Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Kolik svobody jsme ochotní obětovat v zájmu normálního života?

Blížíme se do situace, kdy diskuse o plošných opatřeních přeroste do otázky diskriminace. Směřujeme k tomu, že bez negativního testu či potvrzení o očkování se nedostaneme do konkrétní budovy nebo k určité aktivitě.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pomalu nám podsouvají myšlenku, že kdo nebude očkovaný, ztratí část občanských práv. Abychom si zvykli. Přičemž ani nedostaneme možnost volby vakcíny, kterou bychom se chtěli naočkovat. O vakcínách rozhodne vláda čistě politicky. Možná, pokud by si člověk sehnal jinou vakcínu než povolenou, bude na něj nahlíženo jako na neočkovaného...

0 0
možnosti
Foto

Kolik svobody jsme ochotni obětovat v zájmu normálního života?:-/ A ono existuje normální život bez svobody?8-o Kdesi jsem slyšel, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. To je jasné: Svoboda otroka končí tam, kde začíná svoboda otrokáře! Nebo je to jinak?

0 0
možnosti

P35e58t76r 68Č66e16c89h

17. 11. 2020 20:33

Je to jinak. Otrok je tvor nesvobodný, tudíž jeho "svoboda" nemůže nikde začínat ani končit

0 0
možnosti
Foto

Souhlasím. Doslova mne uráží, když si kdosi -kdokoliv osobuje právo rozhodovat o tom, co je "fake", co je "předsudečná nenívist" a dokonce vyhlašuje, o čem se nesmí pochybovat. Jak to říkal ten starý Voltaire? Jak to říká Ústava ČR?

0 0
možnosti

Zatímco evidentně nemocná Greta může šířit pavědecké nesmysly, rozumné názory jsou cenzurovány. Autore, dokážete si domyslit, jaká bude reakce voličů na omezování svobody. Já ano, a důsledky se nebudou líbit ani vám, ani mě.

0 0
možnosti
Foto

Kolik svobody lze obětovat? Záleží na věku a doby obětování. Jinak vidí problém 20ti letý, jinak 75ti letý. Zatím co pro prvního je nepředstavitelné být omezován, pro druhého, pokud chce nějakou dobu ještě žít, tak 100%, ale to % se může měnit s dobou trvání oběti. Život je záležitost nebezpečná, riskantní a nezdravá a stejně z něho živi nevyjdeme, napsal kdysi jeden satirik.

0 0
možnosti

Novinářské provokace! Denně je možné někde číst o omezování svobody. Například omezení rychlosti na silnicích je omezování svobody. Odmítači roušek citují nacisty, že zdravý národ vytvoří jen ti nejsilnější a nejodolnější.

0 0
možnosti

Prostě život na západě se mění na život v polokriminále, zatímco v řadě států, které označujeme za diktatury, mají lidé mnohem víc svobody. A mohou za to západní vlády svým přístupem k pandemii.

0 0
možnosti

P77e70t10r 19Č78e10c76h

16. 11. 2020 11:47

Ono jde o to, co je to ta svoboda a jaká její míra je únosná, aby vůbec bylo možno hovořit o "normálním životě". Je obecně známo, že absolutní svoboda neexistuje a byla by jen na škodu tomuto normálnímu životu (anarchie). A tak se o ní jen žvaní, aniž by se vědělo, o čem se řeč vede. Svoboda se zaměňuje za demokracii, ikdyž se jedná o dvě zcela různé věci. Jde totiž o to,, že demokracie bez jisté vyšší míry svobody být nemůže, zatímco svoboda bez demokracie ano (anarchie). O tom se však v médiích nedozvíte nic. Obecně jde o to, že obětuji-li v zájmu "normálního života" té svobody moc, ztrácím ten normální život. A o tom to celé je.

0 0
možnosti
Foto

Jinak, co se týká časově jasně ohraničeného a dobře zdůvodněného omezení svobody v případě epidemie, tak s tím souhlasím.

Ta paralela ke svobodě slova je ovšem něco úplně jiného a proti těmto myšlenkám bychom se měli zejména DNES, kdy je svoboda slova tak ohrožena, hlasitě vymezovat.

Autor by si velmi dobře rozuměl s komunistickými cenzory: jistě by se shodli, že člověk si může myslet cokoliv, i za toho Komunismu! - jen je třeba bojovat proti tomu, aby ty "špatné" myšlenky dále šířil...

0 0
možnosti
Foto

Já zásadně nesouhlasím s tím leitmotivem toho článku, vyvozeným z příkladu svobody slova na facebooku. Ona totiž samozřejmě NENÍ PRAVDA a nikdy nebyla, že když něco - i v podmínkách té ničím neomezované svobody! - něco napíše na net, hned to vidí miliony lidí! Na facebooku to vidí jen malá podmnožina jeho přátel, a teprve podle toho, jak s tím příspěvkem interagují, zda mu dávají Like apod., se to ukazuje více lidem. Miliony to ovšem nebudou téměř nikdy. Teprve, pokud se to ostatním lidem líbí natolik, že tu myšlenku dále sdílejí - tak pak to může mít ten velký dosah. A já zásadně nesouhlasím s tím, že by lidé měli být omezováni v publikování myšlenek, které ostatní oslovují natolik, že je začnou sami šířit. No a ty ostatní myšlenky, které ostatní neosloví, se šířit prostě nebudou a uvidí je jen pár jednotlivců. Stejně jako v reálném životě. Čili, ústřední myšlenka tohoto článku je dle mého špatně.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den pane Hanko

Zásadně s vámi souhlasím a reaguji pouze proto, aby jste si nemyslel, že jste se svým kritickým myšlením na světě sám. Já se tak někdy cítím.

0 0
možnosti

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...