Lidovky.cz

Křik koalice korupce

  18:13
Ostrá kampaň proti Andreji Babišovi začala natolik předčasně, neboť pojistky v Lidovém domě, ale pravděpodobně i u českých i čínských miliardářů, kteří do ČSSD investovali, vyhodil průzkum, v němž hnutí ANO bylo téměř na 32 procentech, zatímco sociální demokracie na pouhých dvanácti. Hluboký stát („deep state“) se ocitl v ohrožení.

Andrej Babiš při projevu ve sněmovně. Za ním sedí premiér Bohuslav Sobotka a ministr obrany Martin Stropnický. foto:  Petr Topič, MAFRA

Gigantické autodafé, které se odehrává kolem Andreje Babiše ve sněmovně, patří mezi nejhorší jednání poslanců v novodobé historii. Přičteme-li k tomu již několik týdnů trvající házení ohromného množství špíny do ventilátoru, který je nastaven k voličům, smrad začíná být už nesnesitelný. A do říjnových voleb ještě chybí půl roku!

Ano, čeká nás otřesných pět měsíců, což podle zkušeností z české politiky znamená, že volební štáby každý měsíc přistaví další, větší a silnější ventilátory, kam budou vidlemi kydat na své konkurenty hnůj mnohem smradlavější. Čeká nás brutální politická válka. Nejen ve smyslu vyřčených slov a napsaných hesel, ale zejména proto, že na české politické scéně snad ještě nikdy nebylo tolik aktérů, kterým vysloveně jde o všechno.

Až ANO vyhraje volby...

Někteří z nich říjnové volby vyhodnotili jako poslední naději, jiní jako šanci na odplatu, pomstu. Obrázek o tom, kdo se tak strašně bojí, aby historické lumpárny nebyly odhaleny, jsme viděli ve středu 10. května ve sněmovně. Duch levice a pravice vymizel stejně jako volební témata, zůstal jen křik zástupců takzvané koalice korupce, vystrašených z toho, co může přijít, až hnutí ANO vyhraje volby.

Duch levice a pravice vymizel stejně jako volební témata, zůstali jen jejich zástupci vystrašení, co může přijít, až hnutí ANO vyhraje volby

Takto ostrá kampaň proti Babišovi začala natolik předčasně, protože sociální demokraté nezapomněli počítat. Pojistky v Lidovém domě v Hybernské ulici v Praze, ale pravděpodobně i u českých i čínských miliardářů, kteří do této strany investovali, vyhodil poslední průzkum, v němž hnutí ANO bylo na téměř 32 procentech, zatímco ČSSD na pouhých dvanácti.

Dvacet procent rozdílu je dvacet procent a před vedením strany se objevil obraz dlouhé fronty naštvaných funkcionářů, kteří přijdou o svá místa nejen ve sněmovně, ale i na ministerstvech a v desítkách jiných státních úřadů. Ten dobře fungující systém, ten pilně vybudovaný hluboký stát (nový termín „deep state“, o kterém nyní na Západě politologové a sociologové hodně diskutují), se najednou ocitl v ohrožení.

Suverén volič

Není pochyb, že Babiš v poslední době udělal strašně moc chyb, a je jasné, že v roli ministra financí brzy skončí, ale na demokracii rozhodně neútočí. Jenže ventilátory plné hnoje tato změna nezastaví. Poslanecká sněmovna je v parlamentní demokracii suverén. Může hodně, třeba se usnést i na něčem, co neodpovídá realitě. Ale nemůže vše. Existuje jeden vyšší suverén – volič.

Poslanecká sněmovna je suverén. Může se usnést i na něčem, co neodpovídá realitě. Ale nemůže vše. Existuje vyšší suverén – volič.

Ukončeme už tohle divadlo, které dokazuje jediné – o moc dokážou mnozí bojovat nejnechutnějšími prostředky, a přitom tvrdit, že brání svobodu a demokracii. Těch pět měsíců se zdá nekonečných při vědomí, kolik ještě špíny a vzájemného obviňování občané budou muset snést. Ukončete to, páni poslanci a paní poslankyně. Dejte občanům svaté právo zvolit si, co považují za správné. A dejte nám to hned! Jedinou cestou jsou totiž předčasné volby a v tom nejkratším možném termínu.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.