Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kvůli vyšším důchodům by se daně zvyšovat neměly

  17:33
Diskuse o důchodové reformě by měla začít otázkou, kde jsou peníze z důchodového účtu vedeného do roku 1990 odděleně od státního rozpočtu. Privatizace českého plynárenství v roce 2002 měla výnos 134 miliard korun, jež měly být dle tehdejší vlády použity také na důchody. Jak bylo s těmito prostředky naloženo? Ptá se Alena Vitásková.

Loni Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) posílala peníze do ciziny zhruba 98 300 penzistům a penzistkám. (Ilustrační foto) foto: Shutterstock

Při psaní svého článku Důchod není pojistka před pádem do bídy jsem netušila, že bude mít natolik pozitivní ohlas. Našel se však jeden, že tomu nerozumím, že se mám nejdříve seznámit s tím, co k důchodům vytvořila skupina expertů.

Tento rádoby poradce zapomíná, že diskuse o důchodech by měla začít otázkou, kde jsou peníze z důchodového účtu vedeného do roku 1990 odděleně od státního rozpočtu. Tehdy na něm byl přebytek ve výši desítek miliard korun. Od toho musíme odvíjet důchodovou reformu a tyto peníze, navýšené o valorizaci, vrátit.

V dětech je bohatství budoucnosti

Ctím různé názory, ale s tímto se neztotožňuji. Nevidím důvod, proč by měla důchodová reforma záviset například na počtu dětí – možná minimálně čtyř –, aby měl na nás kdo pracovat, ani aby bezdětní byli „sankcionováni“ za to, že nemají děti, a tudíž na ně nebude mít kdo později pracovat, ani aby se kvůli důchodové reformě či vyšším důchodů zvyšovaly daně.

Státní podpora rodin s dětmi i nižšími daněmi a dalšími výhodami je správná, ale měla by být vyšší, protože je prospěšná pro národ, výchovu dětí a vzdělanost příští generace, nikoliv nesmyslně vyhazovat veřejné finance na podporu slunečních elektráren. Bohatství národa je v našich dětech.

Solidarita musí být v důchodovém i zdravotním systému, ale je již částečně obsažena v současném daňovém systému. Státní podpora rodin s dětmi i nižšími daněmi a dalšími výhodami je správná, ale měla by být vyšší, protože je prospěšná pro národ, výchovu dětí a vzdělanost příští generace, nikoliv nesmyslně vyhazovat veřejné finance na podporu slunečních elektráren. Bohatství národa je v našich dětech.

Bývalý severokorejský lídr Kim Ir-sen nazval děti „králi země“, když prý Severní Korea jiné krále nemá. Moje parafráze jeho výroku zní, že v dětech je bohatství budoucnosti. Není možné, aby naše děti strádaly, nebo aby jejich matky, přestože pracují, neměly peníze na jejich obědy ve školní jídelně, přičemž dotace na solární elektrárny ve výši desítek miliard korun ročně tečou do kapes několika nenasytných jedinců.

Ne znevýhodňování bezdětných

Proč by v návrhu důchodové reformy měli být bezdětní ještě více znevýhodňováni? Mnozí z nich dětí nechtějí, ale to je jejich osobní rozhodnutí. Kdo ví, kolik jich děti nemůže mít, a jak tím celý život trpí. Navíc solidárně platí vysoké daně. Své důchody si již předplatili.

Proč by v návrhu důchodové reformy měli být bezdětní ještě více znevýhodňováni? Kdo ví, kolik jich děti nemůže mít, a jak tím celý život trpí. Navíc solidárně platí vysoké daně. Své důchody si již předplatili.

Zvyšování daní kvůli důchodové reformě považuji za další útok na ty, kteří se de facto nemohou účinně bránit. A ti, kdo je mají bránit, tedy zákonodárci, by neměli, když se rozhoduje, chybět v parlamentu a klábosit u kávy v bufetu. Peníze lze ušetřit například nižšími náklady na chod státu. Premiér v demisi Andreje Babiše chce zvýšit důchody důchodcům nad 85 let o tisíc korun. Je však třeba se ptát: Stačí jim důchod včetně přidané tisícikoruny na základní životní potřeby?

Privatizace českého plynárenství v roce 2002, které jsem se aktivně účastnila jako předsedkyně představenstva a generální ředitelka společnosti Transgas, měla výnos 134 miliard korun, jež měly být podle tehdejší vlády použity na infrastrukturu a na důchody. Jak bylo s těmito prostředky naloženo? A mudrlantovi, který mi píše, že tomu nerozumím, doporučuji, aby zkusil vyžít z důchodu 9500 korun.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...