Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

KOŽELOUH: Odpočinek od supermarketů se vyplatí

  18:11
Férové regulace supermarketů jsou výhodné nejen pro životní prostředí a zaměstnance, ale především pro podnikatele a spotřebitele. Státní svátky bez tržeb řetězce nepoloží.

Supermarket Albert. foto: Ahold

Poté, co loni ztroskotal návrh ODS zrušit povinné zavírací dny v supermarketech, přichází s dalším pokusem TOP 09. Naopak KDU-ČSL avizovala návrh rozšířit zavírací dny na všechny státní svátky. Povrchní reakce ji viní z podrývání podnikatelské svobody a TOP 09 oslavují, protože chrání volný trh před socialistickými výpady, ale podle mne je to naopak.

Férové regulace silných supermarketových řetězců jsou výhodné nejen pro životní prostředí a zaměstnance, ale především pro podnikatele a spotřebitele. Zrušení zákona o prodejní době by poškodilo zejména zaměstnance a zaměstnankyně řetězců, kteří si teprve nedávno s podporou odborů vydobyli pouhých sedm dnů v roce, kdy velké obchody musejí zavřít. A tato svátky mohou trávit odpočinkem s rodinou či přáteli.

Mizení drobných obchodů

Zákon ulehčuje i spotřebitelům odpočinout si od konzumu a strávit sváteční dny třeba v přírodě. V Rakousku – kulturně blízké zemi – se takto zavírají supermarkety každou neděli a ekonomika se nehroutí. Třetí významnou skupinou, jíž o svátcích zavřené supermarkety ulehčují život, jsou menší obchody či živnostníci, kteří zavřít nemusejí, a alespoň pár dnů v roce nečelí přesile supermarketů.

Drobné obchody z naší země mizí a s nimi i konzervativními stranami tolik opěvovaní podnikatelé, kteří nečerpají peníze od státu, ale vytvářejí pracovní příležitosti ve všech koutech České republiky

Právě drobné obchody z naší země mizí a s nimi i konzervativními stranami tolik opěvovaní podnikatelé, kteří nečerpají peníze od státu, ale vytvářejí pracovní příležitosti ve všech koutech České republiky. Rozšíření zákazu prodeje v supermarketech i na další svátky je tedy vyzkoušený a sociálně i ekonomicky přínosný návrh.

Nedostatečně regulované prostředí maloobchodu je velký problém. Lidé označující se za příznivce volného trhu často kritizují i další zákon, který by měl pomáhat menším podnikatelům v alespoň trochu vyrovnaném obchodování s řetězci, a tržní soutěžení tak chránit.

Nefungující zákon

Jde o zákon o významné tržní síle, který zakazuje supermarketům zneužívat dominantního postavení jako odběratele zboží, bez něhož firmy své výrobky k zákazníkům těžko dostanou. Ten sice zatím nepřinesl kýžený konec zneužívání mocného postavení velkých nadnárodních obchodů vůči českým dodavatelům potravin a dalšího zboží, ale stal se aspoň připomínkou, že je něco v nepořádku.

Zákon o významné tržní síle sice zatím nepřinesl kýžený konec zneužívání mocného postavení velkých nadnárodních obchodů vůči českým dodavatelům potravin a dalšího zboží, ale stal se aspoň připomínkou, že je něco v nepořádku

Výzkum nevládní organizace Ekumenická akademie odhalil šokující příběhy vydírání dodavatelů, často relativně velkých českých potravinářských firem, které čelí absurdním pokutám a požadavkům na poskytování bonusů a slev supermarketům. Ty vzápětí zboží prodají s výraznou marží a dodavatelům platí faktury i měsíce po splatnosti.

Rozvoji obchodu a podnikání pomáhají i regulace supermarketů územním plánováním, respektive absence těchto regulací přispívá k zániku malých obchodů. Přesvědčilo se o tom třeba Brno, které díky spolupráci s geografy z Masarykovy univerzity sleduje vývoj své maloobchodní sítě a zároveň jeho vedení (ať byl primátor z ODS, ČSSD nebo nyní z ANO) dlouhodobě ignoruje volání odborníků po omezení výstavby supermarketů v územním plánu.

Problém všech měst

Z moravské metropole za deset let zmizelo 850 obchodů, zato vyrostlo několik obřích center za městem, daleko od zákazníků. Nikdo však nespočítal, kolik lidí ukončilo podnikání, zda počet a kvalita pracovních míst v obchodních centrech nahradily ta v zaniklých obchodem, ani jak se změnila kvalita prodávaných výrobků. Nikdo vyčíslil nárůst automobilové dopravy a všech jejích negativních dopadů. Jedno je jisté – Brno a Brňané na neregulovanou expanzi supermarketů doplatili.

Obrovský nárůst supermarketů na úkor menších obchodů v centrech je problémem všech našich měst, který souvisí i se zastavěním a zničením cenné půdy

Obrovský nárůst supermarketů na úkor menších obchodů v centrech je problémem všech našich měst, který souvisí i se zastavěním a zničením cenné půdy. Poslanci by měli vědět, že férové regulace supermarketů jsou potřebné a přínosné pro lidi i přírodu a že státní svátky bez tržeb řetězce nepoloží.