Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Marie Benešová: Nejostřeji sledovaný člen vlády

  18:08
Proti jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti se nejhlasitěji stavějí a vystupují zástupci politických stran, které svými rozhodnutími z minulých let vytvořily nové skupiny miliardářů, jejichž moc za uplynulých 20 či 25 let nevídaně vzrostla. Navíc vytvořily zhoubný systém, který nazval justiční mafií kdo? Marie Benešová!

Marie Benešová. foto: Richard Cortés, Lidové noviny

Pozdvižení části politické a mediální scény, které vyvolalo rozhodnutí premiéra Andreje Babiše jmenovat ministryní spravedlnosti Marii Benešovou, lze pochopit, protože politické strany o tento klíčový resort vedou heroický boj v podstatě od změny režimu v roce 1989. Za kulisami těchto bitev stojí většinou mocenské zájmy finančních a podnikatelských skupin, které tu či onu stranu s kořeny v devadesátých letech, kdy se u nás zejména v oblasti privatizace kalila ocel, otevřeně či skrytě platí.

K ovládnutí justice však „umět“ ministra spravedlnosti nestačí, je k tomu třeba být i co nejblíže prezidentovi republiky, jenž kromě pravomoci vyhlášení amnestie jmenuje soudce do vrcholných postů. Proti jmenování Benešové se dnes nejhlasitěji stavějí a vystupují zástupci politických stran, které svými rozhodnutími z minulých let v několika vlnách vytvořily nové skupiny miliardářů, jejichž moc za uplynulých 20 či 25 let nevídaným způsobem vzrostla.

Nesouhlas s prezidentem

A nejen to. Vytvořily zhoubný systém, který nazval justiční mafií kdo? Benešová! Dovolila si hodně. Přitom jako bývalá nejvyšší státní zástupkyně (1999–2005) asi dobře věděla, o čem hovoří. Pojmenovala dlouhotrvající neutěšenou situaci v české justici správným pojmem, což se nikdo předtím ani potom neodvážil. Není divu, že síly, které v této kauze stály na druhé straně, Benešové nikdy neodpustí. Stejně jí neodpustí strůjci ostudné policejní reorganizace z roku 2016, která měla zejména za cíl zlikvidovat politiky a byznysmeny neovlivnitelný útvar plukovníka Roberta Šlachty.

Bude nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová odezírat z úst prezidenta Miloše Zemana? Ať každý věří, čemu chce. Je však známá, že s prezidentem v mnohém nesouhlasí a na rozdíl od jiných se to nebojí říct.

Benešová totiž patřila mezi nejtvrdší kritiky tohoto kroku. Proti zájmům zmíněných finančních skupin však stojí víra obyčejných voličů, které ze všech problémů společnosti nejvíce dokáže naštvat nespravedlnost, proto by mohli sázku na Benešovou uvítat. Ale i jim může vadit načasování výměny ministra, což vzhledem k vývoji kauzy Čapí hnízdo premiéra Babiše bylo více než tragické a což na Benešovou samozřejmě vrhá stín. Pochybnosti vznikají i proto, že Benešová je poradkyní prezidenta Miloše Zemana, jehož nejbližší úředníci se snažili ovlivnit vysoce postavené soudce.

Bude tedy nová ministryně odezírat z úst prezidenta? Ať každý věří, čemu chce, jenže například Hana Marvanová, jejíž morální integritu a znalosti poměrů v české justici snad nikdo nezpochybňuje, si myslí, že Benešová je odvážná, a neobává se, že bude podléhat Zemanovi a jeho okolí. Navíc je známá, že s prezidentem v mnohém nesouhlasí a na rozdíl od jiných se to nebojí říct. Příkladem je kauza Jany Nagyové, zatímco i mnozí nejzarytější Zemanovi kritici sdílejí jeho přesvědčení, že „šlo přece jen o kabelky“, Benešová jednoznačně podporuje názor Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Nejen pozitivní role

Ani v kauze H-System jí nebránilo dlouholeté přátelství se Zemanem tvrdě žádat vyšetřování případu, kde figurovali i lidé silně propojení s prezidentem. Benešové se však vytýkají i kauzy, kde nehrála pozitivní roli. Například její přátelství s kontroverzním podnikatelem Markem Vítem, to, že jako advokátka obhajovala v trestním řízení bývalou ústeckou hejtmanku Janu Vaňhovou z ČSSD, či její roli v případu, kdy s dalšími poslanci napříč politickým spektrem prosazovala možnost vyvinění se právnické osoby z trestněprávní odpovědnosti.

Benešové se vytýkají i kauzy, kde nehrála pozitivní roli. Coby ministryně spravedlnosti zasáhla do trestního řízení miliardáře Pavla Tykače. A byla také v čele státního zastupitelství, když v roce 2004 vláda prodala OKD…

Coby ministryně spravedlnosti zasáhla do trestního řízení miliardáře Pavla Tykače. A byla také v čele státního zastupitelství, když v roce 2004 vláda prodala OKD…Příležitostí obhájit svou angažovanost v těchto kauzách bude mít Benešová v rozhovorech či na tiskových konferencích dost. Bezesporu bude nejostřeji sledovaným členem Babišovy vlády, každý její plán či rozhodnutí budou hodnoceny velice kriticky nejen politiky a médií, ale i všemi účastníky v oblasti justice. Je to správně, škoda jen, že se to nedělalo stejně důsledně v minulosti.

Autor:

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...