Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Krajské volby: Prohrané vítězství aneb Kam kráčí jihočeské ANO?

  18:58
Hnutí ANO získalo v krajských volbách v Jihočeském kraji nejvíc hlasů, navzdory tomu jeho vedení ovládla opozice. Tento kraj není jediný, kde tak skončilo. Jak je možné, že strany a straničky, které často získaly zlomek hlasů hnutí ANO, ovládnou kraj? Volební systém jim to umožňuje, nelze však vše svádět na něj.

František Konečný (ANO) Lídr ANO v Jihočeské kraji (vlevo) řeší výsledky voleb. foto: MAFRA

Hnutí ANO vyhrálo volby v Jihočeském kraji, ale jen těsně před ODS. Získalo nejvíc hlasů, navzdory tomu vedení kraje ovládla opozice, která se spojila, a ANO z něho vytlačila. Jihočeský kraj není jediný, kde tak skončilo. Jak je možné, že strany a straničky, které často získaly jen zlomek hlasů hnutí ANO, což svědčí o tom, že občané jim příliš nedůvěřují, ovládnou kraj a rozdělí si posty v jeho vedení?

Je to podraz na voličích hnutí ANO, z nichž někteří prohlašují, že se nemíní příštích voleb zúčastnit, protože politici stran, které ve volbách neuspěly, to zařídí tak, aby z voleb profitovali. Volební systém jim to bohužel umožňuje. Voliči vítězného ANO tím vyjadřují nedůvěru k „demokratickému“ volebnímu systému na většinovém principu. Nelze však vše svádět na něj.

Aktivní až při sestavování kandidátek

Svým způsobem se na ztrátě vítězství hnutí ANO podepsali i členové jeho vyjednávacího týmu, jmenovitě lídr kandidátky František Konečný, kterého Jihočeské týdeníky bezprostředně po volbách charakterizovaly jako pro tento úkol slabého. Je s podivem, že se do vedoucích postů ANO v Jihočeském kraji dostávají lidé, o jejichž názorech na politické, ekonomické a sociální problémy se toho příliš neví.

Nepublikují ekonomické, politické či sociální analýzy ani návrhy jejich řešení, nevystupují na veřejnosti, jsou nenápadní, skrytí, a pokud o sobě něco zveřejní, pak nesmyslné, nic neříkající fotografie, neboť na písemný, natož veřejný projev nemají. Aktivní začínají být až před volbami při sestavování kandidátek. To jsou okamžitě v jejich čele, ačkoliv postrádají charisma, natož vizi. Volební kampaň ANO a to, co následovalo, popsal vtipně ve svém e-mailu člen ANO a vyjadřuje i názor části členské základny, ač osobní invektivy nejsou vhodné:

Je s podivem, že se do vedoucích postů ANO v Jihočeském kraji dostávají lidé, o jejichž názorech na politické, ekonomické a sociální problémy se toho příliš neví. Nepublikují ekonomické, politické či sociální analýzy ani návrhy jejich řešení, nevystupují na veřejnosti, jsou nenápadní, skrytí, a pokud o sobě něco zveřejní, pak nesmyslné, nic neříkající fotografie, neboť na písemný, natož veřejný projev nemají. Aktivní začínají být až před volbami při sestavování kandidátek.

„Již sestavování kandidátky probíhalo jako nahánění hejna kdákajících slepic. Každý chtěl být u korýtka. Kohout – lídr jen přihlížel a svolával slepice tu sem, tu tam, jak se která prosazovala a ohrožovala jeho dominaci. Byli tam vlastně kohouti dva – mladší, dynamičtější a přímočarý, a starší, taktik, který vyhledával pomoc u mocnějších a prachatějších. Jezdil na rady například k Faltýnkovi. Je vyčerpávající, když probíhá boj ve vlastních řadách. Dále hrály roli i relikty, které zůstaly ve hře – osazenstvo a přívrženci madam Maxové, kterou považuji za nebetyčnou hlupaňu.

