Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Konec konzervativní politiky v Česku

  18:51
Předminulý týden se odehrálo něco na způsob propagace obskurního festivalu Fekal party, kde vystupují kapely s většinou odpudivými názvy a jejich fanoušci si libují v ohavnostech. Český expremiér Mirek Topolánek křtil svou knihu Hlavně se neposrat. Z hlavních protagonistů ale nakonec vyhřezlo to pravé – neplatit daně a mluvit vulgárně.

Mirek Topolánek představuje svoji knihu Hlavně se neposrat. foto:  Petr Topič, MAFRA

Předem se omlouvám vám, kdo neradi čtete o nepříjemných, nebo dokonce o nechutných záležitostech, ale bohužel k životu nepatří jen krása a příjemné zážitky. Osmnáctý ročník obskurního festivalu Fekal party, kde vystupují kapely s většinou odpudivými názvy a jejich fanoušci se zvláštním vkusem si libují v ohavnostech, se sice koná až 28. srpna v Praze, ale předminulý týden se odehrálo něco, co by se dalo nazvat důstojnou propagací této bizarní akce.

Protagonisté události se sice tvářili, že jde o autogramiádu, ale z hlavních představitelů nakonec přece jen vyhřezlo to pravé já. Bývalý premiér České republiky Mirek Topolánek křtil svou knihu. Dílo je tlusté (512 stran) a drahé (499 korun), autor si zvolil velký formát, aby vypadalo jako memoáry významných západních politiků.

Opět snaha šokovat

Z těchto vnějších znaků bylo jasné, že Topolánek se velmi snažil, aby udělal na čtenáře dojem, že se nachází na úrovni srovnatelné s významnými světovými politiky, jako je Ronald Reagan, Helmut Kohl či Margaret Thatcherová. Jenže zvolený název Hlavně se neposrat naznačil životní krédo člověka, který do vysoké politiky zamířil jako zkrachovalý podnikatel a po svém pádu ji opustil jako velmi bohatý člověk. Loutka lobbisty Dalíka, obyvatel luxusní vily v toskánském Monte Argentariu a hrdina drsných afér se rozhodl opět šokovat.

Expremiér Mirek Topolánek – loutka lobbisty Dalíka, obyvatel luxusní vily v toskánském Monte Argentariu a hrdina drsných afér – se rozhodl opět šokovat

Autogramiáda měla být velmi, velmi pravicová, a tomu odpovídala i vzácná sestava na pódiu, kmotr a patroni knihy. Vedle sebe stáli tři padlí politici, vysokoškolský pedagog a bývalý tiskový mluvčí předsedy vlády. Expremiér Mirek Topolánek, bývalý ministr financí jeho vlády Miroslav Kalousek, někdejší ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, ekonom Jiří Schwarz a Martin Schmarcz, který aktuálně je nepostradatelným poradcem a pisatelem projevů šéfa lidovců Pavla Bělobrádka.

Akci nechyběla ani umělecká vložka, avšak než k ní došlo, Kalousek prohlásil, že Topolánek byl historicky nejúspěšnější předseda ODS, předseda vlády a dosud jako jediný z České republiky předseda Evropské rady. Pak největší karikatura ministra financí České republiky, která neviděla důvod, aby do Monte Argentaria poslala svoje cifršpiony z Finančního analytického útvaru ministerstva, odrecitovala krátkou báseň.

Zaplatil jsem Daně,
zaplatil jsem Janě,
zaplatil jsem Stáně,
zaplatil jsem Haně,
nezklamal jsem dívčí důvěru.
Ale tobě, ministerstvo,
tobě naseru!

Kromě Česka snad neexistuje žádná země, kde by lídr pravice, notabene bývalý ministr financí, veřejně nabádal lidi, aby neplatili daně, a přitom by tomuto výroku přikyvoval bývalý premiér

Muži na pódiu Kalouskův výstup oplatili hurónským smíchem. Kdyby tohle říkal komunista nebo anarchista, nedivili bychom se. Ale na světě kromě Česka snad neexistuje žádná země, kde by lídr pravice, notabene bývalý ministr financí, veřejně nabádal lidi, aby neplatili daně, a přitom by tomuto výroku přikyvoval bývalý premiér a někdejší předseda největší konzervativní strany, známý ekonom katolické víry a poradce lidoveckého místopředsedy současné vlády.

Něco tak drzého, primitivního a nechutného už jsem dlouho neviděl. Neplatit daně a mluvit vulgárně. Je to konec konzervativní politiky v Česku.

Autor: