Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Kolik elektrické energie budeme v budoucnosti opravdu potřebovat?

Na článek jaderného energetika Františka Hezoučkého o Výstavbě 5. bloku Jaderné elektrárny Dukovany chybí odborná diskuse zareagoval vysokoškolský pedagog a ekolog Pavel Nováček.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

M42i50l12a78n 84S11m51r31ž

15. 1. 2021 17:55

Mnozí diskutující používají osobní výpady, aniž by byli schopni reagovat slušně a věcně. To je samozřejmě škoda a nesvědčí to elementárním povědomí o nutnosti udržitelného způsobu života a této civilizace. To je velmi špatná zpráva, která nám nedává příliš mnoho šancí.

Je s podivem, že ač sousedíme s vyspělými západoevropskými zeměmi (Německem a Rakouskem), které si spolu s další země EU vytýčily cíl 100% obnovitelné energie, my budeme raději výjimkou se svými východoevropskými sousedy. Naši občané budou platit horentní sumy za jadernou elektřinu, budou se bránit vybudování trvalého úložiště vyhořeného paliva a oželí množství pracovních příležitostí v decentrální, čisté a neriskantní energetice.

Dovedete si představit na kolik se za hypotetických 17 let do připojení nových Dukovan ještě sníží cena obnovitelných zdrojů, když jsou tyto již dnes i s akumulací na polovině ceny z jaderného zdroje a bez akumulace na 1/3 až 1/4?

O tom, že je úplné zásobování OZE možné, svědčí mnohé příklady

0 0
možnosti
LK

Začnu historickou nepřesností: Japonsko nekapitulovalo jen kvůli jaderným bombám. Na asijském kontinentu přiměli Japonce k překotnému ústupu Sověti. Ostatně - myslíte si, že Stalin dostal Kurily jen kvůli svému impozantnímu kníru?

A teď k myšlence "Kolik elektřiny budeme potřebovat". Jistě by se dalo mnohde uspořit, skleněné paláce zářící celou noc, až v nich nikdo není, jsou příkladem doslova zářným. Jenže - chceme elektromobily. Chceme topit bez nutnosti spalovat nejen uhlí, ale ani dřevo a výhledově ani plyn. Mobily, počítače a další přístroje nejedou na dobré slovo. Z čeho chcete energii pro ně získat? Z lesa vetrníků, likvidujících přirozené atmosférické proudění? Ze solárů, kvůli kterým doly na suroviny ničí životní prostředí? Co s tím chcete dělat, pane? Nebo myslíte, že se lidstvo semkne kolem loučí (které ovšem také produkují emise)?

0 0
možnosti
MS

M70i82l41a44n 34S32m22r82ž

13. 1. 2021 17:59

Vážená paní Kašparová,

samozřejmě, že z obnovitelných zdrojů. Jiná cesta není reálná, z časových ani materiálních důvodů. Jinak bychom na pokrytí celkové elektrické spotřeby museli vystavět asi dalších 65 % výrobní kapacity, tj. odhadem šest a půl krát než dnes stojí. Odpočítal jsem OZE a hydro. Tedy 440 * 6,5 tj. 2860 1 GW reaktorů. Kam byste je chtěla dát? A z čeho je postavit? A jak je nakrmit uranem? Thorium? Tedy přesně thorium/uran? Roztavené fluoridy? Vše nebezpečné a drahé. A veškerou energii? Ještě vynásobte pěti. Chcete čekat na fúzi? Přeji dobré nervy.

Myslíte si, že materiál na jadernou energetiku padá u nebe? A víte jak se recykluje? Reaktor a silně ozářené části se zakopou do díry. A jak se recykluje fotovoltaika a listy VE? PV CYCLE recykluje z 96% a z lopatek VE se dělá cement.

0 0
možnosti
Foto

Vážený autore,

rozhodl jsem se vstoupit do diskuze, abych přidal i svůj "pohled informovaného laika".

Transformsace v Německu bedlivě sleduji (viz https://www.agora-energiewende.de/en/service/recent-electricity-data/chart/power_generation/06.12.2020/06.01.2021/), ale že bych z ní byl moc nedšen říci nelze. Dále píšete že se v Německu bude pro vyrovnávání sítě používat plyn. Uplynu jsem v nedávné době četl že při započtení emisí pře těžbě dopadne podobně jako uhlí, bohužel jediný článek, který jsem k tomuto tématu našel je https://denikreferendum.cz/clanek/27427-zemni-plyn-je-problem-nikoliv-reseni-pro-zmenu-klimatu od pana Smrže, kterého ale nepovažuji za důvěryhodný zdroj, takže tuto část mého komentáře berte spíše jako otázku na vás - ekologa.

Pokud se zaměříme na přepracovávání paliva našel jsem tento článek https://www.world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/fuel-recycling/processing-of-used-nuclear-fuel.aspx ve kterém jsou uváděny dokonce i kapacity jednotlivých zařízení na přepracování paliva.

