Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Koronavirus zřejmě poškozuje kromě pudu sebezáchovy i mozkové buňky

Opatření kvůli koronaviru u vstupu do areálu nemocnice Uherské Hradiště. foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Ti, kdo se tváří, že se nic neděje a vládní opatření považují za buzeraci, by si měli uvědomit, že se rozhoduje, zda republika zvládne epidemii, či ne.
  13:23

Původně jsem chtěl psát o rozhodnutí vztyčit v západoněmeckém Gelsenkirchenu sochu Lenina (pořízenou v Česku), ale neodolal jsem a budu se věnovat koronaviru. Jedno jihoafrické rčení, které se používá pro podobné situace, zní: Když prchají Židé, je brzy, když utíkají Portugalci, je pozdě. Bohužel ani jedna země na světě se nezachovala jako Židé – snad jen Izrael, kde se vláda probudila nejdříve. Proto teď řešíme portugalskou – nebo spíš italskou – variantu.

Ta si vyžádá možná týdny, ale spíš měsíce trvající přísná bezpečnostní opatření s drastickým dopadem na život lidí a podniků, jak se ukázalo v Číně. Ta ve čtvrtek 12. března po více než dvou krutých měsících oznámila, že v ní epidemie nového koronaviru prakticky skončila. Klesající trend hlásí i Jižní Korea. To jsou skvělé zprávy. Bohužel Evropa a zejména její ekonomicky vyspělejší část, Itálie, Německo, Španělsko, Francie, Švýcarsko, Norsko, Dánsko a další, zatím není schopná epidemii čelit a kupodivu nezavádí ani nijak drastická omezení pohybu obyvatel či nouzový stav.

Hysterické výroky

Sice jsem nic takového na vědeckých webech nečetl, ale koronavirus nejspíš dokáže silně poškodit kromě pudu sebezáchovy i mozkové buňky.V tomto směru se vyznamenalizejména někteří giganti české kultury, když pronášeli hysterické, ale zcela vážně míněné výroky, že vládou vyhlášená restriktivní opatření mají za cíl pouze posilnit předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a holding Agrofert. Když jsem tyto projevy zaznamenal, napadlo mne jediné: Pili předtím? Protože jedině alkohol může pro ně sloužit jako omluva.

Na Facebooku jsem dokonce viděl hodně sdílený a lajkovaný názor, že Babiš tvrdá opatření zavádí jen proto, aby jeho voliče (autor měl na mysli lidi v důchodovém věku) koronavirus nevybil. Také je těžké pochopit postoj, že i když po návratu domů mohu nakazit spoustu lidí, dokonce otce, matku, babičku či dědečka, najust pojedu lyžovat do virem zamořené Itálie, jen abych se pomstil diktátoru Burešovi, který chce zavádět povinnou karanténu pod třímilionovou pokutou.

Zejména někteří giganti české kultury, když pronášeli hysterické, ale zcela vážně míněné výroky, že vládou vyhlášená restriktivní opatření mají za cíl pouze posilnit předsedu hnutí ANO Andreje Babiše a holding Agrofert. Pili předtím? Protože jedině alkohol může pro ně sloužit jako omluva.

Nezodpovědnost takových – ať mi pánbůh promine ten výraz – kreténů, kteří si nejsou schopní uvědomit, že nebojují proti vládě, ale nebezpečnému viru, je donebevolající, trestuhodná a volá po odebrání občanského průkazu. Psychiatři by se každopádně měli podívat na tento nový český syndrom, když nenávist vůči Babišovi přebije strach ze smrti.

Někteří opoziční politici chtěli ještě před několika dny z koronaviru vytlouct politický kapitál, ale když zjistili, že spíše se potkávají s pohrdáním občanů, okamžitě přestali štěkat a zalezli do boudy. Je třeba uznat, že chvilkaři byli mnohem chytřejší, okamžitě odvolali demonstrace proti Zemanovi, Babišovi, Kellnerovi, Benešové a Křečkovi, protože někdo zkušenější jim asi poradil, že v době pandemie je lepší zakopat válečnou sekyru a proti nákaze bojovat společně.

Krize, jako je tato, vždy odhalí skutečný charakter lidí. Ti, kdo se tváří, že se nic neděje, že umřou jen staří lidé, ti, kdo vládní opatření ignorují a považují za diskriminaci či buzeraci, by si měli uvědomit, že v těchto týdnech či měsících se rozhoduje, zda republika zvládne epidemii, nebo ne. Stejně jako dobrá hlava rodiny i zodpovědný starosta, hejtman, ministr či premiér musí být připraven na nejhorší, ale doufat v nejlepší.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...