Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Krvavé léto Françoise Hollanda a Angely Merkelové

  17:39
Kancléřka Merkelová se loni stala symbolem Wilkommenskultur – kultury vítání nelegálních migrantů do EU. V důsledku letošních teroristických útoků v Německu a ve Francii si někteří politici, například člen Bundestagu za CDU Armin Schuster, začínají uvědomovat realitu. Dle něho Německo potřebuje i Abschiedskultur – „kulturu loučení“.

Policisté na místě výbuchu v Ansbachu. foto: ČTK

Skončil červenec a média hovoří o krvavém létu Françoise Hollanda a Angely Merkelové. Série teroristických útoků v Německu a ve Francii otřásla západním světem. Nad mnoha atentáty svou silnou symbolikou vystupuje strašlivá vražda starého katolického kněze (84 let), jako by barbaři v barvách radikálního islámu chtěli celé křesťanské Evropě vzkázat, že nás budou zabíjet přímo v kostelích, dokonce v době bohoslužby. A srpen je ještě před námi.

Přitom nám politici mainstreamových stran rezignovaně opakují, že nezbývá nic jiného než si na teror zvyknout. Bezpečnostní experti zase tvrdí, že takzvaný Islámský stát je v koncích a rostoucí počet útoků v Evropě jsou už jen jeho poslední záchvěvy. Kéž by měli pravdu!

Neznámý počet teroristů

V bavorském Ansbachu Syřan odpálil bombu a zranil dvanáct lidí, tři vážně. Muhammad Dalíl (27) ve videoposelství přísahal věrnost takzvanému Islámskému státu. Na hudebním festivalu chtěl zabít co nejvíce lidí. Nepustili ho dovnitř, tak se odpálil u vchodu. Do Evropské unie se dostal v roce 2014 jako uprchlík. V Bulharsku byl zaregistrován a zatčen. Jenže si stěžoval na podmínky ve vězení, vyžadoval léčbu poraněného kolene po údajném zásahu šrapnelem z rakety.

Kolik teroristů převlečených za politováníhodné uprchlíky se pohybuje po Evropě, nevíme

Z Bulharska odletěl do Vídně, požádal o azyl, pak ale odjel do Mnichova, kde tvrdil, že jeho žena a děti byly zabity v občanské válce v Sýrii a že jeho rodiče jsou ve vězení diktátora Asada. Ramba, jak se Dalílovi přezdívalo, protože se na ubytovně pro migranty rád chlubil se svými rozposilovanými svaly, několikrát zadržela policie kvůli drogám. Možná i proto azyl nedostal. V polovině července mu sdělili, že do 30 dnů má Německo opustit.

Kolik takových teroristů převlečených za politováníhodné uprchlíky se pohybuje po Evropě, nevíme. Před výbuchem bomby, do níž nacpal i kovové předměty, aby zranil co nejvíce lidí, nahrál video, že chce zabíjet Němce, protože prý pomáhají zabíjet muslimy. Po tomto jasném teroristickém útoku chtěl bavorský ministr vnitra ještě vyšetřit, zda se Dalíl nepokoušel jen o sebevraždu bez záměru zranit další lidi... Možná že vyšetřit by měli spíše pana ministra, zda je vůbec schopný vykonávat svoji funkci.

Nezahrávat si s Bohem

Takových politiků je většina. Ale jsou i tací, kteří si začínají uvědomovat realitu. Merkelová se loni stala symbolem Wilkommenskultur (kultury vítání), hrdě zvala do EU statisíce nelegálních migrantů. Po sérii útoků člen Bundestagu za CDU Armin Schuster prohlásil, že stát selhal při snaze deportovat více než 200 tisíc neúspěšných uchazečů o azyl.

„Kultura sbohem“ zní dost uměle a navíc s Bohem si možná nyní lépe nezahrávat...

„Německo potřebuje i Abschiedskultur,“ řekl Schuster. Nejlépe by se to dalo přeložit jako „kulturu loučení“. Filozofka Tereza Matějčková, která s hledáním nejtrefnějšího českého výrazu pomáhala, říká, že by to mohla být i „kultura sbohem“. Ale to prý zní dost uměle a s tím Bohem si možná nyní lépe nezahrávat...

Autor: