Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Lze v demokracii stát řídit jako soukromou firmu?

Jediného nejvyššího cíle – zisku – dosahuje privátní společnost tím, že postupně plní ty nižší. Demokratický stát tento cíl nemá, a ani mít nemůže. Aby takové státní hierarchické uspořádání mohlo vzniknout, bylo by třeba potlačit všechny jiné politické preference. Píše Václav Rambousek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

30. 12. 2014 10:53
Demokratický stát se jako firma spravovat musí

Naopak, stát se jako firma spravovat musí. Protože stát není nic jiného než akciová společnost, kde držitelem akcie je volič, který si volí ty, kteří mají pro voliče stát spravovat. A ne ho rozkrádat, jak je nejen v Česku zvykem. Proto se politici té fráze "spravovat stát jako firmu tak děsí". Protože za onou frází se pro politiky (až na pár výjimek) skrývá ta nejstrašnější noční můra - povinnost nést za svá rozhodnutí vůči svému akcionáři -voliči plnou zodpovědnost za kvalitu své práce. A s tím související povinnost podrobit se absolutní kontrole akcionáře - voliče jak jím zvolený politik jeho stát a jeho daně spravuje.

Stačí sledovat tu komedii, kterou politici hrají okolo zákonů bránících korupci - tj. rozkrádání státu úplatnými politiky. Vymlouvají se , kroutí jak hadi, hledají všemožné cesty jak voliči zabránit, aby je mohl plně kontrolovat - viz zákon o zveřejňování smluv ve veřejném sektoru, o odpolitizování státní správy, o vyšších pravomocích NKU atd. Do komedie do které se zapojil už i

0 0
možnosti

J. Křivan

30. 12. 2014 14:18
Re: Demokratický stát se jako firma spravovat musí

Stát se samozřejmě řídit musí, otázku vyvolává, jestli stát řízený jako firma je ještě demokratický.

PS. Jinak je lepší stát řízený podle rozumných, vymahatelných a pro všechny platících pravidel je než naopak.

0 0
možnosti

J. Křivan

29. 12. 2014 15:03
Demokracie jako hra slov

Co je to za nesmysl, já mám pocit, že někteří diskutujících nikdy nepracovali ve firmě. Jakákoliv demokracie v jakékoliv firmě končí průchodem vrátnice, v lepším případě recepcí. Proto, lze s určitým omezením, řídit stát jako firmu, ale to nemá s demokracii nic společného. Spíše naopak.

PS Dokážete si představit tu správnou demokracii na pásu u Forda, pardon, ve Škodovce. Celá tahle civilizace je úspěšná proto, že nikdy ve skutečnosti nebyla demokratická,

0 0
možnosti
Re: Demokracie jako hra slov

Demokracie znamená vládu lidu, nikoliv totální svobodu. A moderní společnost je úspěšná, protože míra svobody je dnes nesrovnatelně vyšší než za feudalismu. Nikdo Vás nenutí pracovat u pásu. Z ekonomického pohledu je jedinou povinností občana platit zdravotní pojištění, jinak nemusí robotovat, nemusí ani pracovat, ani mít děti ani nic vlastnit snad kromě OP....

0 0
možnosti

Tatana

29. 12. 2014 10:58
Češtině chybí správná slova.

Když Babiš tvrdí, že chce stát řídit jako /svou/ firmu, tak kdo chce, chápe, že zatrhne zlodějny.

Kdyby řekl otevřeně, že zatrhne zlodějny, tak by jej "spojené obohacovací se na úkor státu a napříč politickým spektrem spolupracující subjekty" umořily různými žalobami.

Takže otázka zní - kolik zlodějen lze v demokracii zatrhnout? Jak veliký a organizovaný je potrefený houf?

Když žijeme v demokracii, tak je nedemokratické vyloučit nějakou skupinu obyvatelstva z povinnosti podávat majetková přiznání. Jakákoli majetková hranice je diskriminující.

