Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Marek Kopelent: Proč se dotýkat něčí víry za každou cenu?

  7:53
Na komentář kněze Tomáše Halíka v LN Proč nejsem Charlie reaguje Marek Kopelent:: „Dalo by se předpokládat, že součástí vzdělanosti karikaturisty bude i ponětí o tom, které symboly nebo postavy jsou svaté, jako u křesťanů, nebo je dokonce zakázáno je zobrazovat, jako Proroka u muslimů.“
Tomáš Halík.

Tomáš Halík. foto: Richard Cortés, Česká pozice

Cítím povinnost vyjádřit souhlas se stanoviskem profesora Tomáše Halíka k ohavné vraždě redaktorů časopisu Charlie Hebdo. Zároveň bych se rád vyjádřil k některým konstatováním paní a pánů, kteří s ním v Lidových novinách polemizovali.

Shodneme se jistě na tom, že v lidské společnosti jsou konání a vztahy lidí omezovány nejen zákony, ale také i jistými normami lidského jednání a chování. K nim patří mimo jiné vhodnost takového jednání či chování, zejména má-li nějakým způsobem se někoho dotknout či způsobit pohoršení. V této souvislosti lze vhodnost doplnit pojmem vkus. Tak, soudím, to bylo i profesorem Halíkem myšleno.

Ale proč, k čemu je to dobré, jde-li o symboly, a ne o konkrétní osoby? Ano, k čemu je dobré se takto dotýkat víry spoluobčanů? Je to zlomyslnost, povýšenost, netolerance?

Dalo by se předpokládat, že součástí vzdělanosti karikaturisty bude i ponětí o tom, které symboly nebo postavy jsou svaté, jako u křesťanů, nebo je dokonce zakázáno je zobrazovat, jako Proroka u muslimů. Přinejmenším by to mohl vědět ten, kdo má potřebu je zkarikovat.

Ale proč, k čemu je to dobré, jde-li o symboly, a ne o konkrétní osoby? Ano, k čemu je dobré se takto dotýkat víry spoluobčanů? Je to zlomyslnost, povýšenost, netolerance? Nechápu. Po přečtení názorů pana redaktora Zvěřiny je mi líto nám všem drahého slova svoboda, je-li zneužíváno k prosazování současného relativismu, to je něco jako nepročištěný les, v němž lze snadno zabloudit.

Hrůzný čin teroristů vzedmul solidaritu Evropanů s nebohými redaktory, ale zároveň nepřímo nasvítil některé aspekty tvůrčí práce karikaturistů. Není jistě nic nepietního na snaze se tím zabývat.

(Ne)jsem Charlie Hebdo

V diskusi k textu Tomáše Halíka o náboženské toleranci a svobodě slova na stránkách Lidových novin dosud vyšlo: