Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kyberútoky Anonymous na Islámský stát zatím moc úspěšné nebyly

  15:49
Po pařížských útocích skupina Anonymous, počítačoví hackeři, kteří bojují „za dobrou věc“, vyhlásila „totální válku“ teroristické organizaci Islámský stát (IS). Anonymous se však v podstatě jen daří přitahovat pozornost k sobě a svým aktivitám.

V krátkém videu skupina Anonymous oznámila zahájení boje proti ISIS. foto: Reuters

Takzvaní hacktivisté ze skupiny Anonymous, počítačoví hackeři, kteří bojují „za dobrou věc“, vyhlásili po útocích v Paříži válku teroristické organizaci Islámský stát. Hackeři se snaží především narušit aktivity teroristů na sociálních sítích a celkově ve světě internetu. Iniciativa Anonymous ovšem přináší i vedlejší škody.

Skupina Anonymous je známá řadou útoků ve znamení „internetového dobra“. Hackerům, kteří skrývají v jejím rámci svou identitu, se daří občas získat různé utajované dokumenty, nebo naopak napadnou stránky určité organizace, proti které bojují. V průběhu takzvaného arabského jara například aktivisté z Anonymous podporovali revoluci v Tunisku, přičemž napadli servery tamní vlády, později i autoritativních vlád Egypta a Libye.

Válka i mezi „hacktivisty“

Po pařížských útocích pak Anonymous vyhlásili „totální válku“ organizaci Islámský stát (IS). Proti němu opět bojují hackeři především svými tradičními zbraněmi, za cíl si vzali různé webové stránky teroristů. Hlavním cílem se však tentokrát staly aktivity IS a jeho příznivců na sociálních sítích. Skupina vyzvala veřejnost, aby jí pomohla vystopovat účty na sociálních sítích, které mohou být na IS napojeny. Cílem bylo nechat tyto účty uzavřít, nebo je dokonce hacknout a využít pro další účely akce.

Anonymita skupiny dává možnosti i dalším aktivistům, kteří se na těchto iniciativách chtějí přiživit. Proto se kromě hledání účtů napojených na teroristy vede i drobná válka mezi samotnými „hacktivisty“.

Jenže jak už se ukázalo například v případě libyjských událostí, Anonymous nejsou vždy jednotní, navíc anonymita skupiny dává možnosti i dalším aktivistům, kteří se na těchto iniciativách chtějí přiživit. Proto se kromě hledání účtů napojených na teroristy vede i drobná válka mezi samotnými „hacktivisty“.

Jednotlivé stránky na sociálních sítích nevystupují jednotně a jejich správci se vzájemně obviňují z neefektivních postupů a jednání, či dokonce ze zneužívání jména aktivit skupiny ve svůj prospěch. Zatím se zdá, že samotní hackeři vůči aktivitám islámských teroristů žádné větší úspěchy nezaznamenali, v podstatě se jim zatím jen daří opět přitahovat pozornost k vlastní organizaci a jejím aktivitám.

Obrana islamistů

Aktivisté se sice například chlubí, že se jim podařilo na různých sociálních sítích zablokovat až 20 tisíc uživatelských účtů, které mají být napojeny na terorismus, jenže jak se ukazuje, většina těchto účtů nemá s aktivitami IS nic společného. Anonymous totiž vytvořili program, který automaticky prohledává stránky a nahlašuje účty, které podezřívá ze spříznění s teroristy.

Islámští teroristé přeskupují své digitální síly a například za pomoci messengeru Telegram, který nabízí šifrovanou komunikaci, radí svým příznivcům, jak se mají současným aktivitám Anonymous bránit

Jenže program očividně nefunguje dostatečně dobře, nahlášeny tudíž byly minimálně tisíce účtů uživatelů, kteří se ničeho nedopustili a kteří napojení na terorismus rozhodně nejsou. Server Ars Technica například tvrdí, že na seznamu závadných účtů jsou rovněž stránky, které jsou v arabštině a tématu IS se ani nevěnovaly, od hackerů to také schytaly účty, které aktivity IS bagatelizují či si z nich dělají doslova legraci, nebo dokonce teroristy z IS jednoduše provokují.

Například Twitter hlášení od Anonymous řeší za pomoci pracovníků, kteří umějí arabsky, a obsah jednotlivých uživatelských účtů postupně ověřuje. Vzhledem k počtu nahlášených stránek je ale postup relativně pomalý. Opravdu závadné účty pak Twitter i další sociální sítě po prověření definitivně zablokují.

Samotní hackeři aktivity teroristů na sociálních sítích tedy přímo ovlivnit nemohou, proto nadále využívají takzvaných DDOS útoků, s jejichž pomocí se jim daří alespoň dočasně zablokovat některé webové stránky islámských teroristů. Ti ale mezitím přeskupují své digitální síly a například za pomoci messengeru Telegram, který nabízí šifrovanou komunikaci, radí svým příznivcům, jak se mají současným aktivitám Anonymous bránit.