Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Maďarsko: Progresivistická koalice splašků – exkomunisté a nacisté

Muž s rouškou se symboly Maďarska. foto: AP Photo

Volby budou v Maďarsku příští rok na jaře, ale opozice si už vybírá kandidáta na premiéra, jenž má nahradit Viktora Orbána. Je jím Ferenc Gyurcsány, padlý premiér a před rokem 1989 tajemník komunistického svazu mládeže. Do této koalice byla přizvána i strana Jobbik, jejíž kandidáti donedávna hlásali rasistické a antisemitské názory.
  11:40

Pokroková internacionála jde od vítězství k vítězství. Po prohře Donalda Trumpa a Benjamina Netanjahua chystá útok na hlavního nepřítele v Evropské unii – Viktora Orbána. V tomto zápase progresivisté vytvářejí koalice, do svých řad však z nouze zvou i politiky, s nimiž ještě nedávno vedli nesmiřitelné boje.

V Izraeli se takovému spojení říká antiBibi (podle přezdívky Netanjahua), v Maďarsku koalice splašků, protože v ní spojili síly bývalí kovaní komunisté a nacisté, kteří dnes říkají, že jsou největšími demokraty. Představte si, že by Jaroslav Foldyna vstoupil k Pirátům a jezdil po republice s přeškrtnutým Putinem na tričku a v ruce s tibetskou a duhovou vlajkou. Něco podobného se dnes děje v Maďarsku.

Spojenec Izraele

Volby sice budou až příští rok na jaře, ale opozice si už vybírá společného kandidáta na premiéra, který má vystřídat Orbána. Lídrem opozice je miliardář a padlý premiér Ferenc Gyurcsány (60). Před rokem 1989 byl tajemníkem komunistického svazu mládeže (maďarský Vasil Mohorita), v rámci privatizace zázračně zbohatl, oženil se s Klárou Dobrevovou, vnučkou komunistického pohlavára Antala Apróa, který se podílel na krvavém potlačení revoluce v roce 1956.

Gyurcsány byl v letech 2004 až 2009 předsedou vlády, ale později se na jedné tajně pořízené nahrávce přiznal, že volby vyhrál jen proto, že lhal voličům od rána do večera. V roce 2006 na protivládní demonstraci policie střílela do lidí gumovými projektily, v důsledku čehož mnoho z nich utrpělo těžké zranění, někteří z nich dokonce přišli o oči. A Gyurcsány je dnes svorníkem boje proti Orbánovi.

Je všeobecně známo, že Orbánova vláda je nejbližším spojencem Izraele v Evropské unii. Nikoli náhodou straně Fidesz její odpůrci často říkají Zsidesz… (čti žides). O koalici splašků však pokrokáři a jejich novináři mlčí

Problémem je, že do této koalice byla přizvána i strana Jobbik, jejíž kandidáti donedávna hlásali rasistické a antisemitské názory. Děje se to v situaci, kdy je všeobecně známo, že Orbánova vláda je nejbližším spojencem Izraele v EU. Nikoli náhodou straně Fidesz její odpůrci často říkají Zsidesz… (čti žides). O koalici splašků pokrokáři a jejich novináři mlčí, proto uvedu pár příkladů.

Lajos Rig z Jobbiku, kterého dnes lze vidět na Facebooku s Gyurcsányem a jeho manželkou Klárou Dobrevovou, veřejně hlásal, že „židé používají cikány jako biologickou zbraň“. Gyurcsányova Demokratická koalice otevřeně, opět v čele s Dobrevovou, podporuje i Györgye Szilágyiho. Ten jako místopředseda Jobbiku v roce 2013 navrhl zakázat činnost vídeňského Wiesenthalova institutu pro výzkum holocaustu, protože prý jde o „protimaďarskou organizaci“, jež pro zemi představuje „národně-bezpečnostní riziko“.

Szilágyi se zastal i fanoušků, kteří na fotbalových zápasech drželi transparent oslavující nacistického zločince Lászlóa Csatáryho, organizátora deportace košických Židů v roce 1944. Ani nepřekvapuje, že manželka Gyurcsánye podporuje i Gábora Pála, bývalého šéfa komunikace Jobbiku, který před léty oznámil, že jeho strana založila Antisionistickou parlamentní skupinu.

Podpora mladých voličů

S antisemitskými a rasistickými kandidáty se nespojuje jen Gyurcsány, ale i strana Momentum (obdoba českých Pirátů), která se těší podpoře mladých voličů z velkých měst. Podporu Momentumu získal například Koloman Brenner z Jobbiku, který se zastal svého bývalého kolegy a poslance Mártona Gyöngyösiho. Ten se proslavil skandálním návrhem na sepsání seznamu Židů a lidí s izraelským pasem, kteří žijí na území Maďarska, s důrazem na vládní politiky a poslance Parlamentu.

S antisemitskými a rasistickými kandidáty se nespojuje jen Gyurcsány, ale i strana Momentum (obdoba českých Pirátů), která se těší podpoře mladých voličů z velkých měst

„Izrael je hrozbou pro světový mír. Dlužíme naší zemi, abychom o těchto lidech věděli, protože představují bezpečnostní riziko pro Maďarsko,“ hřímal v Parlamentu Gyöngyösi, jehož slova Brenner před měsícem označil za projev „imunitní reakce společnosti“. Na tento výrok zareagovala Nadace Činy a obrana (TEV), kterou založil mladý a populární budapešťský rabín Slomó Köves. „Slovní spojení imunitní reakce sugeruje, že Židé jsou virus nebo nákaza, proti které společnost musí bojovat,“ uvedla nadace TEV.

Šéf strany Momentum András FeketeGyőr ale podporuje i Jánose Stummera z Jobbiku, který na budapešťské univerzitě ELTE navrhl vést seznam židovských studentů. Stummer propagoval i pochod na počest nacistů a šípových křížů, kteří na jaře 1945 bránili Budapešť před sovětskými vojsky. Kandididát László Bíró v roce 2019 přejmenoval Budapešť na „Judapest“ a velmi vulgárními výrazy hovořil o turistech z Izraele. Ve výčtu podobných výroků a činů bychom mohli pokračovat...

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...