Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kauza Vrbětice: Vlastizrada a tři možná vysvětlení výbuchu

Areál muničních skladů ve Vrběticích v současnosti. Starají se o něj Vojenské lesy ČR (VLS ČR). foto:  Petr Topič, MAFRA

To, že se v České republice mohla odehrát kauza Vrbětice, svědčí o špatném systému zacházení s vojenským materiálem.
  11:14

V poslední době zaznívá, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) se prý dopustil vlastizrady, když plánoval návštěvu Ruska, aby tam projednal dodávku vakcíny Sputnik V a navrhl setkání prezidenta USA Joea Bidena s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem v Česku. Na tom není nic závadného, spíš svědčí o tom, že měl při nedostatku vakcinačního materiálu zájem získat jej pro české občany, když je u nás úmrtnost na covid-19 vysoká, a významné setkání v Praze by zvýšilo diplomatickou prestiž naší země.

O vlastizradě by se dalo hovořit, pokud by se prokázalo bez jakékoliv pochybnosti, že výbuch ve Vrběticích způsobili příslušníci ruské zpravodajské služby GRU a Hamáček chtěl příslibem mlčení české strany o tomto činu, případně jiným způsobem, získat od ruské strany nějakou výhodu.

Nekontrolovaný únik

Vysvětlení výbuchu diverzní akcí přinesl novinář Janka Kroupy, který ho údajně získal od zdroje blízkého Bezpečnostní informační službě (BIS), a dal do souvislosti s Hamáčkovou cestou do Ruska. BIS prý však měla pouze údaje, že se v inkriminované době pohybovali po České republice, i v blízkosti Vrbětic, ruští agenti. Zatím však nebyly zveřejněny žádné důkazy, že by pronikli do ohrazeného a hlídaného areálu, či přímo do skladu.

Soukromé firmy obchodující s vojenským materiálem nevěnují ochraně skladů a skladové evidenci příliš pozornost. Proto nelze vyloučit jeho nekontrolovaný únik, což mohla zjistit případná inventura, což by pro firmu nebylo příjemné.

Ruská stran od začátku odmítala, že akci provedli její agenti, a kdyby přistoupila na jakékoliv jednání s Hamáčkem, de facto by to přiznala, což zpochybňuje vysvětlení, že letěl do Ruska vyjednat handl něco za něco. Nedlouho po výbuchu ve Vrběticích bylo zveřejněno, že nastal v důsledku neodborné manipulace s výbušninou, což je druhé jeho vysvětlení.

Divné je, že výbuchy byly dva, druhý zanedlouho po prvním, a v době, kdy areál byl pod policejní a vojenskou kontrolou. Jak se to mohlo stát, dosud nikdo nevysvětlil. Navíc zaznělo, že zaměstnanci firmy Imex Group dostali den před výbuchem pokyn, aby následující den do areálu nechodili, přičemž se v něm v den výbuchu údajně pohybovala osoba blízká vedení společnosti. To je třetí vysvětlení výbuchu.

Soukromé firmy obchodující s vojenským materiálem nevěnují ochraně skladů a skladové evidenci příliš pozornost. Proto nelze vyloučit jeho nekontrolovaný únik, což mohla zjistit případná inventura, což by pro firmu nebylo příjemné.To, že se v ČR mohla odehrát kauza Vrbětice, svědčí o špatném systému zacházení s vojenským materiálem po roce 1989 – měla by jej spravovat armáda a stát. Přenechání skladování a obchodu s ním privátní sféře ohrožuje české občany. Je na pováženou, že zatím žádný náš politik nepožádal o nápravu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!