Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kdo se skrývá za vznešená hesla o justici

  19:42
Dva padlí politici, Bohuslav Sobotka a Mirek Topolánek, účastí na demonstraci proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové zatáhli mezi tisíce lidí své letité problémy s justicí.

Záběr z brněnské demonstrace, kde lidé protestují proti Babišovi a Benešové. foto: Anna Vavríková, MAFRA

Nejnovější kampaní jednoho pokrokově-aktivistického spolku se staly demonstrace proti nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Od počátku není jasné, co jim na ní konkrétně vadí, ale i druhá akce měla nezanedbatelnou účast. Pro mnoho demonstrujících je zřejmě motivací princip, že kdo je ve vládě Andreje Babiše, a navíc poradcem prezidenta Miloše Zemana, nemůže být dobrým člověkem – a je jen z tohoto důvodu jasným ohrožením demokracie. Možná jsou skutečné důvody některých účastníků pragmatičtější.

Na demonstraci bylo mezi jinými heslo Nejsme slepí. Takový plakát, který demonstrantům aktivisté rozdávali, lze použít na jakékoliv demonstraci na libovolné téma. Je asi jasné, že ti, kteří protestují, se za slepé nepovažují. Jenže se nakonec ukázalo, že mezi odvážnými bojovníky proti zlořádu zasahování politiků do justice se objevily dvě osoby, které onomu heslu daly úplně jiný, přímo opačný význam – expremiéři Bohuslav Sobotka za ČSSD a Mirek Topolánek za ODS. Čeho se tito dva bývalí giganti politických kšeftů a intrik obávají?

Žádné protesty

Že by se expremiér ČSSD bál, že se v největší zlodějině polistopadové doby, v kauze vytunelované OKD, někdo konečně pokusí dosáhnout spravedlnosti nejen pro bezvýznamné úředníky, jimž privatizační transakci uložilo ministerstvo financí, ale i pro nejvyšší patra politiky, možná i pro Sobotku, který jako ministr financí vládě tento skandální a pro stát děsivě nevýhodný prodej dolů na Ostravsku připravil a předložil?

Proti odstranění neovlivnitelného plukovníka Roberta Šlachty, jehož útvar měla policejní reorganizace zničit, nikdo demonstrace neorganizoval. Nikdo také neprotestoval, když v České republice dlouhá léta vládla justiční mafie, proti které otevřeně vystoupila jen Marie Benešová.

Nebo má Sobotka strach z vyšetřování motivů ostudné policejní reorganizace, kdy se potentátům sociální demokracie podařilo prozatím beztrestně, zato velmi efektivně ochromit fungování policie v citlivé oblasti boje proti organizovanému zločinu? Nevíme. Ale víme, že proti odstranění neovlivnitelného plukovníka Roberta Šlachty, jehož útvar měla policejní reorganizace zničit, nikdo demonstrace neorganizoval. Nikdo také neprotestoval, když v České republice dlouhá léta vládla justiční mafie, proti které otevřeně vystoupila jen Marie Benešová.

Nebo že by se expremiér za ODS obával, že v kauze nákupu vojenské techniky pro armádu, v níž je odsouzen ke 4,5 letům vězení za podvod Topolánkův blízký přítel Marek Dalík, vylezou ven ještě další podrobnosti, co všechno se kolem té akvizice za mnoho desítek miliard korun dělo? Nebo snad že Dalík nebude propuštěn po půlce trestu na podmínku, jak někdo někomu možná sliboval?

Otevřete oči

Ptejme se však také, kolik jiných politiků, úředníků nebo podnikatelů, kteří mají se spravedlností objektivně velký problém (například trestní stíhání na objednávku), se demonstrace proti Benešové účastnilo. A kolik tam bylo lidí, kteří v dobré víře, ale bez objektivních informací chtěli jen říct nahlas, že spravedlnost má být férová a měřit všem stejně.

Při pohledu na transparent s nápisem Nejsme slepí a smutné záběry, kde mladí demonstranti hrdě stojí vedle Sobotky a Topolánka, lze říct jediné: Pokud nejste slepí, otevřete oči a dívejte se kolem sebe. Jinak nebudete slepí, ale úplně zaslepení.

Těžko říct – nikdy se to nedozvíme. Jisté ale je, že tito dva padlí politici, Sobotka a Topolánek, svou účastí zatáhli mezi tisíce lidí své osobní letité problémy s justicí. S justicí, která má mít zavázané oči a rozvázané ruce a jednat jen podle zákona – padni komu padni. Přesně to, co ministryně Benešová hodlá prosazovat. Proto ty obavy, ty výkřiky hrůzy, ty zlé a bezobsažné pomluvy na její adresu.

Ono při nepěkné vidině, že podvody a zlodějiny nakonec vylezou ven, se dělají mnohým mžitky před očima. Proto se skrývají za vznešená hesla o justici, proto se snaží odvést pozornost od podstaty věcí. Proto lze při pohledu na onen transparent a smutné záběry, kde mladí demonstranti hrdě stojí vedle Sobotky a Topolánka, říct jediné: Pokud nejste slepí, otevřete oči a dívejte se kolem sebe. Jinak nebudete slepí, ale úplně zaslepení.

Autor: