Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kritika George Sorose bývá i oprávněná. Nikoli projevem antisemitismu

  11:13
Osobnosti ve váhové kategorii miliardáře George Sorose rozdělují společnost: jedna část ho zatracuje, druhá v něm vidí spasitele. Není však možné, aby vlivní Židé, jako je Soros, nemohli být kritizováni.

George Soros foto: Lidové noviny

Letos jsem již několikrát psal o Georgi Sorosovi, který nedávno oslavil devadesáté narozeniny. O tomto americkém miliardáři, který se narodil v Budapešti, a proslavil se nejen jako krutý finanční spekulant, ale i štědrý filantrop sponzorující zejména levicově-liberální aktivisty a lidsko-právní organizace, v uplynulých týdnech vyšlo mnoho komentářů. Jak už to bývá, osobnosti v jeho váhové kategorii silně rozdělují společnost: jedna část Sorose zatracuje, druhá v něm vidí spasitele.

Podobně se na Sorose, který o sobě tvrdí, že není nábožensky založený ani sionista, dívají Židé nejen v Izraeli, ale i ti v diaspoře. Sorose v politice i v médiích obklopuje jakési tabu. Ti, kdo s jeho názory a činy souhlasí, jakoukoli kritiku šmahem označí za projev antisemitismu, a ti, kdo ho kritizují, si často nechtějí připustit, že útoky na Sorose jsou mnohdy vedené z protižidovských pozic. Velkou vlnu diskusí vyvolal v roce 2003 jeho názor, že politika George Bushe mladšího a Ariela Sharona pomůže růstu antisemitismu v Evropě.

Ani nacista, ani ikona

O názorech prominentních Židů hodnotících Sorose spíše negativně připravil reportáž americký server Jewish Telegraph Agency (JTA). Jedním z nejhlasitějších kritiků je známý právník z Chicaga Josh Kantrow – jako republikán nesouhlasí, že Soros podporuje progresivisty a lije peníze do pokladny Demokratické strany. Ani se mu nelíbí, že Soros kritizuje politiku Izraele a financuje tamní levicové organizace. Advokát z Chicaga dokonce dal za pravdu autorovi článku, který tvrdil, že za nezákonnosti v ulicích amerických velkoměst mohou státní zástupci, které prý platí Soros.

George Soros podporuje progresivisty, lije peníze do pokladny Demokratické strany, kritizuje politiku Izraele a financuje tamní levicové organizace. Je však třeba odmítnout, když ho někdo haní a mluví o něm třeba jako o nacistovi. Dnes stačí říct jméno Soros a hned se vynoří všechny antisemitské stereotypy. Úspěšně z něho udělali ikonu, tudíž úkolem je ho bránit, protože není ikona

Kantrow zároveň říká, že musíme být opatrní, protože některá tvrzení o Sorosovi jsou falešná a antisemitská. „Když mluvím v televizi či v rozhlase nebo když píšu články, vždy dávám jasně najevo, které Sorosovy názory a činy schvaluji a které ne,“ prohlásil Kantrow, ale dodává, že musíme odmítnout, když někdo Sorose haní a mluví o něm třeba jako o nacistovi. Soros je podle JTA kvůli svému antisionismu nepopulární u izraelských pravicových politiků. Důvod? Miliardář patří mezi největší finanční podporovatele pokrokových a levicových organizací.

Na druhé straně Soros stojí v centru téměř všech konspiračních teorií, které šíří krajní pravice. Údaje americké nevládní organizace Anti-Defamation League (Liga proti hanobení) hovoří, že letos na jaře se jen za jeden den objevilo na Twitteru až půl milionu negativních zpráv, kde figurovalo jméno George Sorose. Bývalý šéf ADL Abraham Foxman sice dříve Sorose rovněž kritizoval, dnes však říká, že miliardář často čelí antisemitským útokům.

„Dnes stačí, že řeknete jméno Soros, a hned se vynoří všechny antisemitské stereotypy. Úspěšně z něho udělali ikonu, tudíž naším úkolem je, abychom ho bránili, protože Soros není ikona,“ řekl Foxman. Navzdory tomu si mediální expert Michiganské univerzity Josh Pasek myslí, že není možné, aby vlivní Židé, jako je Soros, nemohli být kritizováni. „Není pravda, že každý nesouhlas s něčím, kde jsou dotčeni Židé, je automaticky antisemitským projevem,“ tvrdí Pasek.

Proti Izraeli

Mezi nejznámější kritiky Sorose patří i Yair Netanjahu, syn izraelského premiéra. Loni obvinil miliardáře, že ničí Izrael zevnitř, a označil ho za největšího protiizraelského a protižidovského aktéra na světě. Sorose nešetří ani někteří ortodoxní rabíni. Loni vypukl malý skandál, když skupina ortodoxních rabínů v New Yorku popřela, že by kritiky na jeho adresu byly antisemitské.

George Soros je součástí židovského národa, ale ideologicky jde přímo proti Izraeli a židovským zájmům

„Ano, Soros je součástí židovského národa, ale ideologicky jde přímo proti Izraeli a židovským zájmům,“ prohlásil rabín Pesach Lerner. Sorose systematicky kritizuje i Americká sionistická organizace (Zionist Organization of America).

„Kdybych byl umělcem, namaloval bych Sorose jako člověka, který vládne světu. Ukažte mi, kdy byl terčem antisemitských útoků, a pak změním názor. Nevím, že by ho někdo kritizoval, protože je Žid,“ prohlásil předseda amerických sionistů Morton Klein. Kleinova slova ani nepotřebují komentář. Snad bychom si mohli povzdechnout: Chudák Soros!

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...