Lidovky.cz

Kdo je dnes lídrem svobodného světa?

USA

  13:30
Německá kancléřka Angela Merkelová je sice lídrem Evropy, ale nikoli svobodného světa. Není jím ani papež František, ani prezident USA Barack Obama. Roman Joch nabízí izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu. foto: Reuters

V novinářské praxi, zejména americké, se často používá fráze „lídr svobodného světa“. Američané jsou přesvědčeni, že jím je americký prezident. Ale je tomu skutečně tak? Nikoli. A v současnosti to už vůbec neplatí.

Na přelomu třicátých a čtyřicátých let 20. století existoval „lídr svobodného světa“ – britský politik Winston Churchill. O tom nelze pochybovat. Po roce 1945 tento titul připadl ex offo prezidentu USA. Na přelomu minulého a tohoto století – či tisíciletí – byl lídrem svobodného světa papež Jan Pavel II. Nikdo jiný neměl stejnou autoritu, důvěryhodnost či dobrou vůli vůči světu i od něj vůči sobě.

Po 11. září 2001 se titul „lídr svobodného světa“ z mocenských důvodů opět vrátil prezidentovi USA. Kdo je tímto lídrem dnes? Americký prezident Barack Hussein Obama jím zcela určitě není.

Angela Merkelová

V reakci na jeden můj článek mi čtenářka napsala: „Po Obamovi kvůli jeho užvaněné pofiderní zahraniční politice zbyde jen jaderný Írán a posílený Islámský stát.“ Za toto výstižné, stručné a trefné vyjádření si zaslouží můj obdiv. Obama je totiž americkým prezidentem, za něhož miliony lidí přijdou o svobodu a tisíce o život, a z tohoto důvodu „lídrem svobodného světa“ není.

Už nikdy možná nebude v Německu kancléř stejně vnímavý k našim postojům, jako je Angela Merkelová

V Evropě je lídrem jednoznačně německá kancléřka Angela Merkelová – zaplať pán bůh za ni. Má částečně polské předky, stáž strávila v československé Praze a chápe a je natolik vstřícná k názorům, pocitům či předsudkům malých národů mezi velkým Německem a velkým Ruskem, jak jen německý kancléř může být.

Už nikdy možná nebude v Německu kancléř stejně vnímavý k našim postojům. Proto si Merkelové važme a děkujme nebesům, že ji máme. Šibeničním humorem lze říci, že kdyby byl dnes německým kancléřem někdo jako Gerhard Schröder, pak by možná přes české území z Pobaltí do Německa jel armádní konvoj Ruské federace.

Angela Merkelová je sice lídrem Evropy, ale nikoli svobodného světa. Na to je Německo příliš pacifistické. Komu tedy za této situaci tento titul nejvíce náleží? Není to papež František. Udělal mi sice radost svým oznámením, že nebude papežem do smrti, a podle vzoru svého předchůdce rezignuje, ale k tomu dodávám: „Nemusí otálet.“

Barack Obama

Nabízím jedno jméno, jemuž přísluší titul lídra svobodného světa: Benjamin Netanjahu. Tento izraelský státník se otevřeně postavil americkému prezidentu Obamovi, který udělal vše, aby byl Bibi v izraelských volbách poražen. Ten v nich však uspěl a americký prezident pohořel. Žádný jiný západní státník se mu stejně otevřeně nepostavil. Bibi symbolicky vztyčil prostředník a strčil jej Obamovi tváře a tiše, ale dost hlasitě, aby to slyšel, pronesl: „Fuck you!“

Prezident USA Obama je vlídný na ty, kdo vyznávají protiamerické postoje. Ty s proamerickými v lepším případě ignoruje, v horším obětuje.

Obama je vlídný na ty, kdo vyznávají protiamerické postoje. Ty s proamerickými v lepším případě ignoruje, v horším obětuje, na což existuje jediná léčba, a to dle hesla „na hrubý pytel hrubá záplata“. A první, kdo ji vůči Obamovi úspěšně aplikoval, se jmenuje Benjamin Netanjahu.

Tomu nyní po právu patří titul „lídr svobodného světa“. Je dobré vědět, že ve světě existuje státník, jehož si lze vážit, že nějaké zemi – v tomto případě Izraeli – vládne premiér, na kterého lze být hrdý. Kdybych byl íránským ajatolláhem, uvažuji o exilu.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.