Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Diskuze

Kdo mění pravidla demokratické hry

Na článek Václava Makrlíka Demonstrace nejsou v demokracii nástrojem ke změně zareagovali ve společném textu Jakub Kučera a Lukáš Rejzek. Dle těchto dvou účastníků demonstrací demokracie nekončí občasným hozením lístku do volební urny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

20. 7. 2019 17:15
Mám na věc jiný názor.

"Proto je v Ústavě zakotveno právo shromažďovací, jež občanům umožňuje vyjádřit nesouhlas".

Vidím to poněkud jinak. Ono to ústavou zaručené právo shromažďovací nic neřeší a je pouhou úlitbou poro hlupáky, kteří si myslí, že vyřváváním stupidních hesel po ulicích něčeho dosáhnou. Podle mne rozumný člověk se k takto směšnému konání nikdy nesníží. Jakékoliv demonstrace, vyjma těch, které vedou k revoluci,jsou jen využíváním davového šílenství, psychologie davu. Lidé tam se nalézající ztrácejí svou identitu a stávají se anonymními. V tomto stavu si potom dovolují to, co by normální jedinec nikdy neudělal. Povětšinou jsou zmanipulovaní pořadatelem demonstrací a to zásadně v jeho prospěch a nebo prospěch jeho ochránce.Žvásty o tom, že lidé na demonstracích prokazují svou vůli jsou nesmyslné a směšné. Lidé na demonstarcích totiž prokazují vůli davu, která je od vůle jednotlivců značně vzdálená. V jakékoliv demokracii totiž mají mít občané ve svých rukou institut, pomocí něhož by mohli prosadi

0 0
možnosti

21. 7. 2019 7:26
Re: Mám na věc jiný názor.

prosadit to, co chtějí. Tím institutem je referendum a všeobčanské hlasování o jakýchkoliv věcech, pro které seženou 30 000 ev 100 000 podpisů. Nikdo nemá právo stanovovat k čemu se tato hlasování nesmí konat a výsledky těchto hlasování musí být závazné pro všechny lidi a všechny státní instituce vč. moci zákonodárné, výkonné a soudní.

0 0
možnosti