Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Komunismus porazil Reagan, nikoli Gorbačov

Interpretovat konec studené války pouze na základě výpovědi amerického velvyslance v 80. letech v Moskvě Jacka Matlocka je neudržitelné – politiku vůči Sovětskému svazu neformuloval, jen vykonával příkazy prezidenta Reagana. S tezemi v článku Jana Schneidera polemizuje Roman Joch.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J53i97b 64J43i53b

23. 11. 2014 22:37
Solidarita podporovaná USA, Charta “spontánní“

Je stejně zvláštní, že zatímco polskou Solidaritu podle pana Jocha měla Amerika podporovat (rozuměj financovat a řídit), tak v ostatních zemích podle něj “šlo o přirozený vývoj“.

V tom případě by mě zajímalo, čím to, že hoši z českého disentu podnikali krkonošské tůry shodou náhod ve stejný čas a na stejná místa, jako chlapci z Polské Solidarity? Zajisté zde nedocházelo ke koordinaci a zatímco jedni byli z USA řízení, tak druzí byli spontánní … (;-)

Mimochodem, neukrývala českého disidenta Stanislava Devátého shodou okolností také polská Solidarita? Mimochodem, kdeže to po převratu Devátý působil???

0 0
možnosti

P. Mach

26. 11. 2014 21:33
Tebe financují spotřebitelé el. proudu

oze zloději, to ale neznamená že tě řídí. Tebe evidentně řídí ještírci z vesmíru.

0 0
možnosti

23. 11. 2014 21:06
Rus = vikingsko-mongolský agresor

Jak se šáhne na Rusa a jeho roli prý slovanského dubiska (a tím nenávisti k Americe), to je hned jekotu. Nelze připomenout K. H. Borovského, byť původně pro ruského nadšence, kterému stačil párměsíční pobyt v Rusku, aby po něm až do konce svých dní před Rusem důrazně varoval.

A tak nezbývá než připomenout, že Rusové jsou původně vikingský kmen, který z území dnešního Petrohradu postupně ovládl východoevropské stepi a jako hlavní živnost (kromě přeříznutí všeho co mělo dirku) měl prodej slovanských otroků na byzantských trzích. To před Rusem prchli zde původní Slované do střední Evropy, mezi nimi i "jistý praotec Čech", který se v hrůze z Rusů zastavil až na Řípu. Proto také dodnes Rus na středoevropské Slovany pohlíží jako na jemu drze uprchlou kořist. Z Byzance pak Rus převzal náboženství a slovanštině je naučili znásilňované ženy, starající se při jejich výbojích o jejich potomky.

Když pak vikingské Rusy převálcovali Mongolové vznikl dnešní genetický Rus - ve většině a zvlášť ve svých vůdcích

0 0
možnosti

J. Křivan

23. 11. 2014 22:13
Re: Rus = vikingsko-mongolský agresor

Proč jen Rusové? Tahle migrace sahala geneticky přinejmenším až do Varšavy.

0 0
možnosti

23. 11. 2014 14:09
S omezeným troubou

se nedá vést racionální diskuze. Na Jochovi si jedině cením, že měl tolik soudnosti, že aspoň nedělá toho lékaře. To by bylo nebezpečnější. Tak ať si plká, jen se divím, že mu to někdo platí.

0 0
možnosti

P. Mach

26. 11. 2014 21:35
Re: S omezeným troubou

Taky se nikdo nehodlá s tebou do diskuze pouštět, troubo.

0 0
možnosti

V.Hricák

23. 11. 2014 10:08
Pane Jochu,

a kdy padne režim v Sev. Korei?Pokud by Gorbačov byl ze stejného soudku,jako Stalin,nechal by třeba lidi poch.ípat hlady,ale nikdy by nedovolil pád režimu.Nepopírám,že Reaganova politika ekonomicky zruinovala Sovětský svaz a s ním celý východní blok.Tanků na převálcování protirežimního odporu mu ale stále zbylo dost.Pokud by se Gorbačov nezachoval tak,jak se zachoval,komunismus by jsme měli ještě dneska.Východní Evropa by sice připomínala Sev. Koreu v mega měřítku,ale s vysokou pravděpodobností by nám komunisté vládli ještě dnes.A pokud máte nějaké pochybnosti,nebo spíš trpíte ztrátou paměti,rád vám připomenu maďarské povstání,nebo Československo v roce 1968.

0 0
možnosti
Re: Pane Jochu,

KLDR má pod palcem Čína. Ta nechce dopustit žádnou změnu, je to jejich oficiální politika. Důvody jsou zřejmě ryze pragmatické, je to jeden z nástrojů, jak dávat najevo vlastní sílu a dělat starosti USA (ochrana jižní Korei a Japonska). A nepřejme si, aby USA jednou vystřídali Číňani. To budeme ještě vzpomínat, jaký hodný národ to byl...

0 0
možnosti
extrémisté

S popsaným procesem souhlasím, jen se mi nelíbí příliš ostrý étos v závěru článku. Netvrdím, že máme zahodit zbraně, otevřít náruče a přivítat muslimské bratry, ale neměli bychom je ani izolovat, protože to situaci buď zhoršuje, případně zablokuje na desítky let (viz KLDR, Kuba, Palestina, je tam tlačen Írán). Příjde mi daleko sofistikovanější dát tamějším lidem ochutnat západní vymoženosti a životní standard, časem sami zevnitř přinutí vlastní režim k přehodnocení politiky, erozi či rovnou pádu. Pokud by byly tyto národy podle některých natolik nepřátelské, že je nelze přetvořit nebo neexistují k tomu metody, pak by tito lidé s takovým názorem měli přestat být sraby a otevřeně říci, že jedíným řešením je jejich likvidace. PS: Evropa středověku byla demokratická a zdejší náboženství bylo tolerantní a mírumilovné....

0 0
možnosti

Tatana

23. 11. 2014 8:54
Re: O co nám vlastně jde?

Není náhodou načase zamyslet se, co potřebujeme ke štěstí?

Kuba již předstihla Japonsko v počtu stoletých.

Aut mají málo, jedí přirozenou stravu odpovídající jejich klimatickým podmínkám, moc se nepředřou, stres neznají, pijí kvalitní rum a kouří kvalitní tabák.

K článku - za vším je nutno hledat Kisingera - ten SSSR nenáviděl, uzbrojil a zničil. Na rozdíl od ostatních amerických panáků dokonce ví, kde Rusko leží.

0 0
možnosti

22. 11. 2014 17:53
díky za článek a reakci na Schneiderovy manipulace

Mám osobní čerstvou zkušenost s tím, že Rus který emigroval v roce 1986 z  SSSR a žije v  západní Evropě je

přesvědčen o tom, že východní Evropa  včetně ČR patří do sféry vlivu

Ruska jako nástupnického státu SSSR protože si ji vybojovali za 2 sv.

války a do očí mi tvrdil že za rok 1968 si Československo mohlo samo

protože neposlechlo Moskvu. Dnes je velký fanoušek Putina. Samozřejmě

současně využívá všech výhod života v EU.  Není to asi reprezentant 100% Rusáků, ale jistě drtivé většiny. Rusové mají jednu vlstnost - pokud s nimi souhlasíte a plácáte je po ramenou, jsou neskutečně pohostinní a

kamarádští. Pokud si ovšem dovolíte mít jiný názor než oni, jsou

dotčení a začnou se mstít  a chovat se jak dobytek.

Dnes si teprve uvědomuji, jak dobré bylo úsilí polistopadových politiků a p.Kocába aby vojska SSSR opustila území Československa co nejdřív  (v době kdy bylo SSSR v chaosu).  Dnes je vidět, že pokud by se to neuskutečnilo rychle, mohl by se Rusák později pokusit o zvrat.

0 0
možnosti

J. Václav 261

22. 11. 2014 18:17
V Rusku neexistuje inteligence, byla vyhubena

ihned po VŘSR. Inteligenci nelze ovládat jinak než silou, největšími otroky jsou právě schopní lidé, izolováni od okolí za pár suchých švestek. Lidu je dána vodka a kousek toho žvance, aby byli spokojení, protože v podstatě nemusí moc pracovat, jen souhlasit. Většina národa jsou potom jen líní ožralové a takovým je jednoduché dát flinty a poslat je kamkoliv, aby si svoje bránili sami. Ruská horda je proto nebezpečná pro celý svět.

