Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Má být Šumava parkem přístupným jen pro vyvolené?

Turisté více Šumavy neuvidí, komentuje poslaneckou sněmovnou schválenou vládní novelu zákona o ochraně přírody a krajiny Antonín Schubert, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava a starosta Modravy. Člověk turista prý pro ministerstvo životního prostředí, které novelu připravilo, byl a stále je rušivý a nežádoucí element.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ST
Pražák, nepřítel lidstva

Pár kluků z Prahy si vzpomnělo udělat ze Šumavy národní park. Sumava se neubránila. Kdyby nebyl Pražákům dovolen na Šumavu vstup nebyli by tam ekologové, podnikatelé ani turisté. Staří Šumaváci se v minulosti vždy zabývali prací, na zhýralosti neměli nikdy peníze, a nemají.

0 0
možnosti
PM

P. Maleček

23. 12. 2016 7:00
NP Šumava v rukou nenažranců

No hezky brečí pan šumavský echt starosta. Ale ne za Šumavou a její přírodou, nýbrž stejně jako další šumavští starostové (z většiny majitelé penzionů) za svou kapsou. Proč? Protože právě jejich choutky po výnosnějším dojením turistů omámených značkou NP, ne touha chránit šumavskou přírodu, před lety stálo za jejich snahou po zřízení NP Šumava.

S pomocí dalších budějicko-plzeňských vyžírků se jim to podařilo. A jejich kapsy se skutečně začaly plnit. Pak však snadný zisk přes NP zavětřili vyžírkové pražští, zvláště pak velkodřevařská lobby a jimi najatý prý ekolog Bursík, kterého proto vystrkali do čela MŽP. Ten ve jménu ochrany přírodních procesů v NP nechal přemnožit kůrovce a pak nezbylo než těžit a těžit (a vydělávat a vydělávat) - i v prvních zónách NP.

Pak pach peněz linoucí se ze značky NP zavětřili tzv. ekovědci. Značka NP totiž usnadňuje dojení všemožných grantů a dotací. A tak vyvolali hysterii po rozšíření přísně chráněných zón. Protože čím větší chráněná zóna, tím víc grantů a do

0 0
možnosti