Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Koronavirová pandemie a ekonomika jsou spojené nádoby

Koronavirová pandemie zasáhla životy mnoha lidí. foto: Pixabay.com

Koronavirová pandemie utlumila ekonomiku i proto, že globalizace již dlouho před ní zničila její odolnost vůči stresům a selháním. Hodnoty, jako je soběstačnost, nezávislost, sebedůvěra nebo spolupráce, zmizely kvůli likvidaci volného trhu a politicky centralizovanému rozhodování o ekonomice.
  17:51

Ekonom Milan Zelený v květnu 2020 upozornil, že bojujeme proti viru, který není příčinou, ale důsledkem nedostatku hodnot, jako je odbornost, spolupráce a soudržnost lidí. Ani téměř rok od jeho upozornění se Evropská unie, její členské státy, regiony ani města nepokusily toto selhání napravit. A navzdory tomu, že kvůli covidu-19 mnoho lidí zemřelo a poklesla kvalita života. Nejohroženější jsou děti, rychle se zhoršuje finanční situace malých a středních podnikatelů a zvyšuje počet bezdomovců.

Podle spolumajitelky společnosti Dermacol Věry Komárové patří do jedné ze skupin populace, jež pandemie nejvíce zasáhla, děti a jejich rodiči, kteří je nemohou kvalitně vychovávat: „Zavřít děti a studenty do izolace je drastické. Z německých a italských studií vyplývá, že se jich týká covid-19 jen okrajově – onemocnělo jich o polovinu méně než dospělých –, navzdory tomu pandemii nejvíce odnesly, protože jsou už více než rok zavřené doma. Zdá se, že stačí testovat dospělé.“

Po koronavirové krizi zřejmě ekonomická

Zdá se, že ani po více než roce pandemie neskončila, a tudíž není konečný ani počet úmrtí nejen v důsledku covidu-19, ale i sebevražd kvůli finančním a s tím souvisejícím problémům. Po koronavirové krizi zřejmě přijde ekonomická, což naznačují globální dodavatelské řetězce. Dle studie Vaccine Economics pojišťovací společnosti Euler Hermes jim hrozí insolvence, protože na konci roku 2020 se hospodářský růst téměř zastavil. A v roce 2021 by se tyto insolvence globálně mohly meziročně zvýšit o 25 procent.

Zdá se, že ani po více než roce pandemie neskončila, a tudíž není konečný ani počet úmrtí nejen v důsledku covidu-19, ale i sebevražd kvůli finančním a s tím souvisejícím problémům. Po koronavirové krizi zřejmě přijde ekonomická, což naznačují globální dodavatelské řetězce.

Masivní státní pomoc mnoho společností „zmrazila“ a v roce 2020 způsobila globální bezprecedentní umělý pokles insolvencí. Ukončení této pomoci není jisté, protože závisí na vývoji pandemie. Byť by bylo postupné, vyvolá návrat k běžnému počtu insolvencí dvou typů společností – těch, které již před koronavirovou krizí nebyly životaschopné, ale udržela je nouzová opatření, a těch oslabených krizí v důsledku předlužení nebo nedostatku kapitálu.

Pandemie ovlivnila a ovlivňuje prakticky všechna odvětví, země a byznysové modely – podle ekonoma Zeleného pandemie a ekonomika jsou spojené nádoby. Pandemie utlumila ekonomiku i proto, že globalizace již dlouhou dobu před covidem-19 zničila její odolnost vůči stresům a selháním. Soběstačnost, nezávislost, sebedůvěra a spolupráce zmizely v důsledku likvidace volného trhu a rozbujení politicky centralizovaného rozhodování o ekonomice.

Virus odhalil slabiny politické organizace ekonomiky. Namísto lpění na minulosti je třeba obnovit soběstačnost lokálních ekonomik, jak ukazuje dnešní Švýcarsko a dříve Baťův Zlín. Zmíněná Věra Komárová říká: „Jsem proti zavírání a omezování podnikání. Po danou dobu by se mělo podnikat za zvýšených hygienických opatření. Větší shromažďování by mohlo být podmíněno testem, aby se zabránilo šíření viru. Uzavření české ekonomiky nemělo žádný pozitivní dopad. Oběti na životech a ekonomické ztráty jsou obrovské.“

Bohatí, chudí a vakcíny

Průzkum společnosti PWC mezi podnikateli potvrzuje, že posílení odolnosti firmy je klíčem k jejímu úspěchu v roce 2021. Mimo jiné z něj vyplývají tři závěry. Za prvé, u více než 70 procent respondentů podnikání negativně ovlivnila pandemie; za druhé, u 20 procent respondentů měla pandemie pozitivní dopad na jejich společnost; za třetí, 75 procent respondentů je přesvědčeno, že mohou uplatnit to, co se naučili, a posílit odolnost své společnosti.

Ovládnutí dodávek vakcín bohatými státy bude pravděpodobně v následujících měsících bránit vzestupu chudých zemí, což se týká i Česka a Slovenska

Například podle americké společnosti Bloomberg nejrychleji zvýší odolnost státu rychlé očkování. Tato cesta pomohla Izraeli dostat se na vrchol řebříčku odolnosti Bloomberg Covid Resilience Ranking a změnit jej natolik, aby se vedle Nového Zélandu a Tchaj-wanu stal jednou z nejlepších zemí pro život v době koronaviru.

Ovládnutí dodávek vakcín bohatými státy, což generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus nazval „katastrofickým morálním selháním“, bude pravděpodobně v následujících měsících bránit vzestupu chudých zemí, což se týká i Česka a Slovenska, které v současnosti nepatří, ani v minulosti nepatřily mezi odolné nebo udržitelné státy. Proto je třeba hledat a uskutečňovat vlastní cesty vycházející z pochopení situace a využití příležitostí.

(Ve čtvrtek 15. dubna se bude od 14:00 do 17:30 konat videokonference Cesta nejen z krize a chaosu: Adaptivita, dynamika a růst v době stagnace ekonomiky a nejistoty, která se bude věnovat současné koronavirové krizi.)

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč