Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Kogenerace není módní vlna, ale perspektiva do budoucnosti

Uspořádání energetiky, kdy na jedné straně budou OZE a na druhé regulovatelný výkon, má logiku. Základního výkonu z jaderných elektráren bude třeba čím dál méně.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M. Komm

16. 5. 2015 11:45
Cely mix

Autor stejne jako rada dalsich zastancu OZE zamlcuje pomerne dulezity fakt. Pokud se rozhodnete vymenit stabilni zdroj jako je JE za nestabilni jako jsou OZE, tak potrebujete zalozni zdroje pro pripad ze slunicko zaleze a vitr prestane foukat. A temi zaloznimi zdroji jsou typicky elektrarny spalujici fosilni paliva (plynove maji nejlepsi reakcni dobu). Zadna biomasa, vodni elektrarny (v nasich podminkach) ci jine alternativni zdroje nejsou schopne pokryt vykyvy spojene s tim, kdy by OZE tvorily napr. 20 nebo vice procent produkce elektriny.

To znamena, ze misto JE (ktera ma prakticky nulove emise CO2) dostanete mix OZE + fosil, ktere samozrejme CO2 produkuji. V Nemecku se tento trend zatim dari castecne vykryvat prilezitostnym nakupem elektriny z okolnich zemi, ale je jasne ze pokud by to takhle delali vsichni tak to nebude fungovat.

V tomhle svetle IMHO JE nevypadaji tak spatne. Me osobne prijdou dost posetile argumenty o cene elektriny. Za prve nikdo nevi kolik bude stat elektrina z

0 0
možnosti

J. Poděbradský

16. 5. 2015 19:05
Re: Cely mix

to je neuveritelny blabol neznalka, kogeneracni stanice spaluji v prvni rade zemni plyn, u biostanic jsou kogeneracni stanice jejichz vykon je postradatelny.  Kecy o JE jako zachrane energetiky jsou liche, protoze prave JE potrebuje jalove elektrany pro vykryvani promenlive spotreby. JE ma nejvetsi emise! Pri stavbe, tezbe, uprave a likvidaci... provoz je sice bez emisni, ale zato s tritiem ve vode......." Vetrniky a slunecniky" se vzajemne doplnuji a v podstate kopiruji promenlivou spotrebu obavtel a kogeneracni stanice  jsou idealni pro vykryvani a stabilitu site na koncovych stupnich, protoze jejich vystvba je velmi rychla, relativne lacina a ucinnost velmi vysoka na rozdil od vetsiny zdroju

0 0
možnosti

13. 5. 2015 10:45
Mam jiste pochybnosti ...

Rad bych si jednou precetl nezaujaty rozbor a srovnani materialove a investicni narocnosti "male" a "velke" energetiky. Skutecne je vyhodne nahradit jedno velke zarizeni (+ navazujici infrastrukturu) tisicem ci desetitisicem malych zarizeni? Porad o tom nejsem nejak presvedcen. A obrazky typu "Týdenní diagram výroby elektriny v Nemecku v roce 2020" mne nepresvedcuji. Realita je jedna vec, smele plany druha (o tom by mohl vypravet treba Chruscov). Ale samozrejme, i plan se da splnit za kazdou cenu, at to stoji co to stoji.

Autor uvadi, ze "již dnes lze vyrobit elektrinu z kogeneracní jednotky do ctyr Kc/kWh". Fajn, je z oboru, mel by to vedet. Ale kdyz uvazim jine jeho tvrzeni, totiz ze "poplatek na OZE ... dnes ciní 495 Kc/MWh" aniz by se obtezoval uvest, ze dalsich minimalne 200, ale spise uz 300 Kc/MWh plati stat (z nasich dani, jak jinak, protoze ani za Babise se na MF jista materie na zlato nemeni, na rozdil od Blaniku), mam podezreni, ze si tu jen ohriva svou polivcicku.

0 0
možnosti

J. Poděbradský

13. 5. 2015 6:49
kogenerace

V soucasne dobe se kogenerace provozuje na "roure plynu" nebo u biostanic . Takze ma sice kogenerace zelenou, ale jaksi zdroj paliva je omezeny! Autor ma pravdu z obecneho hlediska , ale jak dal s palivem??

