Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Mají evropské země morální povinnost přijímat migranty?

Na projev maďarského premiéra Viktora Orbána zveřejněný pod titulem Viktor Orbán: Musíme začít ohledně migrace okamžitě jednat zareagoval David Černý. Podle něho je Orbánův projev příliš plošný, nerozlišuje mezi situacemi, typy migrantů a morálními výzvami.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

13. 5. 2019 18:01
Morální povinnost pomáhat

má každý především ke své rodině, pak k sousedům, pak ke spoluobčanův v obci (městě), kde bydlí a nakonec ke spoluobčanům domovského státu. Na hranici státu morální povinnost někomu pomáhat končí.

0 0
možnosti
ZK

Z. Klouček

13. 5. 2019 10:16
Morální povinnosti

mají vzájemně vůči sobě jen ti, kteří se řídí stejnou morálkou, a to nejen v oblasti migrace. Morální povinnost vůči někomu, kdo se řídí zcela jinou morálkou, je nesmysl a možná se na ni vymlouvají jen ti, kdo mají špatné svědomí ze svého vlastního chování nebo ti, kdo ze situace těží.. Pak z toho ale, prosím, nedělejme univerzální mravní povinnost.

0 0
možnosti
ST
Člověk jako člověk

Host jako host říkával hostinský Palivec. Rozdělování na lepší a horší lidi vymysleli sobci jako Černý

0 0
možnosti
LK

L. Kašparová

13. 5. 2019 9:19
pokud

vím, například ve Švédsku berou muslimské migranty i ze zemí, kde jim nic nehrozí, ale odmítají křesťany z muslimských zemí, kterým hrozí smrt. Taky morální?

0 0
možnosti
K

Karelkarel

12. 5. 2019 12:13
Konečně rozumný pohled

Konečně rozumný pohled beroucí na zřetel realitu. Mnoho méně intelektuálně vybavených příznivců migrace neustále operuje údajným strachem odpůrců z migrantů. Ale on je rozdíl mezi několika tisíci ohroženými politickými migranty, kteří ostatně vždy v Evropě našli místo - jen namátkou kurdští političtí migranti nebo třeba neblaze proslulý íránský vůdce Rúholláh Músaví Chomejní - a záplavou ekonomických a bůhvíjakých dalších migrantů. V sobotní tištěné MF Dnes je reportáž z národního parku Virunga v Kongu. Prales je přičiněním různých skupin za pomoci místních obyvatel devastován, kvůli pálení dřevěného uhlí. Přes 5 milionů lidí v docela malé oblasti je závislých na onom dřevěném uhlí, aby přežilo. A přibývá jich v celé Africe geometrickou řadou. V Africe se už neuživí a tak masově zamíří do Evropy, a to máme kvůli nezodpovědnosti tamních vlád živit polovinu Afriky?

0 0
možnosti
JN

J. Nový

12. 5. 2019 8:13
Za pár let...

Mají evropané morální povinnost přijímat imigranty do svých domů a bytů?

Nestydíte se s těmi chudáky nepodělit o to, co máte? Nestydíte si užívat sví domácí teplo, vodu, přežírat se, když jiní nemají ani desetinu toho, co vy?

A věřím, že takového vymývání hlav bude postupně přibývat. A nikoho nebude zajímat to, že váš majetek, vaše životní úroveň je podložena desítkami a stovkami let práce vašich předků. Že není možné aby ten, jehož předci a oni sami téměř nic nedělají najednou dostali to, co vy. Nebude se zdůrazňovat, že afričanů je dvojnásobek evropanů a to se vůbec nebavíme o asiatech. Nikdo nebude rozebírat, že přímořské státy, které maly ze své polohy stovky a tisíce let výhody nikdy nenapadlo ani náhodou, aby se o zisky z těchto výhod "morálně" dělily s vnitrozemskými státy. Ovšem potřeba se "dělit" přišla až s negativem jejich polohy, tákajícím se migrantů.

Lidi nenechte se dojmout k slzám. Vy jste ty africké a asijské ženy neoplodnili a povinnost musí mít vždy ten, kdo dítě sp

0 0
možnosti
JT

12. 5. 2019 3:45
V Africe je bida

Migraci si Africani nepomuzou. Tu bidu si prinesou sem. A krome nich bude zle i puvodnim obyvatelum.

0 0
možnosti

11. 5. 2019 23:02
Jediný

morálně relevantní faktor je bezvýhradná ocgrana vlastní země a jejích obyvatel.

0 0
možnosti
PK

P. Klíma

11. 5. 2019 20:54
Vítačský článek. Původní Evropané nemají žádná práva, že?

Mám chuť emigrovat, legálně (!), do Maďarska nebo do Polska. Tam ještě mají pud sebezáchovy.

Jenže v Pražské Kavárně je vše zalito zářícím sluncem, ach jo...

0 0
možnosti