Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kolik obětí si koronavirus zatím skutečně vyžádal?

Výjezd k potvrzenému COVID-19 pacientovi. Pro osoby, které s ním přijdou do přímého kontaktu to znamená, že se musí předem navléct do neprodyšného ochranného obleku. Dvoje rukavice, návleky na nohy, respirátor, štít. Jistota, že se několik hodin budete koupat ve vlastním potu. foto:  Petr Topič, MAFRA

Jak nám výborně vyšla první vlna, v té druhé jsme byli neúspěšní a ve třetí jsme se z předchozích chyb příliš nepoučili. Namísto svádění neúspěchů na oponenty, případně někoho za našimi hranicemi, či bagatelizace počtu obětí koronaviru by veřejnost možná ocenila přiznání vlastních chyb a představení rozumné vize.
  16:44

Poslední půlrok je plný neblahých společenských změn. Proběhla druhá vlna koronavirové pandemie, kterou se nám nepodařilo zvládnout, a stála tisíce životů. Vznikl protiepidemický systém, který se před Vánoci ohnul a namísto tvrdého lockdownu bylo doporučeno scházet se až poté, co se člověk otestoval antigenním testem, na který se však z kapacitních důvodů téměř nešlo objednat. Očkování, o kterém víme, že je jedinou možnou cestou k normálnímu životu, nebylo připraveno a ve spěchu se začalo organizovat až na sklonku roku.

Navíc dostává veřejnost téměř každodenně protichůdné zprávy o jeho průběhu, objednávání a termínech. Za této situace ministr zdravotnictví Jan Blatný opakovaně zapochyboval, zda na sebe nejsme příliš přísní a nevykazujeme neadekvátní úmrtnost týkající se covidových pacientů. Centrální otázkou se stalo, kolik lidí vlastně zemřelo „s“ covidem – a kolik „na“ covid samotný.

Irelevantní diskuse

Ačkoliv se to laikovi může zdát relativně jednoduché, rozhodnout o příčině úmrtí bývá v klinické praxi docela obtížné. O to více, máte-li tak učinit u staršího pacienta s množstvím těžkých, či přímo potenciálně smrtelných diagnóz. Někdy je člověk na rozpacích dokonce i v případě, že nemocného dobře znal a dlouho ho léčil. Ještě těžší to je v situaci, když jste sami ho neznali. A proč tady vysvětluji takto smutnou a pro drtivou většinu čtenářů neatraktivní problematiku?

Diskuse, zda pacienti umírají „na“ covid, nebo „s“ ním, je v současnosti zcela irelevantní. Mnohem důležitější je, kolik obětí si onemocnění covid-19 skutečně vyžádalo. Existují totiž jeho závažné komplikace, na něž nemocný zemře za týdny nebo měsíce, a přitom už dávno není „covid pozitivní“.

Protože diskuse, zda pacienti umírají „na“ covid, nebo „s“ ním, je v současnosti zcela irelevantní. Mnohem důležitější je, kolik obětí si onemocnění covid-19 skutečně vyžádalo, a to nejen jako například přímý důsledek zánětu plic, selhání srdce nebo vzniku krevních sraženin v cévním řečišti, ale i dalších, třeba nepřímých konsekvencí tohoto onemocnění.Existují totiž jeho závažné komplikace, na něž nemocný zemře za týdny nebo měsíce, a přitom už dávno není „covid pozitivní“.

Máme také velmi přesvědčivé důkazy, že v době pandemické vlny se nemocní obávají navštěvovat lékaře, a proto s diagnózami, jako je infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda, přijdou příliš pozdě, aby mohli být léčeni nejefektivnějším způsobem, nebo dokonce zůstanou doma. I to jsou nepřímé důsledky covidu-19 a případná úmrtí či invalidizace na jeho vrub. Na druhou stranu byla loni nejnižší úmrtnost na českých silnicích za uplynulá léta.

To vše musíme brát v úvahu a poté se zeptat, kolik obětí si koronavirus zatím vyžádal? Dnes jsou k dispozici čísla, která nejsou definitivní – chybí v nich poslední dva týdny loňského roku. I na jejich základě se však lze domnívat, že nás oproti průměru posledních pěti let zemřelo asi o 16 tisíc více. Je tedy jedno, zda se to stalo „na“, „s“, či „v důsledku“ covidu-19, důležité je, že nárůst oproti minulým letům nastal v podzimních měsících, což kopírovalo druhou vlnu pandemie. Příčinu i přibližné počty tedy známe.

Férové přiznání

Obávám se, že většina zasvěcených si je uvedených faktů dobře vědoma a jediným důvodem, proč tato diskuse ožila, je kouřová clona mající zakrýt těžko vysvětlitelné počty zemřelých. Tak, jak nám výborně vyšla první vlna s naprostým minimem obětí, jsme v té druhé byli neúspěšní a v té třetí jsme se, jak se zdá, z předchozích chyb příliš nepoučili. Ani dvě celonárodní akce, předvánoční antigenní testování a celostátní očkování coby světlo na konci tunelu roku 2020, nebyly dobře připraveny.

Současná situace je obtížná a problémy v ní mají všichni. Žádná evropská země nezůstala ušetřena a v každé si lidé nějakým způsobem stěžují. Bylo by však férové přiznat si, že ohledně výsledků covidových statistik se nám v posledním půlroce nedaří.

Následné přesvědčování zodpovědných, že vše mají pod kontrolou, přesáhlo obvyklou mez politického lakování narůžovo a dostalo se do sféry vytváření virtuální reality.Současná situace je obtížná a problémy v ní mají všichni. Žádná evropská země nezůstala ušetřena a v každé si lidé nějakým způsobem stěžují. Bylo by však férové přiznat si, že ohledně výsledků covidových statistik se nám v posledním půlroce nedaří.

Namísto svádění vlastních neúspěchů na své oponenty, případně někoho za našimi hranicemi, nebo dokonce cynické bagatelizace počtu obětí koronaviru by veřejnost možná ocenila přiznání vlastních chyb a představení nějaké rozumné vize na život v naší zemi v roce 2021. Nic podobného jsem bohužel zatím neslyšel.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!