Takže kohouty máme okroužkované, ale ještě ke kampani starého kohouta, předvolebnímu setkání kandidátů na Lipně. Dodnes jsem nepochopil, proč se svolávají kandidáti na výlet s buřty a krkovicí pod stan, protože lilo jak z konve, když tam neproběhl žádný proslov ani strategie. No, a vedle toho jel novopečený hejtman Kuba svoji kampaň orientovanou na voliče a na smysluplná témata. Jihočeské ANO se mohlo orientovat třeba na starou generaci, starší spoluobčany, což by byla i souhra s Andrejem Babišem, který zdůrazňuje péči o ně.

Měsíc před volbami proběhl neformální sněm oblasti. Lídr kandidátky ANO se naparoval, jako kdyby to měl v kapse. Nabíral jsem dojmu, že dopadne stejně blbě jako na městě – magistrátu. Prostě, ze starých zadků nový vítr nepovane. Že jsme vyhráli volby? Nevyhráli jsme nic. Za své hlasy jsme nakoupili stejný počet zastupitelů, takže žádné vítězství, ale obyčejná plichta 12 na 12. Volby byly před měsícem, z ANO vane ticho.“

Desetiprocentní předpověď

Zdá se, že volební systémy mají problém nejen u nás, ale i v USA, možná i v dalších zemích. Volby trvající týdny až měsíce, korespondenční hlasování, to vše vyvolává vážnou společenskou krizi. Módou se stalo odmítnout výsledky hlasování, neakceptovat stranu či hnutí, které získalo v demokratických volbách většinu – buď je politickými čachry „vyautovat“, jak je tomu u nás, nebo týdny a měsíce křičet na ulicích a náměstích, jak je tomu v USA, ale jak i u nás vystupuje hnutí Milion chvilek pro demokracii.

S volebními systémy bude třeba něco udělat, pokud mají zůstat demokratické, tedy nezneužitelné politickými machinacemi šíbrů z desítek politických stran, straniček a uskupení. V tom by se měli angažovat především poslanci. Za Jihočeský kraj člen hnutí ANO Roman Kubíček, který vykonává dočasně, do krajského volebního sněmu, post předsedy, neboť ten bývalý, Libor Moravec, nebyl ani zařazen do vyjednávacího týmu pro zformování koalice a bezprostředně po volbách, v nejnapjatějším období, nepochopitelně rezignoval na post krajského předsedy ANO.

Voličům nejde ani tak o to, která strana kraj povede, ale nakolik kompetentní lidi je schopná nabídnout. Jeden člen ANO k současné situaci hnutí v Jihočeském kraji prohlásil, že krajské předsednictvo činí vše, aby v parlamentních volbách příští rok v říjnu hnutí získalo deset procent.

Důvody nebyly členské základně, natož veřejnosti, vysvětleny, ač se týkají všech, kdo ANO volili a učinili vítězem voleb. Zapomíná se, že politika je v demokracii věcí veřejnou, o čemž svědčí média a přenosy zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Šéf ANO Andrej Babiš dostává informace přes své poradce, kteří je získávají od členů krajského předsednictva. Do řízení krajů nezasahuje, neboť má spoustu jiných starostí ve vládě, nyní navíc s covidem-19. Teprve, když se situace v některém vyhrotí, jak se již stalo, musí ji řešit. To však bývá pozdě.

Jihočeské týdeníky 11. listopadu zveřejnily rozhovor jejich šéfredaktorky Libuše Kolářové s novým hejtmanem Martinem Kubou, lídrem kandidátky ODS, který po volbách vyjednal koalici s malými politickými subjekty. Nelze se divit – je kreativní a má vizi a připravené plány rozvoje Jihočeského kraje. Nakonec je dobře, že se do krajského vedení dostal. Jak by jej totiž mohli spravovat ti, kdo nedokázali zorganizovat volební kampaň ani vyjednat koalici? Voličům nejde ani tak o to, která strana kraj povede, ale nakolik kompetentní lidi je schopná nabídnout.

Jeden člen ANO k současné situaci hnutí v Jihočeském kraji prohlásil, že krajské předsednictvo činí vše, aby v parlamentních volbách příští rok v říjnu hnutí získalo deset procent. Co k tomu dodat? Snad jen: Quo vadis (kam kráčíš) jihočeské ANO?

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!