Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Martin Stropnický: Alianční závazky jsme odhodláni plnit

  11:55
Máme platný závazek předsedů koaličních stran, že do roku 2020 dosáhneme úrovně 1,4 procenta HDP. Musíme však být ambicióznější. Náš plán zvyšování obranných výdajů by měl být doveden až k úrovni dvou procent HDP v první polovině příští dekády. Komentář ministra obrany Martina Stropnického.
Česká armáda - ilustrační foto

Česká armáda - ilustrační foto foto: J.Vostárek

Minulý týden navštívili Evropu americký viceprezident Mike Pence a ministr obrany James Mattis. Přivezli evropským spojencům v NATO dvě zprávy. Za prvé, Spojené státy a administrativa prezidenta Trumpa považují NATO za nezbytný nástroj zajišťování obrany a bezpečnosti Evropy a Severní Ameriky a stoprocentně stojí za svými aliančními závazky. Za druhé, tak jak se neustále vyvíjí bezpečnostní situace, musí se neustále přizpůsobovat i Aliance samotná. To znamená potřebu urychlit výstavbu potřebných vojenských schopností tak, abychom společně dokázali za všech okolností odradit protivníky od útoku a vypořádat se s nebezpečími přicházejícími z jakéhokoliv směru. Nezbytným předpokladem pro to je zvýšit výdaje na obranu v souladu se závazky, k nimž se všichni členové NATO přihlásili na summitech ve Walesu a Varšavě.

Slova viceprezidenta Pence a ministra Mattise byla jednoznačná a jsem rád, že zazněla. Vyvrátila všechny spekulace o tom, že nová americká administrativa nepovažuje spojenectví s Evropou za důležité. Opak je pravdou. Pence a Mattis nás ujistili nejsilněji, jak jen to šlo, že transatlantická obranná spolupráce zůstává jádrem amerického přístupu ke světu a že je pro ně (a prezidenta Trumpa) její další posilování prioritou. Oba také potvrdili, že zvyšování americké vojenské přítomnosti v Evropě, které v reakci na agresivní politiku Ruska zahájila Obamova administrativa, bude pokračovat.

Toto silné ujištění o platnosti amerických závazků k obraně Evropy však Pence i Mattis spojili s neméně silným apelem na evropské spojence, aby dostáli svým slibům a urychlili zvyšování výdajů na obranu. Jak řekl ministr Mattis, Spojené státy nemohou o obranu Evropy dbát více než sami Evropané.

Co požadují Trumpovy USA

Pence i Mattis připomněli, že s ohledem na plnění závazku vydávat dvě procenta HDP na obranu jsou alianční země rozděleny do tří skupin. Pět spojenců této úrovně obranných výdajů již dosahuje, další skupina spojenců dokázala zastavit pokles a zahájila navyšování a poslední skupina zatím své závazky nenaplňuje a obranné rozpočty nezvyšuje. Trumpova administrativa bude dle Mattise požadovat, aby každý spojenec, který dohodnutou výši obranných výdajů nesplňuje, během letošního roku vypracoval jasný plán, jakým způsobem úrovně dvou procent HDP dosáhne. Tento plán by měl obsahovat měřitelné mezníky a jeho plnění by tak mělo být průběžně kontrolovatelné.

Od roku 2015 zvyšujeme náš obranný rozpočet zhruba o 10 procent ročně, což je vyšší tempo, než je tomu v případě například Německa, které zvýšilo svůj letošní obranný rozpočet o osm procent.

Česká republika patří v rámci NATO do prostřední z výše uvedených skupin. Od roku 2015 zvyšujeme náš obranný rozpočet zhruba o 10 procent ročně, což je vyšší tempo, než je tomu v případě například Německa, které zvýšilo svůj letošní obranný rozpočet o osm procent. Francie zvýšila svůj rozpočet o dvě procenta a Nizozemsko přibližně o čtyři procenta.

Máme platný závazek předsedů koaličních stran, že do roku 2020 dosáhneme úrovně 1,4 procenta HDP. Jsem ale přesvědčen o tom, že musíme být ambicióznější. Náš plán zvyšování obranných výdajů, který odpoví na očekávání nové americké administrativy, by měl být doveden až k úrovni dvou procent HDP v první polovině příští dekády. To vyžaduje, abychom náš obranný rozpočet v následujících letech zvyšovali rychlejším tempem, než jsme dosud předpokládali a než je obsaženo v platném rozpočtovém výhledu. Pokud máme dosáhnout prvního stanoveného mezníku, tedy 1,4 procenta HDP v roce 2020, znamená to vynaložit v tomto roce na obranu zhruba 75 miliard korun.

Nepovažuji za vhodné debatu o zvyšování obranných výdajů rozmělňovat poukazováním na další nezbytné kroky v oblasti bezpečnosti. Nezpochybňuji, že zajištění bezpečnosti nezávisí výhradně na výši obranných výdajů. Důležité jsou i prostředky investované do rozvojové spolupráce či ochrany vnějších hranic EU. Když ale vedeme debatu o úrovni obranných schopností, soustřeďme se na toto téma a své odhodlání zvyšovat výdaje na obranu nepodkopávejme odváděním pozornosti jinam. Toto téma by se v žádném případě nemělo stát účelovým sporným bodem předvolebních kampaní.