Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Luděk Sekyra: Společná odpovědnost za liberální identitu

Komentář kněze Tomáše Halíka v Lidových novinách Proč nejsem Charlie vyvolal řadu reakcí, jež LN postupně publikují. „Celá událost a následná debata ukázala, že nejsme schopní se shodnout na pojetí svobody,“ píše Luděk Sekyra.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TC

T. Czernin 251

28. 1. 2015 22:35
Když slyším Sekyra...

ptám se - jak hluboko je zatnuta do státního rozpočtu...??

0 0
možnosti
JPI

28. 1. 2015 13:55
Bláboly

Co se nám tady Sekyrka snaží předvádět? Poté co si nahrabal se dal na studium a nyní je z něj velký filosof? A otravuje nás svými nabubřelými (a ještě k tomu moralizujícími) rádoby vědecky znějícími bláboly. Někdo se poté co si giganticky nakrade dá na buddhismus a chodí po kopcích a bubnuje, někdo jiný ze sebe dělá filosofa. V obou případech je ovšem výsledek stejný, lidem jsou za blbce. Jestli nám chce Sekyrka udělat radost tak může následovat osud Sokratův.

0 0
možnosti
SZB
hotovo

Nejen to,

v Nigerii vyvrazdili http://www.theguardian.com/world/2015/jan/09/boko-haram-deadliest-massacre-baga-nigeria 2000 lidi a prezident Nigerie posila condolence do Francie, svet jede na 2 nebo 3 kolejich to je evidentni nebo spis Pariz(Charlie..) se nekomu naramne hodi nebo mi chcete rict, ze to v africe nejsou lidi?

0 0
možnosti
V

V.Hricák

28. 1. 2015 6:13
Každý jsme zděšený z něčeho jiného, pane Sekyro.

Vy z toho, že někdo, někde nosí transparent s nápisem "Lživý tisk" a já zase z toho, že je to pravda.

0 0
možnosti
SZB
Re: Každý jsme zděšený z něčeho jiného, pane Sekyro.

Ja z toho, ze developer, ktery je motivovan ziskem se k necemu verejnemu vyjadruje...

0 0
možnosti
KP
V Paříži zastřelí pár novinářů,

kteří vyloženě provokovali a evropská veřejnost se podělá. V Africe již několik let řádí podobná banda pod jménem Boko Haram, která kosí celé vesnice a nikoho to nevzrušuje. Přitom vzniklo dříve než ISIL, proti kterému má vyrazit celý svět, jak jsme se nově dozvěděli. To je zvláštní....

0 0
možnosti
SZB
hm

Ja si hlavne myslim, ze clovek, ktery se hybe v pochybnych kruzich a rika si cesky liberal = oznaceni pro tunelovani statniho rozpoctu ke kteremu se priznal v reporterech kdyz pro komercni centrum navrhl, aby bylo financovane statem nema k tematu naprosto co rict, developeri nejsou lidi je to jina bytost...

0 0
možnosti
JK

J. Křivan

27. 1. 2015 13:08
nadutost, nic jiného

"Velký filozof Charles Taylor mi nedávno řekl...."

PS. Když je srovnám,tak zlatý Babiš.

0 0
možnosti
JJ

Jiri Janecek

27. 1. 2015 14:02
Re: nadutost, nic jiného

...ja se musim priznat k vedomostnim mezeram - puvodne jsem si myslel, ze je rec o byvalem prezidentu Liberie (a ty reci o svebydne identite tomu neoporovali)... Az internet mi rekl, ze jsou dva Taylorove... A oba jsou asi Charlie...

0 0
možnosti
VV

27. 1. 2015 11:45
Tak nevím

Nevím, co a jak autor zamýšlí, když operuje s odpovědností za "liberální identitu". Kdo odpovídá komu a proč?

Naše euroatlantická kulturní společnost byla a je ohledně terorismu dostatečně varovaná, již po celé desetiletí! (Viz Schneiderův čl. a ČTK: "z 23 teroristických činů jsou 2/3 v bývalém SSSR").

Závěrečné konstatování autora o “záchraně otevřené společnosti“, podle mého názoru, jednoznačně ukazuje na nedostatečné chápání životních reálií. Vnáší do pojetí osobní a tedy i náboženské svobody další zmatek upřednostňováním problematiky “Je suis Charlie“, která je jenom hloupou, v podstatě nic neřešící reakcí lidí omámených kulturou multi-kulti.

0 0
možnosti
M

Martintruhlik

27. 1. 2015 17:00
Je suis Charlie

Opravdu si myslíte, že “Je suis Charlie“ je jen výkřik do tmy, který se kdesi vzal? Já si naopak myslím, že toto heslo je ve Francii a v západní Evropě podvědomě velmi silně zakotveno. Pokud si frázi přeložíme do němčiny a místo Charlie Hebdo dosadíme jiný problém, najdeme daleko starší verzi tohoto hesla: "Ich bin ein Berliner"

http://en.wikipedia.org/wiki/Ich_bin_ein_Berliner

Řekl ho celkem významný státník a bylo poukázáním na pošlapání lidských svobod.

Stejně takovým vyjádřením je “Je suis Charlie“ a nemusíme ho doslovně překládat ani dále interpretovat.

0 0
možnosti