Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Maďarské překvapení na Euru: Tržní cena fotbalistů nerozhoduje

  18:29
Na mistrovství Evropy ve fotbale Češi dopadli špatně. Slováci postoupili bez velkých nervů ze skupiny. Maďarsko, které přijelo v roli outsidera, vyhrálo skupinu. Co dodat? Snad jen, co říká jedno maďarské rčení: Když je vůle, vystřelí i násada od motyky.

Maďarsko vs. Portugalsko (radost Dzsudzsáka). foto: Reuters

Mistrovství Evropy ve fotbale má za sebou první polovinu, zápasy ve skupinách a v osmifinále skončily. Jako Čechoslovákovi maďarského původu mně fotbalový pánbůh umožnil fandit dokonce třem týmům, z nichž – bohužel – uspěli jen dva, Češi dopadli špatně. Kromě zhruba půlhodiny skvělé hry proti silnému Chorvatsku (2:2) nenadchli fanoušky ničím, druhá půle proti Turecku (0:2) byla dokonce apokalyptická.

Posměváčci sociální demokracie sice na sociálních sítích šíří, že smůlu přinesl premiér Bohuslav Sobotka, když před zahájením turnaje přišel mezi hráče a potřásl si ruku s kapitánem Tomášem Rosickým, ale vysvětlení fiaska hledejme raději v reálném světě.

Změna trenéra

Chce to změnu trenéra, někoho s mezinárodními zkušenostmi. Pavel Vrba hovořil s novináři nebývale arogantně, a pokud se takto choval i v kabině k hráčům, muselo se to odrazit i na výkonu. Ukázalo se, že co jde na úrovni klubu, v reprezentaci nemusí platit. Měl zůstat raději v Plzni a nekývnout na lákavou nabídku šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty. O špatném stavu českého fotbalu také hodně vypovídá, že zhruba měsíc před zahájením nové sezony nejvyšší soutěž nemá hlavního sponzora. Snad ho přivezl Sobotka z Číny.

Chce to změnu trenéra, někoho s mezinárodními zkušenostmi. Pavel Vrba hovořil s novináři nebývale arogantně, a pokud se takto choval i v kabině k hráčům, muselo se to odrazit i na výkonu.

Slováci s plzeňským Matúšem Kozáčikem v brance postoupili bez velkých nervů, v klíčovém zápase proti Anglii zkušeně uhlídali bezbrankovou remízu. Mají silné a sehrané mužstvo s několika výraznými osobnostmi, pokorného trenéra, a když do každého zápasu dají úplně všechno, může se stát také všechno. Prostě úplný opak našich babráků.

Překvapením turnaje jsou zatím jednoznačně Maďaři, není to můj subjektivní a zaujatý názor, tvrdí to i experti. Na mistrovství Evropy byli naposledy v době, kdy litr benzinu stál čtyři forinty (v přepočtu asi tři a půl halíře). Nemá cenu hledat, kdy to přesně bylo. Prostě dávno. Přitom kvalifikace na začátku vypadala pro Maďary velmi špatně, tým ale převzal bývalý reprezentant Pál Dárdai, vybral si nové hráče, omladil mužstvo a hlavně: zavedl metody osvědčené z Bundesligy.

Jenže nový kouč musel národní mužstvo opustit, pod jeho vedením Hertha Berlín, kde v základu hraje i Vladimír Darida, se z chvostu tabulky dostala namísto zaručující start v Evropské lize. Nový trenér Bernd Storck přijel také z Německa a za asistenta si vybral bývalého reprezentanta Andyho Möllera. A stal se zázrak. Maďaři postoupili po baráži s Norskem po dvou vyhraných zápasech.

Chorobná nenávist

Na Euro přijeli v roli outsidera. Podle tržní ceny hráčů byli na posledním místě. Nevěřili jim ani sázkové kanceláře. Nepřála jim ani domácí, ani zahraniční politika. Nenávist levice proti konzervativnímu premiérovi, který je sám registrovaný fotbalista a jeho vláda za minulé roky do rozvoje sportu investovala desítky miliard korun, už je doslova chorobná. V médiích se před zápasy šířila výzva, aby lidé nefandili národnímu mužstvu, protože tím udělají radost Viktoru Orbánovi...

V maďarských médiích se před zápasy šířila výzva, aby lidé nefandili národnímu mužstvu, protože tím udělají radost Viktoru Orbánovi...

První soupeř Maďarů, rakouští „švagři“, utkání prožívali dokonce jako boj Dobra proti Zlu. Na obálce populárního týdeníku Weekend Magazin stáli proti sobě rakouský sociálnědemokratický kancléř Christian Kern a Viktor Orbán a pod nimi titulek: Gut gegen Böse. Zlo vyhrálo 2:0.

O to více si věřili hráči a trenéři. Maďarsko vyhrálo skupinu, neprohrálo žádný zápas, spolu s Walesem dalo nejvíce gólů na turnaji, o 20 míst vyskočilo na světovém žebříčku a utkání s Portugalskem (3:3) bylo německým magazínem Kicker označeno za nejlepší a nejnapínavější v dosavadním průběhu šampionátu. Co dodat? Snad jen tolik, co říká jedno maďarské rčení: Když je vůle, vystřelí i násada od motyky.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...