Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Maďarsko: Stát hodlá finančně pomoci rodinám s dětmi

Vztažená maďarská vlajka před parlamentem v Budapešti. foto: ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán slíbil, že stát vrátí začátkem příštího roku rodinám vychovávajícím děti daně z příjmu zaplacené v roce 2021.
  17:50

Orbánova atomovka

Neděste se, nebudu psát, že Maďarsko pod vedením konzervativního premiéra Viktora Orbána chce vyvinout atomovou bombu, ale o politickém tahu, který má vládnoucí koalici Orbánova Fideszu a křesťanských demokratů příští rok na jaře pomoci opět vyhrát volby. V českých mainstreamových médiích se o takových událostech skoro nepíše, protože když informují o Maďarsku, v drtivé většině případů, jak vláda spolupracuje s nějakou čínskou univerzitou, či se snaží omezit agresivní propagandu hnutí LGBTQ+ ve školkách a školách.

Vrácení daní má dvě základní podmínky. Růst maďarské ekonomiky nesmí být nižší než 5,5 procenta a horní hranice vyplácené částky se bude vypočítávat z daně zaplacené z průměrného příjmu.

Orbánův slib spočívá v tom, že stát vrátí začátkem příštího roku rodinám vychovávajícím děti daně z příjmu zaplacené v roce 2021. K podobnému kroku se ve světě zatím odhodlali pouze dva prezidenti – Donald Trump a Joe Biden, kteří nenávratnou finanční pomoc poslali rodinám, jejichž roční příjem nepřesáhl 150 tisíc dolarů. Cílem maďarského řešení je pomáhat rodinám s dětmi, které v době koronavirové pandemie musely obětovat své finanční rezervy.

V Maďarsku dotčení rodiče, jejich počet se pohybuje kolem 1,5 milionu, mohou dostat zpět v průměru zhruba 40 tisíc korun. Vrácení daní však má dvě základní podmínky. Růst maďarské ekonomiky nesmí být nižší než 5,5 procenta a horní hranice vyplácené částky se bude vypočítávat z daně zaplacené z průměrného příjmu. Orbánův plán tamní bizarní – levicově-nacionalistická – opozice kritizuje, protože podle předběžných propočtů půjde o výdaj ve výši zhruba 40 miliard korun.

Premiér tento nápad, jemuž v Maďarsku začali říkat „Orbánova atomová bomba“, hodlá prodiskutovat s veřejností v rámci pravidelných takzvaných národních konzultací, kdy vláda pošle občanům dotazník a na základě reakcí rozhodne ten či onen nápad provést. „V mezinárodním srovnání jde o výjimečný plán. Neznáme totiž stát, který v zájmu dostat se rychle z krize po pandemii chce vrátit rodinám s dětmi daně z příjmu,“ prohlásil šéf daňové sekce maďarské pobočky auditorské firmy PwC Péter Honyek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!