Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Kdo se liší, je sviňák aneb Mohou mít disentní hlasy hodnotu?

Kdyby většinová společnost včas naslouchala své menšině, mohla by se vyvarovat různých dějinných klopýtnutí. Disentní hlasy jsou důležité, protože buď brzdí, nebo předvídají možný nepříznivý vývoj. Nepotřebujeme splývání s proudem, ale důstojné naslouchání těm protivným.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

3. 4. 2015 13:59
hmmmm, zajímavé ...

Takže když se mi nelíbí páně Schneiderovy názory, tak jsem šiřitelem nenávisti ?

Autor dělá přesně to, co kritizuje. Sám sebe pokládá za disidenta. Jeho názory by měly být pozorně studovány. A kdo s ním nesouhlasí, resp. dá to najevo, je šiřitelem nenávisti. Na tento model uvažování nikdy nepřistoupím.

0 0
možnosti

J. Schneider

7. 4. 2015 10:51
Tak proč jste to udělal?

Vaše odpověď je k tomu nakročením. Podsouváte mi, co jste sám špatně pochopil, a činíte tak způsobem svárlivým, který vede k nenávisti. Navíc lžete, nikdy jsem se za disidenta nepokládal, to pouze vyplynulo z okolností, že většina šla s mocí (podobně, jako teď), a tehdy mě tak zařadila StB, pak to převzala poměrně bezduše média, jako zkratku, a nyní se situace začíná opakovat.

0 0
možnosti

B. Rudolf

3. 4. 2015 4:33
Opravdu si myslíte?

Opravdu si myslíte, že by ministr obrany měl potlačovat disentní názory svých podřízených, jsou-li vyslovovány na veřejnosti?

Opravdu si myslíte, že některé "agresivní výroky" vysokých armádních velitelů z nedávné doby lze interpretovat jako přípravu obyvatelstva na to, jak to bude vypadat po vojenském puči?

Mně se to moc nezdá.

0 0
možnosti

V.Hricák

3. 4. 2015 5:04
Re: Opravdu si myslíte?

Co si myslím já, nebo vy není asi to hlavní. Důležitá jsou fakta. Fakt je, že armáda by měla být politicky neutrální. A není. Resp. stále častěji se setkávám s politickými vyjádřeními vysokých důstojníků. O nestrannosti a vyváženosti našich veřejnoprávních médií už nemůžeme také ani mluvit. To je skutečnost. A že se stále častěji objevují výkřiky o cenzuře, resp. kriminalizaci nehodících se názorů, je také fakt. Mluvit o vojenském puči bych si nedovolil. Už jenom proto, že velikost naší armády by dovolila ovládnout tak max. hlavní město, ale určitě ne celou zem. Ale že se vývoj začal ubírat směrem, o kterém si můžeme myslet cokoliv, jen ne nic o světlé,svobodné a šťastné budoucnosti, začíná, možná podvědomě, pociťovat stále více lidí.

0 0
možnosti

2. 4. 2015 19:47
Nejde jenom o to

disentním hlasům naslouchat, ale, a to snad především, o nich a obsahu jejich sdělování přemýšlet.

0 0
možnosti

V.Hricák

3. 4. 2015 4:50
Re: Nejde jenom o to

Pokud je nedokážu vyvrátit argumentem, dělám asi něco špatně. Jenomže já se dnes spíš setkávám s bolševickým přístupem. A je to paradox. Ti, co se sami chovají jak bolševici, označují kde koho kolem sebe za komunisty.

0 0
možnosti

2. 4. 2015 13:37
menšinové názory mají přesně jen váhu menšiny která je hlásá

Myslící člověk si shání informace z různých zdrojů a vytváří si svůj vlastní názor a názory menšiny či většiny vyslechne a vyhodnotí si je a pak si utvoří svůj vlastní názor . Problém je najít v dnešní době samostatně myslící lidi , tedy ono je často problém najít alespoň lidi myslící .

0 0
možnosti

J. Schneider

2. 4. 2015 15:22
Nezdá se vám, že si protiřečíte?

Jestli je problém najít samostatně myslící lidi, pak to nutně znamená, že jich není většina - sám ale tvrdíte, že názor si dotváříte z jejich mínění, což znamená, že nikoliv z mínění méně myslící většiny, z čehož vyplývá, že názor menšiny má mnohem větší cenu, než názor většiny. Tak tomu ostatně bylo vždy.

Tuto skutečnost reflektuje i anekdota, jak se politik jdoucí z mítinku ptá asistentky, jaké to bylo. "Dostanete hlas každého rozumného voliče!" snaží se ho povzbudit asistentka. Politik posmutní: "Já bych ale potřeboval nadpoloviční většinu..."

