Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Když opoziční politici začnou šířit fake news…

  11:30
V dnešní době se tomu eufemisticky říká fake news, již šíří pro tento úkol vytvořené webové stránky. Teď se k nim přidali i giganti opozice Markéta Pekarová Adamová a faktický šéf její strany TOP 09 Miroslav Kalousek. Jejich lež o armádě a Penamu začala žít vlastním životem a šíří se jako virus na internetu.

„Přestaňme tančit na Titaniku, do kterého nám teče. Přestaňme se na té palubě stále tvářit, že se nic neděje,“ komentovala nynější situaci předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. foto: ČTK

Celá republika, ale zejména stateční lidé v první linii už více než měsíc svádějí heroický boj se zákeřným a smrtícím koronavirem a od politiků často slyšíme výzvu, abychom se chovali zodpovědně, slušně a dodržovali nařízení, v opačném případě na to těžce doplatí celá země. Ale člověk je zřejmě od přírody nenapravitelný a svou nenávist není schopný potlačit ani v době, kdy bychom měli své síly spojit, aby na nemoc, která nás napadla, umřelo co nejméně lidí a aby ekonomické škody nebyly pro spoustu osob a podniků fatální.

Když slyším některé výroky opozičních politiků, ptám se, zda nefandí víc koronaviru než tomu, aby premiér, ministři, hejtmani a jim podřízené orgány co nejdříve zvládli svůj osudový úkol. Troufám si tvrdit, že od listopadu 1989 žádná vláda nedostala těžší břímě než ta dnešní. A někteří opoziční politici si dokonce myslí, že Andrej Babiš, Jan Hamáček a jejich spolupracovníci jsou šťastní, že mohou konečně bojovat s koronavirem, že si užívají, a dokonce zneužívají situaci k upevnění moci a popularity.

Mlčení neziskovek a veřejnoprávních médií

Vláda, která na sebe vzala plnou odpovědnost a za případné chyby se omlouvá, je stále obviňována, že něco udělala pozdě, ale něco zase brzy, že návrhy řešení jsou nefunkční a že opozice by to dělala mnohem lépe – ale nebudu pokračovat, vidíme a slyšíme to mnohokrát každý den. Na to se dá nakonec i zvyknout, zejména když si premiér, ministr či hejtman uvědomí, že boj s něčím natolik nevyzpytatelným, jako je tento virus, není možné politicky vyhrát. Těžko si však zvyknete na to, když někdo proti vám použije totální lež, a ještě v situaci, kdy pomáháte potřebným.

V dnešní době se tomu eufemisticky říká fake news, kterou šíří pro tento úkol vytvořené webové stránky. Teď se k nim přidali i giganti opozice Markéta Pekarová Adamová a faktický šéf její strany Miroslav Kalousek. Na sociálních sítích se začala šířit zpráva, že do lounského domova důchodců přijela Armáda ČR se dvěma velkými krabicemi, jenže prý v nich nebyl zdravotnický materiál, ale velikonoční perníčky od firmy Penam, která patří pod holding Agrofert. Tuto zprávu na Twitteru okamžitě sdíleli zmínění poslanci za TOP 09 – a přidali nekompromisní komentáře.

Těžko si zvyknete na to, když někdo proti vám použije totální lež, a ještě v situaci, kdy pomáháte potřebným. A webové stránky neziskových organizací, které se specializují na odhalování fake news, mlčí – stejně jako veřejnoprávní média. Představte si ten cirkus, který by rozjely, kdyby to bylo opačně. Opozice a jejich mediální dělníci by žádali stínání hlav, chvilkaři by vyhnali lidi na Letnou a pokrokáři v europarlamentu by volali po potrestání České republiky.

„Tohle je ukázková privatizace státu. Armáda ČR dělá kurýrní službu firmě z premiérova holdingu. Je nutné vyvodit odpovědnost. Andrej Babiš tu není navždy, armádě musí občané věřit, nesmí být podrývána rozkazy jako z absurdního dramatu,“ napsala předsedkyně strany. Její šéf Kalousek ve svém tweetu přitvrdil: „Tak na tohle bylo třeba prodloužit nouzový stav a (z)řídit zemi podle krizového zákona, pánové Babiš a Hamáček? Aby Armáda ČR rozvážela perníčky od Penamu? Byla by to trapná komedie, kdyby to nebylo tak skandální. Z toho se musí někdo zodpovídat.“

Na tweety ihned reagoval ministr obrany Lubomír Metnar i náčelník generálního štábu Aleš Opata. Nařčení oba označili za lež a za ukázkový příklad fake news. Generál Opata žádal omluvu od šiřitelů zpráv. Pekarová Adamová se později omluvila, o tom, že by to učinil i Kalousek, nevím. Lež o armádě a Penamu pak začala žít vlastním životem a šíří se jako virus po internetu dodnes. Lidé ji sdílejí a lajkují.

Webové stránky neziskových organizací, které se specializují na odhalování fake news, mlčí – stejně jako veřejnoprávní média. Představte si ten cirkus, který by rozjely, kdyby to bylo opačně. Opozice a jejich mediální dělníci by žádali stínání hlav, chvilkaři by vyhnali lidi na Letnou a pokrokáři v europarlamentu by volali po potrestání České republiky.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...