Lidovky.cz

Kauza Vidkun: Šest pochybností aneb Kdo hlídá hlídače...

  15:59
Proč budí případ v bezpečnostních složkách takovou pozornost? Kdo bude u policie vyšetřovat „top“ korupci? Proč žalobci věří raději Šlachtovi? Nerozjela se složitější hra, jejímž cílem je znevěrohodnit poslední z elitních policejních útvarů?

Převoz tří obviněných v kauze Vidkun. foto: ČTK

Množství otázek okolo operace Vidkun, kterou v tichosti rozjel protimafiánský útvar Roberta Šlachty už loni v létě, nebývale narůstá. Kromě hejtmana Jiřího Rozbořila a exministra vnitra Ivana Langera jsou do případu vtaženi i elitní policisté a inspektoři. Právě jejich zapojení vzbuzuje pochybnosti o vyšetřování korupce. Nejistota zesílila po zatčení ve středu 21. října jednoho z blízkých spolupracovníků Šlachty. Klíčové body lze shrnout do šesti zásadních otázek.

1. Proč budí případ v bezpečnostních složkách takovou pozornost?

Přesná role Milana Pospíška a Jiřího Jacha v případu zůstává zahalena tajemstvím

Obava, že se kauza netýká jen jednoho moravského kraje, zesílila ve chvíli, kdy v pátek 16. října požádal o postavení mimo službu Milan Pospíšek, ředitel úřadu kriminálky z policejního prezidia. Jemu Šlachtovi vyšetřovatelé zapečetili kancelář. Přeložit se nechal náměstek protikorupční policie Jiří Jach.

Oba v minulosti na Moravě u policie pracovali a díky postavení na policejním prezidiu měli přístup k nepřebernému množství citlivých informací. Jejich přesná role v případu nicméně stále zůstává zahalena tajemstvím.

2. Kdo bude u policie vyšetřovat „top“ korupci?

Vrchní státní zástupci z Prahy a z Olomouce se se zásadními kauzami raději obracejí na Roberta Šlachtu

Minimálně podle názvu má tuto agendu v náplni Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Jenže během uplynulých čtyř let se stále častěji setkáváme s jinou realitou. Vrchní státní zástupci z Prahy a z Olomouce se se zásadními kauzami raději obracejí na Roberta Šlachtu, šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Jeho lidé šetřili Nagygate a nyní mají na starosti případ, který od předminulého týdne plní přední stránky médií.

3. Proč žalobci věří raději Šlachtovi?

Z jeho útvaru neutíkají informace. Naopak u konkurenčního útvaru ÚOKFK představuje přeložení náměstka Jacha kvůli aktuální kauze z Olomouce, v níž jde právě o úniky informací, v pořadí druhý nepříjemný incident. Abychom ale byli fér, plukovník Jach dosud nebyl z ničeho obviněn. Současný ředitel ÚOKFK Jaroslav Vild dával za svého náměstka ve čtvrtek 15. října ruku do ohně. V pátek 16. října už mluvčí útvaru komentoval Jachovo přeložení slovy, že tím chtěl zachovat dobré jméno útvaru, jelikož ho média s případem spojují. Co dodat?

U konkurenčního útvaru ÚOKFK představuje přeložení náměstka Jacha kvůli aktuální kauze z Olomouce, v níž jde právě o úniky informací, v pořadí druhý nepříjemný incident

Jistě je mezi vyšetřovateli útvarů většina poctivců a několik výjimečných detektivů. Ti, jak víme minimálně z kauzy exhejtmana Davida Ratha, raději chystanou akci před svými veliteli utajovali, do centrálních systémů vložili jen nic neříkající informace a politika se podařilo chytit s legendární krabicí od vína.

Naposledy přitáhl negativní publicitu protikorupčního útvaru někdejší vedoucí odboru analytiky a informatiky Jan Petržílek. Ten je už dva roky stíhán za vynášení informací spolu s exšéfem „veverek“ Vítem Bártou. Únik se však údajně netýkal ÚOKFK, nýbrž jeho dřívějšího působení v civilní kontrarozvědce BIS.

4. Proběhne v policii rozsáhlejší reorganizace celorepublikových útvarů?

O vytvoření české obdoby FBI se hovoří již dlouhé roky. Dosud k takové reformě neměli odvahu policejní prezidenti ani ministři vnitra. Už teď je ale zřejmé, že kauza z Olomouce přesahuje hranice jednoho regionu. To znovu otevírá debatu, jestli je rozdělení kompetencí mezi protikorupční, protimafiánský a protidrogový útvar nejefektivnější. S otázkou souvisí i zákon o státním zastupitelství. Pokud skutečně projde parlamentem, bude třeba vyřešit otázku, kdo bude partnerem protikorupčního speciálu žalobců na straně policie.

O vytvoření české obdoby FBI se hovoří již dlouhé roky. Dosud k takové reformě neměli odvahu policejní prezidenti ani ministři vnitra.

Současný policejní prezident Tomáš Tuhý v rozhovoru pro LN loni v dubnu signalizoval, že měnit nechce: „Pokud bych něco měnil, tak to, aby se protikorupční i protimafiánská policie zabývaly jen případy, které vyplývají z jejich zaměření. Tato pravidla nám malinko narušovali i státní zástupci, kteří někdy určovali, komu bude případ přidělen. Musíme proto jednat s ministerstvem spravedlnosti a nejvyšším státním zastupitelstvím, abychom si tyto věci vyjasnili a oni vnímali, že v policii je jasně stanovená struktura.“

5. Dojde ke zrušení Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS)?

Je zřejmé, že roli vyšetřovatelů policistů přebral Šlachtův ÚOOZ. Premiér, pod kterého Generální inspekce bezpečnostních sborů spadá, se s jejím šéfem Ivanem Bílkem potkal v pátek 23. října a jednal s ním o roli GIBS v rámci policejní akce VIDKUN. Sobotka nadále pochybuje o fungování GIBS, ale bude čekat na závěry vyšetřování.

Výměna ředitele by v tomto ohledu žádnou podstatnou změnu nepřinesla. Problémem totiž je, že se GIBS nevěří jako instituci.

Spekulace, že by Bílek mohl přijít o post šéfa GIBS se nepotvrdila.Výměna ředitele by však v tomto ohledu žádnou podstatnou změnu nepřinesla. Problémem totiž je, že se GIBS nevěří jako instituci, neboť většinu jejího kádru tvoří bývalí policisté. Provázanost mezi sbory limituje i ochotu inspektorů pustit se do vyšetřování svých bývalých kolegů.

A pak je tu ještě jedna zásadní potíž. Inspektoři-expolicisté hlídají i celníky a příslušníky Vězeňské služby (VS). Získat důvěryhodný zdroj, který bude „práskat na bachaře“, však představuje oříšek s velmi pevnou skořápkou. Proniknout za zdi věznic není žádná legrace. Objevují se proto myšlenky, zda by po třech letech od vzniku samotného úřadu nebylo vhodnější vrátit kontrolní mechanismy zpět pod příslušné bezpečnostní sbory. Jde v podstatě o další variaci na téma, kdo hlídá hlídače. Zatčení důstojníka ÚOOZ inspekcí však může vyústit v ještě jednu překvapivou pointu. Zformulujme tedy šestou otázku:

Nerozjela se složitější hra, jejímž cílem je znevěrohodnit poslední z elitních policejních útvarů?

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.