0 0
možnosti

Tatana

2. 4. 2015 12:37
Nejde jen o moderátora, ale i o hosty

Důležitý je výběr diskutujících - v Německu diskutují odborníci na danou tematiku ze státních úřadů, dotčených organizací a iniciativ i ti, jichž se tema týká a nějakým způsobem na sebe upozornili - zvláštně nadané děti přistěhovalců, pacienti se závažnými chorobami, které se "nevejdou do tabulek", porovnává se systém v různých spolkových zemích.

Teď je aktuálním tematem odstupování starostů, kteří ve svých obcích chtěli ubytovat imigranty. Politici jsou zděšeni reakcí občanů, kteří demonstrují starostům přímo pod okny jejich domovů a domáhají se referend, ve kterých chtějí ve svých obcích pobyt uprchlíků zakázat.

Titíž politici ale nebyli schopni během masopustu garantovat bezpečnost masopustního průvodu.

V některých částech Německa se z Vánočních trhů staly Zimní trhy.

0 0
možnosti

V.Hricák

2. 4. 2015 9:44
Říká se, že ryba smrdí od hlavy

S vaším názorem, pane Schneidře, že Moravcovi chybí konkurence, musím souhlasit. Jenom se obávám, že by vedení ČT vybralo zase nějakého Moravce č. 2. Názorů, které reprezentují jiný, než kavárenský pohled na věc, slyšíme v naší televizi pohříchu málo. A jistě to není tím, že by byla tato názorová skupina málo početná, nebo snad dokonce hloupá. Spíš opak je pravdou. Bohužel, dostali jsme se do stejné situace, jako před čtvrt stoletím. Zatím chci věřit, že stále častěji skloňovaná cenzura internetu je jenom hloupou a nebezpečnou rétorikou hlupáků. Protože kdyby k ní došlo, už nám bude k "dokonalosti" chybět jenom trestní postih za vyslovení jiného, než povoleného názoru. Co by to znamenalo vám asi už nemusím psát.

0 0
možnosti

2. 4. 2015 8:34
Díky za ten článek!

Nemám co dodat k tomu textu autor. Jen mu mohu poděkovat, že to napsal a učinil tak významnou službo společnosti.

0 0
možnosti

2. 4. 2015 7:25
Frustrace autora článku

kdy zcela náhodně, zrovna teď, nás poučuje o potřebě naslouchat hlasům oponentů, to je velký objev. Mezi řádky nás možná chce podprahově přesvědčit o tom, že prozápadní postoje mohli projevovat jenom hajzlové, kteří tuto ušlechtilou zásadu neuznávají.

A jeho zmínka o vojenském puči v ČR, byť řečená v nadsázce svědčí nejspíš o tom, že z neposlušnosti českých občanů v postoji vůči armádě největšího imperialistického státu je pořád pěkně nasraný.

Nebo mu už úplně hráblo.

0 0
možnosti

V.Hricák

2. 4. 2015 9:47
Re: Frustrace autora článku

Ochraňuj mne před mými přáteli. Nepřátele znám. Ne každý, kdo vám říká nepříjemné věci, musí být váš nepřítel. A pokud takovému člověku nejste schopen jeho názor vyvrátit věcně a logicky, asi děláte doopravdy něco špatně

0 0
možnosti

2. 4. 2015 7:18
Frustrace autora článku

Autor se článkem evidentně snaží léčit z frustrace, kterou mu způsobil postoj občanů k propagačnímu průjezdu US vojenské kolony přes naše území. Občané prokázali, že stojí za hodnotami západní civilzace a na Rusko, které (je mi líto pane Schneidere) do této sféry nepatří se dívají velmi obezřetně a nezapomínají na zvěrstva, kterých tento národ ve jménu šíření komunismu na našem území dopustil. Hodně mně potěšilo, že projevy sympatií probíhaly spontáně, v pohodové atmosféře (navzdory často mizernému počasí) a celkově vše působilo naprosto autenticky. Čeští fandové mladým Američanům předvedli ukázkově zrekonstruovanou vojenskou techniku z války a osobně se domnívám, že jinde takovou věc k vidění nenajdou.

Tudíž pro všechny putinčíky včetně pana Schneidera, to muselo být velké zklamání a možná si teď lámou hlavy nad tím, jak je možné, že jejich masivní dezinformační kampaň naprosto selhala. Prémie z Moskvy tentokrát asi nebudou. Autor se snaží své zklamání vyléčit zdánlivě mazaným postupem od lesa

0 0
možnosti

Křivohubý Edward

3. 4. 2015 23:12
Re: Frustrace autora článku

Svatá prostoto, nedokážete pochopit, že někdo má nedůvěru jak k USA, tak k Rusku. Nějakému ALTRUISMU USA, prostě nevěřím ! Stále se plácáte v intencích myšlení - KDO NEJDE S NÁMI, JDE PROTI NÁM ! Je třeba naslouchat americkým bezpečnostním expertům např. - GEORGE FRIEDMANA a přemýšlet, co nám tento člověk tlumočí ! ! !

0 0
možnosti