Co se život

0 0
možnosti
MS

M15i96l33a53n 73S22m29r43ž

7. 1. 2021 19:50

Děkuji, že mě nepovažujete za důvěryhodný zdroj. Nestačí Vám snad zdroje v článku? Nestačí Vám ani udaje publikované Evropskou unií: https://ec.europa.eu/energy/topics/oil-gas-and-coal/methane-emissions_en ? Máte snad opačné informace? Můžete sdělit jaké? Děkuji.

0 0
možnosti
VN

Věřím panu autorovi, že neumí zpracovat vyhořelé palivo - ale ruský TVEL je zpracovat umí a z odseparovaného "extrémně toxického plutonia" umí vyrobit MOX, tedy nové palivo do reaktorů. Protože Pu239 vzniká z U238, jehož je v MOX nějakých 90%, i po recyklaci vznikne v reaktoru opět další palivo. TVEL má enormní zájem na odběru "vyhořelého" paliva, protože pro něj to není odpad, ale surovina.

Jaderná elektrárna neprodukuje více odpadního tepla než jakákoli jiná tepelná elektrárna odpovídajícího výkonu. Zda více zasahuje do krajiny jeden Temelín nebo několik tisíc větrných elektráren se sloupy zvíci tří petřínských rozhleden na sobě, by se dalo diskutovat.

Centralizované a mohutné zdroje se nestaví pro psinu králíkům ani e zločinné megalománie, ale protože velký zdroj mívá větší účinnost než několik malých.

Pořizovací cena jedné jaderné elektrárny a několika (desítek) tisíc větrných elektráren je srovnatelná - mně vychází dokonce větší u větrníků. A doba životnosti JE je pořád delší než d

0 0
možnosti
VN

A doba životnosti JE je pořád delší než doba životnosti VěE nebo FVE.

Ztráty přenosem jsou výrazně nižší než ztráty z nutné akumulace elektřiny z náhodně a neřiditelně vyrábějících zdrojů - nejlepší účinnost v průmyslovém měřítku mají přečerpávací elektrárny a jedna z nejmodernějších a největších na světě - české Dlouhé Stráně - ztrácí v cyklu 25% a je schopná dodávat třetinu výkonu Temelína po dobu 6 hodin. Při naplněné horní nádrži.

0 0
možnosti
VN

Těžko mohl v roce 1944 přesvědčovat admirál William Leahy viceprezidenta USA Harryho S. Trumana o nefunkčnosti jaderné bomby, neboť:

1) Harry S. Truman nastoupil do funkce viceprezidenta USA až 20. ledna 1945

a

2) až do smrti FDR a nástupu Harryho S. Trumana do funkce prezidenta USA 12. dubna 1945 byl vývoj jaderné zbraně utajen i před ním.

A stejně jsou na tom ostatní "argumenty" pana nepoučeného laika, který mi připmně jedno arabské přísloví, resp. jednu je část:

Ten, kdo ví a neví, že ví, spí. Probuďte ho.

Ten, kdo neví a ví, že neví, je prostý. Poučte ho.

Ten, kdo neví a neví, že neví, je hloupý. Vyhněte se mu.

Ten, kdo ví a ví, že ví, je moudrý. Následujte ho."

0 0
možnosti
VN

Ano - i na transplantace srdce by měl být brán vážně i laický pohled...

0 0
možnosti
JR

J69a75n 80R64á73ž

7. 1. 2021 15:14

Je poznat, že pan Nováček je laik. Sice jak píše poučený, ale přesto je laik. Už jenom to, že jako příklad uvažování o bezpečosti jaderných elektráren uvádí Černobyl a Fukušimu, fostatečně o tom vypovídá!

No a jeho úvahy o jaderném úložišti jsou naprosto mimo mísu.

Závěr: Článek plný nesmyslů!

0 0
možnosti
VN

Marně hledám, jak se jeho "poučenost" projevuje...

0 0
možnosti
VV

Dobrý den , pane Nováčku opakujete slovní spojení jaderné úložiště , prosím vemte čtvrt hodiny a nastudujte si co to znamená a jeho provedení . Podle toho jak vyznívá vaše psaní , tak máte i vyvěšenou vlajku Tibetu

0 0
možnosti
AJ

Po přečtení příspěvku autora mě napadá asi jen jediné: Pan Hezoučký není žádný nováček je to zkušený člověk, co už něco pořádného realizoval , zatím co pan Nováček opakuje jako laik všeobecně známé mantry o OZE a jen propagandisticky pindá.

0 0
možnosti
RV

Páčilo sa mi, ako autor vyprodukoval množstvo technických a technologických tvrdení a nakoniec vyhlásil, že o nich nebude diskutovať. ;-D

0 0
možnosti