0 0
možnosti

Milan V

12. 5. 2015 20:54
korupce může být kdekoliv, ale tady jde o budoucí energetiku

Autor, jako praktik, říká to co já, jako akademik: Německá Energiewende změnila energetiku v našem regionu. A myslím, že si to začíná uvědomovat i ČEZ. Instalace fotovoltaiky a větrníků v Německu změnila celou hru. Jelikož instalované kapacity budou brzy již takové, že když bude svítit slunce a foukat, tak Německo vyrobí veškerou el. energii z OZE, a to bude ve stále větším počtu dní v roce.

Pak "baseload" z JE ztrácí smysl (dělá JE ještě více neschopné ekonomické konkurence). A my jsme jen ekonomický a energetický "přívažek" Německa.

Takže řešení v našem regionu je slunce, vítr, voda, biomasa a klasická kogenerace. To, spolu s úsporami nemá alternativu.

A kdokoliv jiný se bude chtít uplatnit, bude zase potřebovat (výše v diskusi zmiňovanou) politickou korupci. Přečtěte si diskusi pod článkem České posice z 20. dubna - Lex energeticus

0 0
možnosti

M. Konečný

13. 5. 2015 6:50
Re: korupce může být kdekoliv, ale tady jde o budoucí energetiku

V nejbližší budoucnosti s rozvojem technologií a bohatstvím společnosti lze vyrábět elektřinu opravdu různými způsoby. Draze/levně, spolehlivě/nespolehlivě, obnovitelně/neobnovitelně, lokálně/centrálně a každá z těchto položek má vliv na sebe navzájem. Uplatnění OZE v dnešní míře je čistě důsledkem politiky a ve výsledku je energie vyrobená z OZE drahá. Nic víc. Proč tuto cestu považujeme za perspektivní, myslím tím seriosní hodnocení, v článku ani ve Vašich komentářích nenajdu.

0 0
možnosti

M. Sedmík

12. 5. 2015 20:52
Cena energie v SRN

"Naopak díky svému technologickému náskoku, který při budování OZE v Německu získají, budou schopni vyrábět elektřinu levněji než ostatní."

Zde slibujete holuba na střeše, ale současná realita je taková, že díky nucenému přechodu z JE na OZE + klasika se v Německu energie zdražuje:

http://nejedly.blog.idnes.cz/c/314530/Rostouci-ceny-elektriny-znervoznuji-nemecke-politiky.html

0 0
možnosti

Milan V

12. 5. 2015 21:06
Re: Cena energie v SRN

Němci umí počítat, znají přesně své závazky z feed-in-tarifu. Zatímco nyní jejich cena pro drobné spotřebitele mírně roste, trend se již obrátí v roce 2023 (nová informace z webu Agora Energiewende) a cena bude klesat. Samozřejmě pro Němce, vzhledem k jejich 3-4 krát vyšším mzdám, jsou jejich ceny (vyšší o pár desítek procent) pro drobné odběratele mnohem příznivější než pro nás v ČR.

A velkoobchodní cena elektřiny se díky OZE snížila na třetinu (v celém regionu), proto silně klesá zisk ČEZ i cena jeho akcií. Proto německý EON odchází od klasické energetiky plně na OZE.

To je realita, která znervozňuje jen naše zastánce JE.

0 0
možnosti

M. Sedmík

12. 5. 2015 20:44
Celkové náklady OZE

"Už dnes je elektřina z větru i po započtení investičních nákladů levnější než z nově postavené jaderné elektrárny."

A máte započtenu i cenu 100% zálohy výkonu, jejíž nutnost v článku zmiňujete? Záložní zdroje musí být dnes klasické, a díky malému využití je u nich cena energie vysoká (investiční náklady + údržba děleno vyrobenou energií). Toto a nutnost posílení přenosových sítí je potřebné započíst jako externí náklady OZE.

0 0
možnosti

Milan V

12. 5. 2015 21:10
Re: Celkové náklady OZE

ta záloha je (měla by být) především v kogeneraci. To přece dělá každá úspěšná firma v ČR. Myslíte že Škoda auto bere elektřinu z ČEZu? Nebud´te naivní, základ u nich je kogenerace (vlastní výroba), potřebují teplo i elektřinu, a pak i OZE.

Podívejte se na jejich www. stránky.

0 0
možnosti

J. Poděbradský

12. 5. 2015 15:08
JE

je velmi ucinny nastroj !! .......KORUPCE !!

0 0
možnosti

P. Mach

12. 5. 2015 18:58
Zapoměl jsi před to je napsat oze.

oze je velmi účinný nástroj korupce.

0 0
možnosti