Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Maďarsko: Stát hodlá finančně pomoci rodinám s dětmi

Vztažená maďarská vlajka před parlamentem v Budapešti. foto: ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán slíbil, že stát vrátí začátkem příštího roku rodinám vychovávajícím děti daně z příjmu zaplacené v roce 2021.
  17:50

Orbánova atomovka

Neděste se, nebudu psát, že Maďarsko pod vedením konzervativního premiéra Viktora Orbána chce vyvinout atomovou bombu, ale o politickém tahu, který má vládnoucí koalici Orbánova Fideszu a křesťanských demokratů příští rok na jaře pomoci opět vyhrát volby. V českých mainstreamových médiích se o takových událostech skoro nepíše, protože když informují o Maďarsku, v drtivé většině případů, jak vláda spolupracuje s nějakou čínskou univerzitou, či se snaží omezit agresivní propagandu hnutí LGBTQ+ ve školkách a školách.

Vrácení daní má dvě základní podmínky. Růst maďarské ekonomiky nesmí být nižší než 5,5 procenta a horní hranice vyplácené částky se bude vypočítávat z daně zaplacené z průměrného příjmu.

Orbánův slib spočívá v tom, že stát vrátí začátkem příštího roku rodinám vychovávajícím děti daně z příjmu zaplacené v roce 2021. K podobnému kroku se ve světě zatím odhodlali pouze dva prezidenti – Donald Trump a Joe Biden, kteří nenávratnou finanční pomoc poslali rodinám, jejichž roční příjem nepřesáhl 150 tisíc dolarů. Cílem maďarského řešení je pomáhat rodinám s dětmi, které v době koronavirové pandemie musely obětovat své finanční rezervy.

V Maďarsku dotčení rodiče, jejich počet se pohybuje kolem 1,5 milionu, mohou dostat zpět v průměru zhruba 40 tisíc korun. Vrácení daní však má dvě základní podmínky. Růst maďarské ekonomiky nesmí být nižší než 5,5 procenta a horní hranice vyplácené částky se bude vypočítávat z daně zaplacené z průměrného příjmu. Orbánův plán tamní bizarní – levicově-nacionalistická – opozice kritizuje, protože podle předběžných propočtů půjde o výdaj ve výši zhruba 40 miliard korun.

Premiér tento nápad, jemuž v Maďarsku začali říkat „Orbánova atomová bomba“, hodlá prodiskutovat s veřejností v rámci pravidelných takzvaných národních konzultací, kdy vláda pošle občanům dotazník a na základě reakcí rozhodne ten či onen nápad provést. „V mezinárodním srovnání jde o výjimečný plán. Neznáme totiž stát, který v zájmu dostat se rychle z krize po pandemii chce vrátit rodinám s dětmi daně z příjmu,“ prohlásil šéf daňové sekce maďarské pobočky auditorské firmy PwC Péter Honyek.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...