douska-k-te-svobode-slova-satire-a-hrdinstvi.html

V hlasovací anketě LN hlasovalo pro "Nejsem Charlie" o 5% více lidí než pro "Jsem Charlie".

Pokud někdo nedokáže rozlišovat mezi satirou a hulvátstvím, tak na podobné téma také existuje vtip: "Jak se pozná moudrý člověk od hloupého?" - "No, jak bych to řekl... Moudrý se nemusí ptát."

0 0
možnosti

B. Rudolf

18. 1. 2015 16:40
Re: Nejen Halík

Ať už dopadlo hlasování jakkoliv, Halík zkrátka Charlie je. A to proto, že taková pohřební řeč nad obětí terorismu, jako byla ta jeho nad Charlie Hebdo, je nevkusná a urážlivá. Možná měl kus pravdy. Ale měl si ho nechat na jindy.

0 0
možnosti

18. 1. 2015 15:05
Halík propadl pýše, nebojme si to říci.

To mne napadlo, když o sobě psal jako o "prelátovi jeho svatosti".

0 0
možnosti

19. 1. 2015 8:39
Re: Halík propadl pýše, nebojme si to říci.

Nebuďte trapný! Potlačte nenávist a místo ad hominem, zkuste uvažovat ad rem

0 0
možnosti

J. Křivan

18. 1. 2015 14:34
i papež je pyšný?

Nejspíš jsem atheista, ale urážka zůstává urážkou bez ohledu na cíl. Chceme snad žít ve světě, kde v rámci svobody lze urážet cokoliv a nenést za to zodpovědnost?

0 0
možnosti

B. Rudolf

18. 1. 2015 16:35
Re: i papež je pyšný?

Ale oni přece nesli zodpovědnost. A dávno před atentátem. Opakovaně čelili soudním žalobám (většinou od křesťanských organizací), také museli žít s policejní ochrankou, no to je nesení zodpovědnosti.

Celé je to o tom, že Halíkova pohřební řeč nad Charlie Hebdo byla nechutná, i kdyby měl kus pravdy. Pohřební řeč nad obětí terorismu není vhodné místo na shazování oběti.

A za třetí, nikdo muslimům nebrání v zobrazování proroka. Ale oni považují za urážku, když ho zobrazujeme my! A to je problém. To je opravdu útok na svobodu projevu v našich zemích.

0 0
možnosti