Lidovky.cz

Kdo uklidí antisemitskou špínu?

  18:42
Nápis Jude Slavie na křižovatce u nájezdu na pražský Barrandovský most ve směru na Smíchov vidí desítky tisíc lidí, kteří kolem něj projíždějí. A zatím nikoho z nich nenapadlo hanebný nápis odstranit. Nezbývá než si koupit hnědou barvu a štětec a přetřít jej…

Nápis Jude Slavie na křižovatce u nájezdu na pražský Barrandovský most ve směru na Smíchov. foto: István LékoČeská pozice

Skoro každý den jezdím do práce z Podolí přes Barrandovský most na Smíchov. Na křižovatce u nájezdu na most stojí gigantický železný reklamní nosič firmy BigBoard, na který jsem si už zvykl. Vadí mi ale, že na hnědou barvou natřenou dolní část konstrukce někdo na jaře bílou barvou a půlmetrovými písmeny nastříkal dvě slova: Jude Slavie.

Pokaždé, když kolem projíždím, přemýšlím o tomto nápisu. Kdo měl zapotřebí se takto projevit?

Slávističtí intelektuálové

Mohl to být například kdokoliv z tvrdého jádra sparťanských fanoušků, který umí psát. V době, kdy agresivita mezi příznivci různých fotbalových týmů roste, se není čemu divit. Nedávno jsem viděl nálepku jisté sekce slávistických chuligánů, kteří si říkají „Intellectuals“. A co nám sdělují? „Smrt Spartě! Smrt Sigmě! Smrt Plzni! Pelta je č…! A. C. A. B. Nenávist je více než láska.“ (Pro nezasvěcené: A. C. A. B. je zkratka anarchistického hesla All Cops Are Bastards.)

Divím se, že nikdo ze slávistických intelektuálů nenašel odvahu nápis odstranit

Také se divím, že nikdo z těchto slávistických intelektuálů nenašel odvahu nápis odstranit. Ale stačil by snad i běžný fanoušek Slavie, aby něco udělal. Jsou jich v Praze prý tisíce. A co majitel klubu Aleš Řebíček? Ten má zřejmě řidiče a na čmáranice kolem silnice se nedívá. Ostatně Rasputin, jak kvůli dlouhým vlasům a zarostlé tváři Topolánkovu ministru dopravy přezdívají, již delší čas řeší jen neutěšenou finanční situaci klubu a aktuálně se snaží odvrátit hrozící insolvenci.

Nápis Jude Slavie vidí desítky tisíc lidí, kteří kolem něj denně projíždějí. Mezi nimi jsou jistě i stovky příslušníků státní či městské policie. A za čtyři měsíce zjevně nikoho z nich nenapadlo hanebný nápis odstranit. Přece ne každý policista fandí Spartě či Plzni, říkal jsem si. Není mezi nimi jediný opravdový slávista?

Politici z Prahy 4

Pak je tu firma BigBoard, známá z jiných kauz. Antisemitské heslo je napsáno na jejím majetku, zaměstnanci společnosti zhruba jednou za měsíc mění inzeráty, jak je tedy možné, že si toho nikdo z nich nevšiml. Nebo spíše všiml, a nechal to být?

A co politici z Prahy 4? Před volbami slibovali, že město uklidí. Copak tento nápis není špína? Že by starosta nebo někdo ze 45 zastupitelů za poslední měsíce alespoň jednou nenajížděli na Barrandovský most! (I když starostovi Petru Štěpánkovi asi trochu křivdím, protože po svém okrsku za každého počasí jezdí většinou na kole a cyklostezka v Braníku je na opačné straně silnice, odtud nápis vidět není.)

Politici z Prahy 4 před volbami slibovali, že město uklidí. Copak tento nápis není špína?

Když v dubnu začala růst tráva, viděl jsem, že nápis zezdola pomalu zakrývá zeleň, v květnu už nebyl skoro ani vidět. Jenže stalo se, že před dvěma týdny trávu kolem železné konstrukce pokosili a Jude Slavie už opět září. Ani zřízenec se sekačkou nezasáhl. Co tedy dělat?

Nezbývá nic jiného než koupit si hnědou barvu a štětec a v sobotu odpoledne nápis pořádně přetřít. Obávám se jen, že si toho okamžitě všimne policie a sdělí mi obvinění z poškozování cizího majetku. Ale bude to stát za to!

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.