Nehledě k tomu, že stát musí mít přehled jak o majetku "chudých", aby např. neplatil přídavky na bydlení babičkám, které prodaly nemovitosti a všechny peníze rozdaly dětem, tak střední třídy i bohatých.

Taky musí stát definovat, na jaké sociální podpory má občan nárok bez ohledu na výši majetku, a které jsou jen pro chudé.

0 0
možnosti
Re: Češtině chybí správná slova.

Společnost bude vždy částečně nespravedlivá, protože není technicky, administrativně ani rozumnými zákony možné dosáhnout naprosté spravedlnosti (např. pokud máte dobré zdraví, pak nespravedlivě přispíváte na léčbu jiných, i když ji sama nepotřebujete, nemáte auto, přispíváte na silnice, i když nejezdíte po nich ani busem, když člověk umře těsně před důchodem, tak pozůstalí z jeho důchodu nedostanou nic atd). A mít zákony, které myslí na každou životní situaci každého jedince, tak se v nich nevyzná ani p... (parlament). Hlavní rolí státu v denním životě je to, že dává jakousi jistotu, pevný bod a řád.

0 0
možnosti

29. 12. 2014 6:25
Nejvyšší cíl vs. realita

Základní úvahou je omyl, že i v české praxi "soukromá společnost má v zásadě jeden nejvyšší cíl – zisk – a všechny ostatní jsou mu podřízené". Cílem je vysát firmu, obejít jakákoli pravidla a nenechat se chytit.

0 0
možnosti
Re: Nejvyšší cíl vs. realita

Ano, to dělá každý majitel firmy, proto je u nás 90 %-ní nezaměstnanost, nic se nevyrábí, obchody jsou zavřené a lid oděn do roztrhaných hadrů se pase na loukách. A výplatu či dávky (vybrané z výplat a zisků jiných) Vám dává kdo?

0 0
možnosti
Aby se dalo odpovědět na otázku

v nadpisu článku, mělo by se ujasnit co vlastně v naší civilizaci (sebevědomě nazývané vyspělé) znamená vůbec značně používané slovo demokracie. A teprve potom stavět konstrukce řízení čehokoli. Stát je složitá součást protichůdných veličin fungujících na obrovském množství kompromisů, ovlivňovaný jevy v okolí na které nemáme v mnoha případech žádný vliv a přírodními jevy na které jenom čekáme. Řídit firmu, se dá definovat clkem bez velkých složitostí a všeobecně se předpokládá, že jediným cílem je maximální zisk. Tomu je podřízeno vše, na všech úrovní, ve všech oblastech podnikání a předpokládá direktivní řízení. Takže se zdá, že se stát vymyká svojí složitostí procesů řízení podobnosti s firmou.

Myslím si, že vykládat zjednodušeně Babišovo vyznání řídit stát jako firmu bylo špatně pochopeno jím, jeho příznivci a i většinou odpůrců. Podle mě myslel Babiš na pomyslné rozdrobnění složitého mechanizmu státního zřízení a od nejmenší "buňky" zavést do organizmu řízení část prvků direktivní

0 0
možnosti
Re: Aby se dalo odpovědět na otázku

pokračování: rozhodovací pravomoci  osoby s přesně určenou odpovědností. Výsledky menších celků směřovat k "zisku" nejlepších výsledků pro které byl každý úsek vlastně vytvořen. A jak se postupuje na vyšší úroveň zase odpovědné řídící osoby s jasným cílem stmelovat "zisky" podřízených celků. Kompromisy, ale také jasné, konkrétní, průhledné a funkční, to by byl ten zisk který asi měl na mysli pan Babiš.

0 0
možnosti

J24i75ř52í 54K19o80p73i93s

28. 12. 2014 11:40
Nelze neboť

soukromý sektor může dělat vše co zákon nezakazuje, kdežto státní sektor může dělat pouze to co zákon povoluje!!!

0 0
možnosti

29. 12. 2014 14:24
Re: Nelze neboť

Ad 8.12.2014 11:40Jiří_K

Proč si to myslíte?

Soukromý sektor i stát klidně mohou dělat, co zákon zakazuje!

0 0
možnosti