0 0
možnosti

J. Václav 261

22. 11. 2014 17:01
Gorbačov tomu dal ještě korunu

to svojí glasností, v domnění, že bolševizmus, který v Rusku vládnul nepřetržitě 70 let, se dá reformovat, když se trochu povolí, dá se lidem mírně svobody a tím se otupí nenávist k západním zemím. Stačilo jen mírně té svobody, aby se Stalinem proklamovaná tisíciletá říše zhroutila jako domeček z karet.

0 0
možnosti

22. 11. 2014 16:48
vyborne, a nezapominat na ropu

Jednim z duvodu proc v osmdesatych letech meli Rusi po ekonomicke strance dost byl krach cen ropy.  V r. 1981 stala ropa pres $70 soucasnych dolaru a v r. 1986 uz jen $20. To se jednomu hnedle hur terorizuje, vyskakuje a imperialistuje.

To byl jen jeden z dalsich faktoru. Nebyt Gorbacova, tak to tam nejaky chytrak mohl opravdu rozvalcovat a meli by tam par desitek let Severni Koreu a my napul s nimi. Svet by se nezboril, jen by pulka pomrela hlady a v lagru by prituhlo. A pak by treba odtuhlo a meli by tam Cinu, certvi.

0 0
možnosti

Tatana

23. 11. 2014 16:40
Re: vyborne, a nezapominat na ropu

Jenže v rámci RVHP rusko vybáželo ropu za ruble, které byly v kursu 20 Kčs/Rubl. Takže na tom zas tak špatně nebyli.

Na Varšavské smlouvě byla jedna vynikajíví věc - SSSR si bojovalo v Afganistánu bez nás. Stejně tak drželi Poláky zkrátka, nedovolili jim "vandrovat se" ani do nás /Těšínsko/, ani do Ukrainy.

0 0
možnosti

J. Václav 261

22. 11. 2014 16:36
Ano, ano, ano, ano, ano......

0 0
možnosti

J51i75b 86J16i20b

22. 11. 2014 16:16
USA Sověty uzbrojily, trpaslíka Kubu ne - zvláštní

Úderná agitka jak z NEDU, umě napsaná, jistý Josef by z Vás měl jistě radost… (;-).

Jen je stejně zvláštní, že USA Sověty uzbrojily, zatímco takové trpaslíky, jakými Kuba a nebo Severní Korea jsou se to jaksi nedaří…

A není to náhodou tak, že Gorbačov pochopil nesmyslnost celého zbrojního soupeření a učinil vstřícné gesto a zařadil v dobré víře zpátečku? Čehož USA zneužily a teď se snaží rozpoutat velkou válku, aby umořily dluhy v důsledku své dlouhodobě neudržitelné hospodářské politiky? Nezbankrotovaly by USA už dávno, nebýt nespravedlivé výhody, kterou jim dává Dolar coby světová rezervní měna? Jakpak by asi to studenoválečnické soupeření dopadlo, kdyby se celosvětově ropa obchodovala v Rublech a ne v Dolarech?

Nepěl by jste dnes, pane Jochu, stejně oslavné písničky, jen ne na Regana, ale na Gorbyho??? Nebyl by z Vás stejně zapálený ideolog, ale KSČ?

BTW: co říkáte na toto:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Americane-pry-chteji-svrhnout-ceskeho-prezidenta-i-vladu-Tady-jsou-p

0 0
možnosti

J45i78b 40J77i54b

22. 11. 2014 18:49
Re: USA Sověty uzbrojily, trpaslíka Kubu ne - zvláštní

pokračování:

BTW: co říkáte na toto:

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Americane-pry-chteji-svrhnout-ceskeho-prezidenta-i-vladu-Tady-jsou-podrobnosti-346783

.

PS: Co Vás pane Jochu vede k tomu, že ve svém pamfletu tolikráte opakujete jméno pana Schneidera? Není to náhodou záměrně pro internetové vyhledávače?! Pro to aby čtenář věděl, vůči komu se vymezujete, přeci stačilo jeho jméno uvést jen jednou ve svém článku. Nebo ne?

0 0
možnosti