Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Když ani kníže nedodržuje pravidla…

  17:44
Heslo z plakátů „Slušně, poctivě, spravedlivě“ formálního předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga v povolební době, kdy s ním jdeme na trh, už očividně neplatí. Dlouholetý politik přece musí vědět, že máloco dokáže pobouřit českého člověka více, než když vidí někoho předbíhat frontu. Příště by se do ní mohl na farmářském trhu postavit.

Předvolební kampaň vrcholí. foto: MAFRA - Martin Horký

Pro voliče je vzácnou příležitostí přistihnout známého politika, jak se chová na veřejnosti v naprostém rozporu s hesly, která pronáší v médiích nebo na volebních plakátech. Formální předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg často chodí na populární farmářské trhy, které se konají každou sobotu na náplavce v Praze mezi Výtoní a Palackého náměstím.

Kníže to má blízko z domova, jen pár zastávek tramvají, tak proč sem nezajít koupit si zdravé potraviny. Navíc Karel je na náplavce, kam většinou chodí alternativci a hipsteři, vlastně mezi svými voliči.

Jako by se nechumelilo

Předminulou sobotu kolem poledne jsem stál ve dlouhé a disciplinované frontě u stánku, kde domácí pekárna nabízí čerstvé a zdravé pečivo. Postupovali jsme nesmírně pomalu, zejména proto, že prodávající s některými zákazníky dlouho rozprávěl, a také mu trvalo, než z kapes kabátu, kde měl kasu, vytáhl tu správnou bankovku či minci.

Předseda TOP 09 se na lidi ve frontě ani nepodíval, zaplatil a odešel, jako by se nechumelilo

Najednou vidím dobře oblečeného staršího pána, jak obchází frontu a rovnou se staví před prodávajícího, vybírá si pečivo. Kdo je ten drzoun? Proboha, Karel Schwarzenberg! Nebyl sám, přišel v doprovodu muže, který mi silně připomínal Vladimíra Hanzela, někdejšího ředitele sekretariátu prezidenta Václava Havla.

Předseda TOP 09 se na lidi ve frontě ani nepodíval, zaplatil a odešel, jako by se nechumelilo. Mladík za pultem měl pochopitelně radost, že mohl obsluhovat knížete, jenže pro ty, co to viděli, bylo chování pana předsedy překvapivé a nečekané. Nikdo mu nic neříkal, přece jenom je to starý šlechtic, a když už je někomu 77, měl by asi vědět, co se sluší a co ne.

Kdyby kníže přišel a zdvořile poprosil, zda bychom ho pustili mimo pořadí, protože spěchá, bolí ho nohy nebo se necítí dobře, jistě bychom neprotestovali a s úsměvem na tváři jeho žádosti vyhověli. Možná, že by ho pustila i zhruba 80letá paní stojící za mnou.

Hlas lidu

S Karlem na pivo. Tímto heslem zval jeho volební štáb lidi na setkání se „slušným kandidátem“ na prezidenta. Znělo to tak lidově a vtipně. Jenže to bylo ještě před volbami. Schwarzenbergovo heslo z plakátů „Slušně, poctivě, spravedlivě“ v povolební době, kdy jdeme s Karlem na trh, už očividně neplatí. Dlouholetý politik přece musí vědět, že máloco dokáže pobouřit českého člověka více, než když vidí někoho předbíhat frontu.

Schwarzenberg nedávno prohlásil, že v politice asi končí, takže mu už může být úplně jedno, co si o něm lidé myslí

Když pan předseda odešel, lidé ve frontě začali nahlas reagovat. Tak se chová vrchnost, když se objeví mezi poddanými. Pan privilegovaný nerad stojí ve frontě. Faleš a přetvářka. Takto za komunistů chodili k zelináři a do masny veksláci a prominenti. Když je kampaň, tak je lidovej, když ho zvolej, tak na nás kašle. Karel dopředu, všichni ostatní do fronty! Ty vulgárnější raději vynechám.

Schwarzenberg nedávno prohlásil, že v politice asi končí, takže mu už může být úplně jedno, co si o něm lidé myslí. Ale až příště půjde nakupovat na náplavku, mohl by se přece jen postavit do fronty.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...