Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Když neviditelná ruka trhu strčí nohu do dveří regulátora

  19:10
Tři z pěti radních Energetického regulačního úřadu (ERÚ) měli pracovat na tom, aby velcí hráči na energetickém trhu mohli vykázat větší zisky na úkor spotřebitelů. Tedy opak toho, kvůli čemu je vláda do čela ERÚ vyslala.

Energetický regulační úřad. foto: archiv

Kdyby nešlo o obrovské selhání státu, nejnovější skandál kolem Energetického regulačního úřadu (ERÚ) by se dal přejít bonmotem, že neviditelná ruka trhu strčila svou nohu do dveří regulátora. Jenže když slyšíme z úst ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka výčet závažných pochybení tří členů vedení ERÚ, musíme se ptát, zda je vůbec možné, že se něco takového mohlo odehrát. Trojici, která po zásahu vlády v čele regulátora skončila, tvoří Vladimír Outrata, Vladimír Vlk a Jan Pokorný.

Ministr Havlíček jim vyčetl, že „přijímali a vyžadovali pokyny od třetí osoby, čímž jednali v tržním zájmu takové osoby, jednali absolutně ve prospěch regulovaných subjektů, ocitli se daleko za hranou a postupně ztratili veškeré zábrany“. A pro to vše prý existují „nezlomné důkazy“, které několik měsíců shromažďovaly bezpečnostní složky v přísně utajeném režimu. Trestní oznámení na radního Vlka už vyšetřuje policie.

Klíč skandálu

Takže shrnuto: tři lidé z pětičlenné rady energetického regulátora, který má být nezávislý, měli pracovat na tom, aby velcí hráči na energetickém trhu mohli vykázat větší zisky na úkor spotřebitelů. Tedy opak toho, kvůli čemu byli do čela ERÚ vládou v červnu 2017 vysláni. Regulátor trhu ztrácí důvěru nejen účastníků trhu, kterým dotčení úředníci nešli na ruku, ale i milionů občanů a statisíců firem, jimž není jedno, kolik zaplatí za elektřinu, plyn a teplo.

Sobotkova vláda sice padla, ale koalice ČSSD a lidovců vládla v ERÚ dál. Nejzajímavější by bylo zjistit, kteří hráči velkého energetického byznysu doporučili kandidáty jednotlivým politickým stranám. Zde je totiž klíč skandálu.

A buďme si jisti, že tento skandál nezůstane za hranicemi České republiky, zpráva bude zajímat nejen příslušné úřady v Bruselu, ale i zahraniční investory, kteří doposud (možná) žili v domněnce, že v Česku regulátor trhu – navzdory dřívějším aférám – měří všem stejně. Vládní čistka se navíc odehrává jen pár měsíců poté, co se letos na jaře policie začala zajímat o způsob rozhodování antimonopolního úřadu (ÚOHS), který má být nezávislou státní autoritou garantující svobodnou hospodářskou soutěž a férový proces zadávání veřejných zakázek.

Podezření, že se z ÚOHS, tedy z jednoho z pilířů právního státu, stal pod vedením padlého politika ČSSD Petra Rafaje nástroj organizovaného zločinu, je nedůstojné a děsivé. Ale vraťme se k energetickému regulátorovi a ptejme se, kdo ty tři končící členy rady ERÚ do funkce před více než dvěma lety dosadil. Za Vladimíra Outratu a Vladimíra Vlka můžeme děkovat ČSSD, jejíž tehdejší předseda Bohuslav Sobotka, jako nejvýznamnější představitel takzvaného appianského a bakalovského křídla strany, je v roli premiéra do vedení regulátora prosadil.

Jan Pokorný byl kandidátem KDU-ČSL, tehdejšího člena vládní koalice, v níž ČSSD a lidovci měli většinu. Sobotkova vláda sice padla, ale koalice ČSSD a lidovců vládla v ERÚ dál. Nejzajímavější by bylo zjistit, kteří hráči velkého energetického byznysu doporučili zmíněné kandidáty jednotlivým politickým stranám. Zde je totiž klíč skandálu.

Nezodpovědný experiment

A ptáte-li se, kdo navrhl, aby ERÚ po nechutném vyštípání kompetentní a nepodplatitelné předsedkyně Aleny Vitáskové, která extrémně vadila zejména takzvaným solárním baronům, už neřídil silný předseda, ale politiky vybraná pětičlenná rada ERÚ, odpověď je opět zdrcující. Přece další padlý politik ČSSD, bývalý poslanec a ministr průmyslu a obchodu Milan Urban, o němž i vlastní spolustraníci hovořili jako o člověku, který je napojený na energetické lobby.

Nejnovější skandál v plné nahotě ukázal, co se stane, když se s natolik důležitým regulátorem nezodpovědně experimentuje na úkor spotřebitelů, ať jde o domácnosti, či firmy

Ano, je to ten Milan Urban, který se v létě 2009 proslavil jako „pizza boy“ na skútru ve službách mocných v toskánském letovisku Monte Argentario, kde se potkali a vyjednávali tehdejší giganti politiky a byznysu – premiér Mirek Topolánek, jeho tvůrce lobbista Marek Dalík, šéf podniku a dnes dolarový miliardář ČEZ Martin Roman, lobbista ČEZ Vladimír Johanes a další.

Nejnovější skandál v plné nahotě ukázal, co se stane, když se s natolik důležitým regulátorem nezodpovědně experimentuje na úkor spotřebitelů, ať jde o domácnosti, či firmy. Doufejme, že tyto praktiky končí a ERÚ opět získá zpět důstojnost a důvěru nejen občanů, ale i zahraničních investorů.

Autor: