Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Malý stát potřebuje různorodou politiku. Jinak se stane vazalem

Různorodá politika je základem svébytnosti, svébytný stát ji dělá automaticky. Ekonomická závislost je pro svobodného jedince nepřijatelná. Monopolní postavení bezpečnost nezajistí.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P74e24t71r 36Č13e87c34h

31. 5. 2021 9:44

"Proč se vazalové podřizují, lze obtížně určit. Dělají to z ideologické zaslepenosti, neznalosti, nebo byli nějak získaní, například členstvím v nějakém spolku, propojenými vztahy, vydíráním či korupcí".

Ano, dělají to zejména z ideologické zaslepenosti, vznikající členstvím v nějakém spolku, zejména v politické straně a ejí politické ideologii. V jakékoliv politické straně, jejíž propojené vztahy uvnitř, vzniklé vydíráním a korupcí jsou vlastní všem z nich. Jde o to, že vláda a moc politických stran a hnutí, postavená ústavou nad vládu většiny občanů je tím nejhorším co může jakýkoliv stát potkat. V podstatě jde o to, že sebesvobodnější volby, zejména ty nepřímé, nejsou a ani nemohou být tím jediným, čím občané mohou přispívat k fungování jejich státu. Občané musí mít v demokratickém státě ve svých rukou přímý nástroj pro prosazování své většinové, demokratické moci.

0 0
možnosti
PP

P56e38t33r 95P32r35u21n42e60r

29. 5. 2021 22:38

Článek by měl být povinnou četbou pro všechny politiky. Mnohým se ovšem obdobně jako panu Vlasákovi líbit nebude, protože vlezzadelkovství je základem jejich politiky. Jen se v dějinách měnily cíle - od Vídně přes Paříž, Berlín, Moskvu k Bruselu a Washingtonu.

Přestože desítky let má u nás v jaderné energetice vlastně monopol SSSR a Rusko tak jsme to nijak negativně nepocítili, protože dobře věděli, že bychom při výstavbě dalších bloků dali přednost jiným, byť dražším a méně úspěšným. Dokonce i státy považované za méně demokratické jako Bělorusko, Turecko, Saudská Arábie a především Čína se v zahraničním obchodě chovají slušně.

0 0
možnosti
Foto

Jaderná energetika je strategicky mimořádně závažná. Dnešní Putinovo Rusko je darebácký stát (viz i podpora zločince Lukašenky). Tudíž jakékoli paktování a potenciální závislost na něm je nemravná a nebezpečná.

0 0
možnosti

P26e88t60r 35Č48e98c35h

31. 5. 2021 9:31

S každým státem bez výjimky lze udržovat přátelské vztahy a přitom na něm nebýt závislým. To se týká i toho Ruska. Pan Podracký má v mnohém velkou pravdu.ČSR, protektorát, ČSSR, ČSFR i ČR mají jedno společné. Vládu politické ideologie, která káže podřízenost velmocenským cílům tu Anglie a Francie, tu Německa, tu SSSR, tu USA či EU. V podstatě jde o jedno a totéž. Vždy o dobrovolnou podřízenost někomu jinému, ikdyž je to oficielně nazýváno jinak. Třeba spojenectvím či jinou formou podřízené závislosti. Vždy zde chybí to základní. Státní hrdost a ochota politiků vlastními silami svůj stát bránit a to nejen vojensky. Příklad správného postupu a občanské politiky přitom existuje a je hodný následování. Je to příklad nezávislého, hrdého, nikomu se nepodbízejícího, svobodného a neutrálního občanského státu - Švýcarska. To je také malý stát, dokonce menší než ČR. Jeho občané však nehodlají být ve vazalském postavení nikoho, ani Německa, Francie, Itálie, USA či Ruska, o Číně nemluvě. Takto by

0 0
možnosti
Foto

Jaderná energetika je strategicky mimořádně závažná. Dnešní Putinovo Rusko je darebácký stát (viz i podpora zločince Lukašenky). Tudíž jakékoli paktování a potenciální závislost na něm je nemravná a nabezpečná.

0 0
možnosti