Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Když se Jean-Claude Juncker klaní Karlu Marxovi…

  13:44
Projev Jeana-Clauda Junckera u příležitosti 200. výročí narození Karla Marxe byl fackou národům Evropské unie, které dlouhá desetiletí trpěly pod komunismem. Kdo adoruje Marxe, zneucťuje miliony nevinných obětí této ideologie.

Juncker sklidil za své výroky o Marxovi spoustu kritiky. foto: Reuters

Pokrokový svět slaví. Den poté, co jejich lídr, křesťanskodemokratický (!!!) předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, před dvěma týdny pronesl svůj upřímný a památný projev u příležitosti 200. výročí narození Karla Marxe v jeho rodném Trevíru, otevřeli šatník a hrdě si navlékli tričko s nejznámějším marxistickým revolucionářem Che Guevarou. Konec přetvářek, levicoví liberálové, piráti a mainstreamoví zelení si oddechli, protože konečně mohou sundat masky nasazené kvůli oblafnutí naivních voličů.

Mladším kolegům občas položím kontrolní otázku, zda vědí, jaká je nejkratší cesta z kapitalismu do kapitalismu. Reakce je pokaždé stejná. Mají za to, že jde o nějaký vtip nebo chyták. A když jim po mnoha nesprávných odpovědích prozradím vysvětlení největšího paradoxu posledních několika set let světových dějin, tedy že je to komunismus, z výrazu jejich obličeje vidím, že se octli v absurdním světě, jemuž vůbec nerozumějí.

Až pomalu jim dochází, že kapitalistickému systému, který musí strpět trochu demokracie, by rozbití tradičních (nebo přesněji sakrálních) společenských struktur trvalo dlouho, třeba i sto let, což je z hlediska mnohonásobného návratu kapitálu absolutně nepřijatelné. Proto je třeba nasadit komunisty, kteří takový úkol dokonale zvládnou za mnohem kratší dobu, a na perfektně zdevastované území pak rychle nastupuje opět kapitalismus, jehož představitelé z velké části přicházejí z řad komunistů…

Aféra LuxLeaks

Za stejný paradox lze označit situace, kdy při oslavě Marxových kulatin hlavní projev o kritice špatné formy kapitalismu a o vyvinění Marxe z komunistických zločinů pronese politik, který od roku 1989 v postech premiéra nebo ministra financí pracoval téměř 25 let v největším daňovém ráji Evropy. O tom, jaké formě kapitalismu vyběhával Juncker byznys, si lze přečíst v dokumentech LuxLeaks.

O tom, jaké formě kapitalismu vyběhával Juncker byznys, si lze přečíst v dokumentech LuxLeaks. Díky únikům těchto informací vyšlo najevo, že v letech 2002 až 2010, v době, kdy byl Juncker lucemburským premiérem, pomáhala jeho země nadnárodním monopolům odvádět nižší daně.

Díky únikům těchto informací vyšlo najevo, že v letech 2002 až 2010, v době, kdy byl Juncker lucemburským premiérem, pomáhala jeho země nadnárodním monopolům odvádět nižší daně. Tajné dohody mezi Lucemburskem a nadnárodními firmami se týkaly okolo 340 firem. Juncker přitom měl cíleně bránit daňové reformě EU. Jenom Německo přišlo na daních kvůli této politice (nebo spíše zločinu?) o téměř 200 milionů dolarů.

Podle německého vyšetřovatele Norberta Naulina „tato podpora při daňových únicích, kterou jsme viděli při našem vyšetřování u bank, je systematickou a organizovanou formou hospodářské kriminality“. Europoslanec Fabio de Masi, místopředseda Vyšetřovacího výboru Evropského parlamentu pro praní peněz, vyhýbání se daňovým povinnostem a daňové úniky, uvedl: „Je absurdní, že miliony Evropanů, kteří trpěli kvůli úsporným politikám, mají nyní za předsedu Evropské komise kmotra daňového dumpingu.“

Pošlapávání evropských hodnot

Klanění Junckera před Marxem bylo naprosto nechutným projevem neúcty a facka národům Evropské unie, které dlouhá desetiletí trpěly pod komunismem. Nemluvě o tom, jaký měl Marx názor na Židy, Slovany, ženy či lidi tmavé pleti. Junckerovým fanouškům je třeba připomenout, že žádný marxista nemůže být demokratem. A kdo adoruje Marxe, popírá demokracii a zneucťuje miliony nevinných obětí této ideologie, protože uskutečňování jeho myšlenek vždy a všude vedlo k tragédii. Pro pořádek, sociální demokraté odmítli právě násilí v Marxově učení.

Mantrou Junckera a jeho kolegů jsou evropské hodnoty a kdo je podle jejich názoru nedodržuje, má dostat tvrdý trest za vyučenou. Jenže kdo tady pošlapává tyto hodnoty?

A třetí paradox: mantrou Junckera a jeho kolegů jsou evropské hodnoty a kdo je podle jejich názoru nedodržuje, má dostat tvrdý trest za vyučenou. Jenže kdo tady pošlapává tyto hodnoty?Za projev, který Juncker pronesl v Trevíru, by se nemuseli stydět snad jen anarchisté či extrémní levičáci. Šéf Evropské komise, který se tváří, že je křesťanský demokrat, má morální povinnost protestovat proti každému projevu marxismu, ne pomáhat k nanebevzetí autora této ideologie. 

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...